General Questions (Set - 1)

Question 1 :

Which of the following type of class allows only one object of it to be created?


A). Virtual class
B). Abstract class
C). Singleton class
D). Friend class
Answer : Option C

Question 2 :

Which of the following is not a type of constructor?


A). Copy constructor
B). Friend constructor
C). Default constructor
D). Parameterized constructor
Answer : Option B

Question 3 :

Which of the following statements is correct?


A). Base class pointer cannot point to derived class.
B). Derived class pointer cannot point to base class.
C). Pointer to derived class cannot be created.
D). Pointer to base class cannot be created.
Answer : Option B

Question 4 :

Which of the following is not the member of class?


A). Static function
B). Friend function
C). Const function
D). Virtual function
Answer : Option B

Question 5 :

Which of the following concepts means determining at runtime what method to invoke?


A). Data hiding
B). Dynamic Typing
C). Dynamic binding
D). Dynamic loading
Answer : Option C

Question 6 :

Which of the following term is used for a function defined inside a class?


A). Member Variable
B). Member function
C). Class function
D). Classic function
Answer : Option B

Question 7 :

Which of the following concept of oops allows compiler to insert arguments in a function call if it is not specified?


A). Call by value
B). Call by reference
C). Default arguments
D). Call by pointer
Answer : Option C

Question 8 :

How many instances of an abstract class can be created?


A). 1
B). 5
C). 13
D). 0
Answer : Option D

Question 9 :

Which of the following cannot be friend?


A). Function
B). Class
C). Object
D). Operator function
Answer : Option C

Question 10 :

Which of the following concepts of OOPS means exposing only necessary information to client?


A). Encapsulation
B). Abstraction
C). Data hiding
D). Data binding
Answer : Option C

Question 11 :

Why reference is not same as a pointer?


A). A reference can never be null.
B). A reference once established cannot be changed.
C). Reference doesn't need an explicit dereferencing mechanism.
D). All of the above.
Answer : Option D

Question 12 :

cout is a/an __________ .


A). operator
B). function
C). object
D). macro
Answer : Option C

Question 13 :

Which of the following concepts provides facility of using object of one class inside another class?


A). Encapsulation
B). Abstraction
C). Composition
D). Inheritance
Answer : Option C

Question 14 :

How many types of polymorphisms are supported by C++?


A). 1
B). 2
C). 3
D). 4
Answer : Option B

Explanation :

The two main types of polymorphism are run-time (implemented as inheritance and virtual functions), and compile-time (implemented as templates).


Question 15 :

Which of the following is an abstract data type?


A). int
B). double
C). string
D). Class
Answer : Option D

Question 16 :

Which of the following concepts means adding new components to a program as it runs?


A). Data hiding
B). Dynamic typing
C). Dynamic binding
D). Dynamic loading
Answer : Option D

Question 17 :

Which of the following statement is correct?


A). A constructor is called at the time of declaration of an object.
B). A constructor is called at the time of use of an object.
C). A constructor is called at the time of declaration of a class.
D). A constructor is called at the time of use of a class.
Answer : Option A

Question 18 :

Which of the following correctly describes overloading of functions?


A). Virtual polymorphism
B). Transient polymorphism
C). Ad-hoc polymorphism
D). Pseudo polymorphism
Answer : Option C

Question 19 :

Which of the following approach is adapted by C++?


A). Top-down
B). Bottom-up
C). Right-left
D). Left-right
Answer : Option B

Question 20 :

Which of the following is correct about function overloading?


A). The types of arguments are different.
B). The order of argument is different.
C). The number of argument is same.
D). Both A and B.
Answer : Option D