Exercise 31

Instructions to Solve
India will find herself again when freedom opens out new horizons. Future will then fascinate her far more than the immediate part of frustration and humiliation. she will go ...(1)... with confidence, rooted in herself eager to learn from others and cooperate with them. Today she swings ...(2)... a blind adherence to her old customs and a slavish imitation of foreign ways. In ...(3)... of these can she find relief or life or growth. It is obvious that she has to come out of her ...(4)... and take full part ...(5)... the life and activities of the modern age. It should be equally ...(6)... that there can be no real cultural or spiritual growth based on imitation. Such imitation can only be ...(7)... to a small number which cuts itself ...(8)... from the masses and the ...(9)... of national life. True culture derives its ...(10)... from every corner of world, but it is ...(11)... and has to be ...(12)... on the wide mass of people. Art and literature remains ...(13)... if they are ...(14)... thinking of foreign models. The day of a ...(15)... culture confined to a small fastidious group is past. We have to think in terms of people generally and their culture must be continuous and development of past trends and also represent their new urges and creative tendencies.

Question 1 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). up
B). forward
C). in
Answer : Option B

Question 2 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). between
B). among
C). amidst
Answer : Option A

Question 3 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). either
B). neither
C). both
Answer : Option B

Question 4 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). cell
B). groove
C). shell
Answer : Option C

Question 5 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). in
B). between
C). of
Answer : Option A

Question 6 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). important
B). obvious
C). patent
Answer : Option B

Question 7 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). ascribed
B). confined
C). linked
Answer : Option B

Question 8 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). off
B). out
C). down
Answer : Option A

Question 9 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). wells
B). lakes
C). springs
Answer : Option C

Question 10 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). force
B). ideal
C). inspiration
Answer : Option C

Question 11 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). home-grown
B). indigenous
C). original
Answer : Option A

Question 12 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). dependent
B). based
C). identified
Answer : Option B

Question 13 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). lifeless
B). static
C). inert
Answer : Option B

Question 14 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). rapidly
B). blindly
C). continually
Answer : Option B

Question 15 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). narrow
B). tribal
C). communal
Answer : Option A