Exercise 3

Instructions to Solve
Each sentences below consist of a word or a phrase which is bold. It is followed by four words or phrases. Select the word or pharse which is closes to the OPPOSITE in meaning of the bold word or phrase.

Question 1 :

History abounds in instances of courage.


A). shines
B). lacks
C). suffices
D). fails
Answer : Option B

Question 2 :

The inhabitants of the island were barbarians.


A). civilized
B). cruel
C). uncivilized
D). bad
Answer : Option A

Question 3 :

The members thought that the task was feasible.


A). impractical
B). impossible
C). difficult
D). impracticable
Answer : Option A

Question 4 :

crestfallen he returned as he had never faced such humiliation in the whole of his life.


A). vainglorious
B). indignant
C). triumphant
D). disturbed
Answer : Option C

Question 5 :

Feasibility of the project is under study.


A). unsuitability
B). cheapness
C). impropriety
D). impracticability
Answer : Option D

Question 6 :

The incessant noise of the boring machine made it difficult for us to got to sleep at night.


A). intermittent
B). harsh
C). soft
D). constant
Answer : Option A

Question 7 :

Unsettled conditions in the land led to exodus of hundreds of its citizens.


A). invasion
B). entry
C). immigration
D). expulsion
Answer : Option B

Question 8 :

Many people try to resist reforms in the society.


A). fight
B). accept
C). welcome
D). repel
Answer : Option C

Question 9 :

Because of the economy drive, they very unwillingly surrendered some superfluous posts.


A). important
B). relevant
C). significant
D). essential
Answer : Option B

Question 10 :

The young leader was reluctant to shoulder the responsibilities of ministerial office.


A). wanting
B). willing
C). anxious
D). eager
Answer : Option B

Question 11 :

Sathish point of view was correct but his behavior with his father was quite impertinent.


A). healthy
B). respectful
C). inadequate
D). smooth
Answer : Option B

Question 12 :

This new magazine is know for its comprehensive coverage of news.


A). casual
B). inadequate
C). indifferent
D). superficial
Answer : Option D

Question 13 :

He is well known for coming up with impracticable solutions.


A). easy
B). possible
C). feasible
D). alternate
Answer : Option C

Question 14 :

The managing director remarked that the secretary was an asset to the company.


A). loss
B). liability
C). drag
D). handicap
Answer : Option B

Question 15 :

You can hardly find any trace of humility in the man.


A). pride
B). insolence
C). arrogance
D). conceit
Answer : Option C

Question 16 :

The plantation workers were on a collision course before the labor officer intervened.


A). retaliatory
B). perfunctory
C). conciliatory
D). circuitous
Answer : Option C

Question 17 :

The result of the tournament gave them a sense of elation.


A). despondency
B). misery
C). disappointment
D). despair
Answer : Option D

Question 18 :

The officer asked the clerk to expedite the matter.


A). postpone
B). defer
C). adjourn
D). delay
Answer : Option D

Question 19 :

He is extremely intelligent but proud.


A). dull
B). weak
C). ignorant
D). simple
Answer : Option A

Question 20 :

I abhor the ideas he sometimes expresses


A). admire
B). respect
C). applaud
D). appreciate
Answer : Option A

Question 21 :

They had an insipid conversation.


A). lively
B). argumentative
C). loud
D). curious
Answer : Option A

Question 22 :

The habit of squandering money should not be encouraged.


A). discarding
B). boarding
C). collecting
D). saving
Answer : Option D

Question 23 :

The bedroom is at the rear side of this house.


A). unusual
B). front
C). upper
D). back
Answer : Option B

Question 24 :

His critics found in the overt statements some hidden design.


A). converse
B). pervert
C). covert
D). contrived
Answer : Option C

Question 25 :

He spoke against corruption with zeal.


A). indifference
B). calmness
C). despair
D). passiveness
Answer : Option A

Question 26 :

Those who views are progressive often meet with formidable impediments when they begin to act.


A). revolutionary
B). retrograde
C). brave
D). outmoded
Answer : Option B

Question 27 :

Everything about him, especially his talkative nature, proclaims his effeminacy.


A). aggressiveness
B). attractiveness
C). manliness
D). boorishness
Answer : Option C

Question 28 :

Adversity teaches man to be humble and self-reliant.


A). sincerity
B). animosity
C). curiosity
D). prosperity
Answer : Option D

Question 29 :

Given these constraint, we have no alternative but to suggest an improvised solution.


A). a complete
B). a preplanned
C). a permanent
D). a proscribed
Answer : Option B

Question 30 :

The chairman initiated the proceedings with a brief speech.


A). confused
B). closed
C). started
D). complicated
Answer : Option B

Question 31 :

We had a delectable meal yesterday.


A). heavy
B). unsavory
C). tasty
D). nice
Answer : Option B

Question 32 :

There was something strange and morbid about the whole house.


A). healthy
B). cheerful
C). insipid
D). appealing
Answer : Option B

Question 33 :

The leader was pragmatic in his approach to the problem facing the country.


A). indefinite
B). vague
C). idealistic
D). optimistic
Answer : Option C

Question 34 :

Many people suffer setbacks in their career because of their inherent levity.


A). seriousness
B). solemnity
C). religiosity
D). gravity
Answer : Option D

Question 35 :

The moment when jadish got order of promotion, as General Manager, was a memorable occasion for him and his family.


A). passing
B). immemorial
C). forgetful
D). innocuous
Answer : Option B