Exercise 21

Instructions to Solve
Without science there is no future for any society. Even with science, ...(1)... it is controlled by some spiritual impulses, there is no future. One great thing about science is that it does not accept anything on mere ...(2)... everything has to be ...(3)... beyond any doubt. All acceptance comes after experiment which has no room for any ...(4)... This is the reason ...(5)... development of science and technology has revolutionised human life all over the world. There are very few spheres of human activity which have not experienced the ...(6)... of such development. However, despite its manifold ...(7)... science has not been ...(8)... to solve any of man's moral or spiritual problems. Society is still ...(9)... in the dark to find out what its future will be. The need, therefore, is to make science ...(10)... for the ultimate truth.

Question 1 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). unless
B). without
C). if
D). before
E). because
Answer : Option A

Question 2 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). principles
B). conjecture
C). experiment
D). research
E). experience
Answer : Option B

Question 3 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). accepted
B). demonstrated
C). proved
D). performed
E). understood
Answer : Option C

Question 4 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). precision
B). exactness
C). confirmation
D). speculation
E). apprehension
Answer : Option D

Question 5 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). for
B). how
C). that
D). about
E). why
Answer : Option E

Question 6 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). impact
B). futility
C). causes
D). problems
E). nature
Answer : Option A

Question 7 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). limitations
B). benefits
C). shortcomings
D). researches
E). inventions
Answer : Option B

Question 8 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). employed
B). developed
C). able
D). entrusted
E). taught
Answer : Option C

Question 9 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). engulfed
B). lost
C). enlightening
D). investigating
E). groping
Answer : Option E

Question 10 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). useful
B). worthy
C). ready
D). search
E). fit
Answer : Option E