General Questions

Question 1 :

Which of the following statements are correct about data types?

1. If the integer literal exceeds the range of byte, a compilation error will occur.
2. We cannot implicitly convert non-literal numeric types of larger storage size to byte.
3. Byte cannot be implicitly converted to float.
4. A char can be implicitly converted to only int data type.
5. We can cast the integral character codes.


A). 1, 3, 5
B). 2, 4
C). 3, 5
D). 1, 2, 5
Answer : Option D

Question 2 :

Which of the following is an 8-byte Integer?


A). Char
B). Long
C). Short
D). Byte
E). Integer
Answer : Option B

Question 3 :

Which of the following is NOT an Integer?


A). Char
B). Byte
C). Integer
D). Short
E). Long
Answer : Option A

Question 4 :

Which of the following statements is correct?


A). Information is never lost during narrowing conversions.
B). The CInteger() function can be used to convert a Single to an Integer.
C). Widening conversions take place automatically.
D). Assigning an Integer to an Object type is known as Unboxing.
E). 3.14 can be treated as Decimal by using it in the form 3.14F.
Answer : Option C

Question 5 :

Which of the following are value types?

1. Integer
2. Array
3. Single
4. String
5. Long


A). 1, 2, 5
B). 1, 3, 5
C). 2, 4
D). 3, 5
Answer : Option B

Question 6 :

Which of the following does not store a sign?


A). Short
B). Integer
C). Long
D). Byte
E). Single
Answer : Option D

Question 7 :

What is the size of a Decimal?


A). 4 byte
B). 8 byte
C). 16 byte
D). 32 byte
Answer : Option C

Question 8 :

What will be the output of the following code snippet when it is executed?

int x = 1; 
float y = 1.1f;
short z = 1;
Console.WriteLine((float) x + y * z - (x += (short) y));


A). 0.1
B). 1.0
C). 1.1
D). 11
Answer : Option A

Question 9 :

Which of the following statements is correct about the C#.NET code snippet given below?

short s1 = 20;
short s2 = 400;
int a;
a = s1 * s2;


A). A value 8000 will be assigned to a.
B). A negative value will be assigned to a.
C). During arithmetic if the result exceeds the high or low value of the range the value wraps around till the other side of the range.
D). An error is reported as widening conversion cannot takes place.
E). An overflow error will be reported since the result of the multiplication exceeds the range of a Short Integer.
Answer : Option A

Question 10 :

Which of the following is the correct size of a Decimal datatype?


A). 8 Bytes
B). 4 Bytes
C). 10 Bytes
D). 16 Bytes
E). None of the above.
Answer : Option D

Question 11 :

Which of the following statements are correct?

1. We can assign values of any type to variables of type object.
2. When a variable of a value type is converted to object, it is said to be unboxed.
3. When a variable of type object is converted to a value type, it is said to be boxed.
4. Boolean variable cannot have a value of null.
5. When a value type is boxed, an entirely new object must be allocated and constructed.


A). 2, 5
B). 1, 5
C). 3, 4
D). 2, 3
Answer : Option B

Question 12 :

Which of the following is the correct ways to set a value 3.14 in a variable pi such that it cannot be modified?


A). float pi = 3.14F;
B). #define pi 3.14F;
C). const float pi = 3.14F;
D). const float pi; pi = 3.14F;
E). pi = 3.14F;
Answer : Option C

Question 13 :

Which of the following statements are correct about data types?

1. Each value type has an implicit default constructor that initializes the default value of that type.
2. It is possible for a value type to contain the null value.
3. All value types are derived implicitly from System.ValueType class.
4. It is not essential that local variables in C# must be initialized before being used.
5. Variables of reference types referred to as objects and store references to the actual data.


A). 1, 3, 5
B). 2, 4
C). 3, 5
D). 2, 3, 4
Answer : Option A

Question 14 :

Which of the following are the correct way to initialise the variables i and j to a value 10 each?

1. int i = 10; int j = 10;
2. int i, j;
3. i = 10 : j = 10;
4. int i = 10, j = 10;
5. int i, j = 10;


A). 2, 4
B). 1, 3
C). 3, 5
D). 4, 5
Answer : Option B

Question 15 :

Which of the following statement correctly assigns a value 33 to a variable c?

byte a = 11, b = 22, c;


A). c = (byte) (a + b);
B). c = (byte) a + (byte) b;
C). c = (int) a + (int) b;
D). c = (int)(a + b);
E). c = a + b;
Answer : Option A

Question 16 :

Which of the following statements are correct about datatypes in C#.NET?

1. Every datatype is either a value type or a reference type.
2. Value types are always created on the heap.
3. Reference types are always created on the stack.
4. Mapping of every value type to a type in Common Type System facilitates Interoperability in C#.NET.
5. Every reference type gets mapped to a type in Common Type System.


A). 1, 3
B). 2, 5
C). 1, 4
D). 3, 4
Answer : Option C

Question 17 :

Which of the following is the correct default value of a Boolean type?


A). 0
B). 1
C). True
D). False
E). -1
Answer : Option D