General Questions

Question 1 :

Which of the following are the correct ways to increment the value of variable a by 1?

1. ++a++;

2. a += 1;

3. a ++ 1;

4. a = a +1;

5. a = +1;


A). 1, 3
B). 2, 4
C). 3, 5
D). 4, 5
E). None of these
Answer : Option B

Question 2 :

What will be the output of the C#.NET code snippet given below?

byte b1 = 0xF7;
byte b2 = 0xAB;
byte temp;
temp = (byte)(b1 & b2);
Console.Write (temp + " ");
temp = (byte)(b1^b2);
Console.WriteLine(temp);


A). 163 92
B). 92 163
C). 192 63
D). 0 1
Answer : Option A

Question 3 :

Which of the following is NOT an Arithmetic operator in C#.NET?


A). **
B). +
C). /
D). %
E). *
Answer : Option A

Question 4 :

Which of the following are NOT Relational operators in C#.NET?

1. >=
2. !=
3. Not
4. <=
5. <>=


A). 1, 3
B). 2, 4
C). 3, 5
D). 4, 5
E). None of these
Answer : Option C

Question 5 :

Which of the following is NOT a Bitwise operator in C#.NET?


A). &
B). |
C). <<
D). ^
E). ~
Answer : Option C

Question 6 :

Which of the following statements is correct about the C#.NET code snippet given below?

int d; 
d = Convert.ToInt32( !(30 < 20) );


A). A value 0 will be assigned to d.
B). A value 1 will be assigned to d.
C). A value -1 will be assigned to d.
D). The code reports an error.
E). The code snippet will work correctly if ! is replaced by Not.
Answer : Option B

Explanation :

Sample Program:

bool falseFlag = false;
bool trueFlag = true;

Console.WriteLine("{0} converts to {1}.", falseFlag,
                  Convert.ToInt32(falseFlag));
Console.WriteLine("{0} converts to {1}.", trueFlag,
                  Convert.ToInt32(trueFlag));
The example displays the following output:
False converts to 0.
True converts to 1.


Question 7 :

Which of the following is the correct output for the C#.NET code snippet given below?

Console.WriteLine(13 / 2 + " " + 13 % 2); 


A). 6.5 1
B). 6.5 0
C). 6 0
D). 6 1
E). 6.5 6.5
Answer : Option D

Question 8 :

Which of the following statements are correct about the Bitwise & operator used in C#.NET?

1. The & operator can be used to Invert a bit.
2. The & operator can be used to put ON a bit.
3. The & operator can be used to put OFF a bit.
4. The & operator can be used to check whether a bit is ON.
5. The & operator can be used to check whether a bit is OFF.


A). 1, 2, 4
B). 2, 3, 5
C). 3, 4
D). 3, 4, 5
E). None of these
Answer : Option D

Question 9 :

Which of the following are Logical operators in C#.NET?

1. &&
2. ||
3. !
4. Xor
5. %


A). 1, 2, 3
B). 1, 3, 4
C). 2, 4, 5
D). 3, 4, 5
E). None of these
Answer : Option A

Question 10 :

What will be the output of the C#.NET code snippet given below?

int num = 1, z = 5;
if (!(num <= 0))
    Console.WriteLine( ++num + z++ + " " + ++z ); 
else
    Console.WriteLine( --num + z-- + " " + --z ); 


A). 5 6
B). 6 5
C). 6 6
D). 7 7
Answer : Option D

Question 11 :

Suppose n is a variable of the type Byte and we wish to put OFF its fourth bit (from right) without disturbing any other bits. Which of the following statements will do this correctly?


A). n = n && HF7
B). n = n & 16
C). n = n & 0xF7
D). n = n & HexF7
E). n = n & 8
Answer : Option C

Question 12 :

What will be the output of the C#.NET code snippet given below?

byte b1 = 0xAB;
byte b2 = 0x99;
byte temp;
temp = (byte)~b2;
Console.Write(temp + " ");
temp = (byte)(b1 << b2);
Console.Write (temp + " ");
temp = (byte) (b2 >> 2);
Console.WriteLine(temp);


A). 102 1 38
B). 108 0 32
C). 102 0 38
D). 1 0 1
Answer : Option C

Question 13 :

Which of the following statements is correct about Bitwise | operator used in C#.NET?


A). The | operator can be used to put OFF a bit.
B). The | operator can be used to Invert a bit.
C). The | operator can be used to check whether a bit is ON.
D). The | operator can be used to check whether a bit is OFF.
E). The | operator can be used to put ON a bit.
Answer : Option E

Question 14 :

Which of the following is NOT an Assignment operator in C#.NET?


A). \=
B). /=
C). *=
D). +=
E). %=
Answer : Option A

Question 15 :

What will be the output of the C#.NET code snippet given below?

int i, j = 1, k;
for (i = 0; i < 5; i++)
{
    k = j++ + ++j;
    Console.Write(k + " ");
}


A). 8 4 16 12 20
B). 4 8 12 16 20
C). 4 8 16 32 64
D). 2 4 6 8 10
Answer : Option B

Question 16 :

What will be the output of the C#.NET code snippet given below?

int a = 10, b = 20, c = 30; 
int res = a < b ? a < c ? c : a : b; 
Console.WriteLine(res);


A). 10
B). 20
C). 30
D). Compile Error / Syntax Error
Answer : Option C

Question 17 :

Which of the following statements are correct about the following code snippet?

int a = 10; 
int b = 20;
bool c;
c = !(a > b);
1. There is no error in the code snippet. 2. An error will be reported since ! can work only with an int. 3. A value 1 will be assigned to c. 4. A value True will be assigned to c. 5. A value False will be assigned to c.


A). 1, 3
B). 2, 4
C). 4, 5
D). 1, 4
E). None of these
Answer : Option D

Question 18 :

Which of the following statements is correct about Bitwise ^ operator used in C#.NET?


A). The ^ operator can be used to put ON a bit.
B). The ^ operator can be used to put OFF a bit.
C). The ^ operator can be used to Invert a bit.
D). The ^ operator can be used to check whether a bit is ON.
E). The ^ operator can be used to check whether a bit is OFF.
Answer : Option C

Question 19 :

Which of the following statements are correct?

1. The conditional operator (?:) returns one of two values depending on the value of a Boolean expression.
2. The as operator in C#.NET is used to perform conversions between compatible reference types.
3. The &* operator is also used to declare pointer types and to dereference pointers.
4. The -> operator combines pointer dereferencing and member access.
5. In addition to being used to specify the order of operations in an expression, brackets [ ] are used to specify casts or type conversions.


A). 1, 2, 4
B). 2, 3, 5
C). 3, 4, 5
D). 1, 3, 5
E). None of these
Answer : Option A