Exercise 27

Instructions to Solve
A country's ...(1)... is ...(2)... in terms of its scientific and technological advancements. If we accept this as standard, the ...(3)... made by India in the spheres of technology are ...(4)... impressive when compared with other developing countries of the world. We ...(5)... huge machines which produces machines for both big and small industries. Yet we are not ...(6)... adequately in fields of Research and Development. We have to go a long ...(7)... to catch up with the standards set by ...(8)... nations of the world. For a rapid modernisation, import of technology is ...(9)... But the imported technology has to be ...(10)... and absorbed in such a way that we need not to have to import it again.

Question 1 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). population
B). progress
C). area
D). position
E). popularity
Answer : Option B

Question 2 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). apportioned
B). classified
C). acquired
D). declared
E). measured
Answer : Option E

Question 3 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). variations
B). paths
C). investigations
D). advances
E). decisions
Answer : Option D

Question 4 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). definitely
B). hardly
C). not
D). unduly
E). preferably
Answer : Option B

Question 5 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). need
B). repair
C). have
D). develop
E). lubricate
Answer : Option A

Question 6 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). manufacturing
B). studying
C). incurring
D). deciding
E). investing
Answer : Option E

Question 7 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). way
B). term
C). time
D). period
E). march
Answer : Option A

Question 8 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). poor
B). underdeveloped
C). rival
D). advanced
E). friendly
Answer : Option D

Question 9 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). unnecessary
B). ridiculous
C). inevitable
D). demanding
E). undesirable
Answer : Option C

Question 10 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). neglected
B). modified
C). overlooked
D). effected
E). implemented
Answer : Option B