Exercise 23

Instructions to Solve
Students of cognitive development have shown that the child's ...(1)... to use generalised ...(2)... develops more slowly in history than in any other schools subjects. This ...(3)... development of reasoning in historical ...(4)... makes it necessary for the historian to ...(5)... upon events that may be included in the text. In many cases, the historian may needs to ...(6)... with special effort a generalised understanding of key concepts to be used in a ...(7)... This ...(8)... may well mean that school history cannot cover as many events as it does at present. Also, school histories may have to provide for topic work or theme based ...(9)... rather than merely observe ...(10)... conformity.

Question 1 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). power
B). intellect
C). preparedness
D). ability
E). alertness
Answer : Option D

Question 2 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). tasks
B). concepts
C). procedures
D). theories
E). principles
Answer : Option B

Question 3 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). typical
B). matured
C). slower
D). accelerated
E). rapid
Answer : Option C

Question 4 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). chronology
B). arena
C). perspective
D). conformity
E). contexts
Answer : Option E

Question 5 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). deliver
B). build
C). focus
D). dwell
E). plan
Answer : Option C

Question 6 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). tackle
B). grapple
C). provide
D). deliver
E). trade
Answer : Option C

Question 7 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). text
B). forum
C). debate
D). reference
E). discussion
Answer : Option A

Question 8 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). necessity
B). requirement
C). understanding
D). rationale
E). fact
Answer : Option A

Question 9 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). projects
B). description
C). work-outs
D). analysis
E). presentation
Answer : Option D

Question 10 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). internal
B). metaphorical
C). eternal
D). chronological
E). time bound
Answer : Option D