General Questions

Question 1 :

What does the following C#.NET code snippet will print?

int i = 0, j = 0; 

label:
    i++;
    j+=i;
if (i < 10)
{
    Console.Write(i +" ");
    goto label; 
}


A). Prints 1 to 9
B). Prints 0 to 8
C). Prints 2 to 8
D). Prints 2 to 9
E). Compile error at label:.
Answer : Option A

Question 2 :

Which of the following is the correct output for the C#.NET program given below?

int i = 20 ;
for( ; ; )
{
    Console.Write(i + " "); 
    if (i >= -10)
        i -= 4; 
    else 
        break;
}


A). 20 16 12 84 0 -4 -8
B). 20 16 12 8 4 0
C). 20 16 12 8 4 0 -4 -8 -12
D). 16 12 8 4 0
E). 16 8 0 -8
Answer : Option C

Question 3 :

Which of the following statements is correct?


A). It is not possible to extend the if statement to handle multiple conditions using the else-if arrangement.
B). The switch statement can include any number of case instances with two case statements having the same value.
C). A jump statement such as a break is required after each case block excluding the last block if it is a default statement.
D). The if statement selects a statement for execution based on the value of a Boolean expression.
E). C# always supports an implicit fall through from one case label to another.
Answer : Option D

Question 4 :

What is the output of the C#.NET code snippet given below?

namespace IndiaparinamConsoleApplication
{
    public enum color
    { red, green, blue };
    
    class SampleProgram
    {
        static void Main (string[ ] args)
        {
            color c = color.blue;
            switch (c)
            {
                case color.red:
                    Console.WriteLine(color.red); 
                    break; 
                
                case color.green: 
                    Console.WriteLine(color.green); 
                    break; 
                
                case color.blue: 
                    Console.WriteLine(color.blue); 
                    break; 
            } 
        } 
    } 
}


A). red
B). blue
C). 0
D). 1
E). 2
Answer : Option B

Question 5 :

What will be the output of the C#.NET code snippet given below?

int val;
for (val = -5; val <= 5; val++)
{
    switch (val)
    {
        case 0:
            Console.Write ("India"); 
            break;
    }
    
    if (val > 0)
        Console.Write ("P"); 
    else if (val < 0)
        Console.Write ("X");
}


A). XXXXXIndia
B). IndiaPPPPP
C). XXXXXIndiaPPPPP
D). PPPPPIndiaXXXXX
E). Zero
Answer : Option C

Question 6 :

What will be the output of the C#.NET code snippet given below?

char ch = Convert.ToChar ('a' | 'b' | 'c'); 
switch (ch)
{
    case 'A': 
    case 'a':
    Console.WriteLine ("case A | case a");
    break;
    
    case 'B': 
    case 'b':
    Console.WriteLine ("case B | case b");
    break;
    
    case 'C':
    case 'c':
    case 'D':
    case 'd':
    Console.WriteLine ("case D | case d");
    break;
}


A). case A | case a
B). case B | case b
C). case D | case d
D). Compile Error
E). No output
Answer : Option C

Question 7 :

Which of the following can be used to terminate a while loop and transfer control outside the loop?

1. exit while
2. continue
3. exit statement
4. break
5. goto


A). 1, 3
B). 2, 4
C). 3, 5
D). 4, 5
E). None of these
Answer : Option D

Question 8 :

The C#.NET code snippet given below generates ____ numbers series as output?

int i = 1, j = 1, val;
while (i < 25)
{
    Console.Write(j + " ");
    val = i + j;
    j = i;
    i = val;
}


A). Prime
B). Fibonacci
C). Palindrome
D). Odd
E). Even
Answer : Option B

Question 9 :

Which of the following statements are correct about the C#.NET code snippet given below?

if (age > 18 && no < 11)
a = 25;
1. The condition no < 11 will be evaluated only if age > 18 evaluates to True.
2. The statement a = 25 will get executed if any one condition is True.
3. The condition no < 11 will be evaluated only if age > 18 evaluates to False.
4. The statement a = 25 will get executed if both the conditions are True.
5. && is known as a short circuiting logical operator.


A). 1, 3
B). 2, 5
C). 1, 4, 5
D). 3, 4, 5
E). None of these
Answer : Option C

Question 10 :

Which of the following statements are correct?

1. A switch statement can act on numerical as well as Boolean types.
2. A switch statement can act on characters, strings and enumerations types.
3. We cannot declare variables within a case statement if it is not enclosed by { }.
4. The foreach statement is used to iterate through the collection to get the desired information and should be used to change the contents of the collection to avoid unpredictable side effects.
5. All of the expressions of the for statement are not optional.


A). 1, 2
B). 2, 3
C). 3, 5
D). 4, 5
E). None of these
Answer : Option A

Question 11 :

What will be the output of the C#.NET code snippet given below?

int i = 2, j = i;
if (Convert.ToBoolean((i | j & 5) & (j - 25 * 1)))
    Console.WriteLine(1); 
else
    Console.WriteLine(0);


A). 0
B). 1
C). Compile Error
D). Run time Error
Answer : Option A

Question 12 :

Which of the following statements is correct about the C#.NET code snippet given below?

switch (id)
{
    case 6: 
        grp = "Grp B"; 
        break;
    
    case 13:
        grp = "Grp D";
        break;
    
    case 1:
        grp = "Grp A";
        break;
    
    case ls > 20:
        grp = "Grp E";
        break ;
    
    case Else:
        grp = "Grp F";
        break;
}


A). Compiler will report an error in case ls > 20 as well as in case Else.
B). There is no error in this switch case statement.
C). Compiler will report an error only in case Else.
D). Compiler will report an error as there is no default case.
E). The order of the first three cases should be case 1, case 6, case 13 (ascending).
Answer : Option A

Question 13 :

Which of the following statements are correct?

1. The switch statement is a control statement that handles multiple selections and enumerations by passing control to one of the case statements within its body.
2. The goto statement passes control to the next iteration of the enclosing iteration statement in which it appears.
3. Branching is performed using jump statements which cause an immediate transfer of the program control.
4. A common use of continue is to transfer control to a specific switch-case label or the default label in a switch statement.
5. The do statement executes a statement or a block of statements enclosed in {} repeatedly until a specified expression evaluates to false.


A). 1, 2, 4
B). 1, 3, 5
C). 2, 3, 4
D). 3, 4, 5
E). None of these
Answer : Option B

Question 14 :

Which of the following statements are correct about the C#.NET code snippet given below?

if (age > 18 || no < 11)
a = 25;
1. The condition no < 11 will get evaluated only if age > 18 evaluates to False.
2. The condition no < 11 will get evaluated if age > 18 evaluates to True.
3. The statement a = 25 will get evaluated if any one one of the two conditions is True.
4. || is known as a short circuiting logical operator.
5. The statement a = 25 will get evaluated only if both the conditions are True.


A). 1, 4, 5
B). 2, 4
C). 1, 3, 4
D). 2, 3, 5
E). None of these
Answer : Option C

Question 15 :

What will be the output of the code snippet given below?

int i;
for(i = 0; i<=10; i++)
{
    if(i == 4)
    {
        Console.Write(i + " "); continue;
    }
    else if (i != 4)
        Console.Write(i + " "); else
    break;
}


A). 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
B). 1 2 3 4
C). 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
D). 4 5 6 7 8 9 10
E). 4
Answer : Option C

Question 16 :

Which of the following statements is correct about the C#.NET code snippet given below?

int i, j, id = 0; switch (id)
{ 
    case i:
        Console.WriteLine("I am in Case i");
        break; 
    
    case j:
        Console.WriteLine("I am in Case j");
        break;
}


A). The compiler will report case i and case j as errors since variables cannot be used in cases.
B). Compiler will report an error since there is no default case in the switch case statement.
C). The code snippet prints the result as "I am in Case i"".
D). The code snippet prints the result as "I am in Case j".
E). There is no error in the code snippet.
Answer : Option A