Exercise 34

Instructions to Solve
Some scholars were exploring the forest of Middle America. They discovered some buildings which were in ruins. These buildings were ...(1)... ruined by the encroaching forest. It was also clear that these buildings were no ordinary structures. They were remnants of a ...(2)... civilisation. The scholars got interested. They excavated more and discovered ...(3)... their utmost surprise the remains of flourishing civilization-the Maya's ...(4)... they named it. Thus it was as late in ...(5)... 19th that the secrets of new civilization were ...(6)... For sometime the scholars believed that the Mayan's must have ...(7)... the descendants of ancient Egyptians or one of the lost tribes of Israel; or perhaps a brand of the South East Asia's immigrants. However they could not come to an unanimous decision. Nonetheless the fact remains that even-to day the Mayan is one of ...(8)... most ancient cicilizations. This civilisation was situated in the ...(9)... of Middle America. It covered an area equivalent to France, ...(10)... spread across Guatemala, Belize and some part of Mexico Honduras. It started in 2500 B.C and continued its progress till 34 ...(11)... later. Throughout its period of progress, the people struggled against the invading ...(12)... They used to burn the plants and make the land ...(13)... for civilization. Their staple food was maize. but even while ...(14)... for existence, they found time to build remarkable buildings for ...(15)... they used mortar, sandstone and volcanic rock. The buildings do tell us about the technological advances they had attained.

Question 1 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). reasonable
B). surely
C). apparently
Answer : Option C

Question 2 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). ordinary
B). new
C). great
Answer : Option C

Question 3 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). to
B). at
C). for
Answer : Option A

Question 4 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). when
B). as
C). while
Answer : Option B

Question 5 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). at
B). then
C). the
Answer : Option C

Question 6 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). unparalleled
B). unearthed
C). unmatched
Answer : Option B

Question 7 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). been
B). become
C). being
Answer : Option A

Question 8 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). an
B). a
C). the
Answer : Option C

Question 9 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). head
B). heart
C). tail
Answer : Option B

Question 10 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). and
B). yet
C). but
Answer : Option A

Question 11 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). years
B). centuries
C). decades
Answer : Option B

Question 12 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). civilisation
B). enemies
C). forests
Answer : Option C

Question 13 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). fertile
B). good
C). properly
Answer : Option A

Question 14 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). fighting
B). struggling
C). doing
Answer : Option B

Question 15 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). that
B). which
C). it
Answer : Option B