General Questions

Question 1 :

The DBMS acts as an interface between what two components of an enterprise-class database system?


A). Database application and the database
B). Data and the database
C). The user and the database application
D). Database application and SQL
Answer : Option A

Question 2 :

Which of the following products was an early implementation of the relational model developed by E.F. Codd of IBM?


A). IDMS
B). DB2
C). dBase-II
D). R:base
Answer : Option B

Question 3 :

The following are components of a database except ________ .


A). user data
B). metadata
C). reports
D). indexes
Answer : Option C

Question 4 :

An application where only one user accesses the database at a given time is an example of a(n) ________ .


A). single-user database application
B). multiuser database application
C). e-commerce database application
D). data mining database application
Answer : Option A

Question 5 :

An on-line commercial site such as Amazon.com is an example of a(n) ________ .


A). single-user database application
B). multiuser database application
C). e-commerce database application
D). data mining database application
Answer : Option C

Question 6 :

Which of the following products was the first to implement true relational algebra in a PC DBMS?


A). IDMS
B). Oracle
C). dBase-II
D). R:base
Answer : Option D

Question 7 :

SQL stands for ________ .


A). Structured Query Language
B). Sequential Query Language
C). Structured Question Language
D). Sequential Question Language
Answer : Option A

Question 8 :

Because it contains a description of its own structure, a database is considered to be ________ .


A). described
B). metadata compatible
C). self-describing
D). an application program
Answer : Option C

Question 9 :

The following are functions of a DBMS except ________ .


A). creating and processing forms
B). creating databases
C). processing data
D). administrating databases
Answer : Option A

Question 10 :

Helping people keep track of things is the purpose of a(n) ________ .


A). database
B). table
C). instance
D). relationship
Answer : Option A

Question 11 :

Which of the following products implemented the CODASYL DBTG model?


A). IDMS
B). DB2
C). dBase-II
D). R:base
Answer : Option A

Question 12 :

An Enterprise Resource Planning application is an example of a(n) ________ .


A). single-user database application
B). multiuser database application
C). e-commerce database application
D). data mining database application
Answer : Option B

Question 13 :

A DBMS that combines a DBMS and an application generator is ________ .


A). Microsoft's SQL Server
B). Microsoft's Access
C). IBM's DB2
D). Oracle Corporation's Oracle
Answer : Option B

Question 14 :

You have run an SQL statement that asked the DBMS to display data in a table named USER_TABLES. The results include columns of data labeled "TableName," "NumberOfColumns" and "PrimaryKey." You are looking at ________ .


A). user data.
B). metadata
C). A report
D). indexes
Answer : Option B

Question 15 :

Which of the following is not considered to be a basic element of an enterprise-class database system?


A). Users
B). Database applications
C). DBMS
D). COBOL programs
Answer : Option D

Question 16 :

The DBMS that is most difficult to use is ________ .


A). Microsoft's SQL Server
B). Microsoft's Access
C). IBM's DB2
D). Oracle Corporation's Oracle
Answer : Option D