Exercise

Exercise 1

Directions to Solve
Some proverbs/idioms are given below together with their meanings. Choose the correct meaning of proverb/idiom, If there is no correct meaning given, E (i.e.) 'None of these' will be the answer.

Question 1 :

To make clean breast of


A). To gain prominence
B). To praise oneself
C). To confess without of reserve
D). To destroy before it blooms
E). None of these
Answer : Option C

Question 2 :

To keeps one's temper


A). To become hungry
B). To be in good mood
C). To preserve ones energy
D). To be aloof from
E). None of these
Answer : Option B

Question 3 :

To catch a tartar


A). To trap wanted criminal with great difficulty
B). To catch a dangerous person
C). To meet with disaster
D). To deal with a person who is more than one's match
E). None of these
Answer : Option B

Question 4 :

To drive home


A). To find one's roots
B). To return to place of rest
C). Back to original position
D). To emphasise
E). None of these
Answer : Option D

Question 5 :

To have an axe to grind


A). A private end to serve
B). To fail to arouse interest
C). To have no result
D). To work for both sides
E). None of these
Answer : Option A

Question 6 :

To cry wolf


A). To listen eagerly
B). To give false alarm
C). To turn pale
D). To keep off starvation
E). None of these
Answer : Option B

Question 7 :

To end in smoke


A). To make completely understand
B). To ruin oneself
C). To excite great applause
D). To overcome someone
E). None of these
Answer : Option B

Question 8 :

To be above board


A). To have a good height
B). To be honest in any business deal
C). They have no debts
D). To try to be beautiful
E). None of these
Answer : Option B

Question 9 :

To put one's hand to plough


A). To take up agricultural farming
B). To take a difficult task
C). To get entangled into unnecessary things
D). Take interest in technical work
E). None of these
Answer : Option B

Question 10 :

To pick holes


A). To find some reason to quarrel
B). To destroy something
C). To criticise someone
D). To cut some part of an item
E). None of these
Answer : Option C

Question 11 :

To leave someone in the lurch


A). To come to compromise with someone
B). Constant source of annoyance to someone
C). To put someone at ease
D). To desert someone in his difficulties
E). None of these
Answer : Option D

Question 12 :

To play second fiddle


A). To be happy, cheerful and healthy
B). To reduce importance of one's senior
C). To support the role and view of another person
D). To do back seat driving
E). None of these
Answer : Option C

Question 13 :

To be the question


A). To refer to
B). To take for granted
C). To raise objections
D). To be discussed
E). None of these
Answer : Option B

Question 14 :

A black sheep


A). An unlucky person
B). A lucky person
C). An ugly person
D). A partner who takes no share of the profits
E). None of these
Answer : Option E

Explanation :

In the English language, 'Black sheep' is an idiom used to describe an odd or disreputable member of a group, especially within a family.


Question 15 :

A man of straw


A). A man of no substance
B). A very active person
C). A worthy fellow
D). An unreasonable person
E). None of these
Answer : Option A

Question 16 :

To smell a rat


A). To see signs of plague epidemic
B). To get bad small of a bad dead rat
C). To suspect foul dealings
D). To be in a bad mood
E). None of these
Answer : Option C

Question 17 :

To hit the nail right on the head


A). To do the right thing
B). To destroy one's reputation
C). To announce one's fixed views
D). To teach someone a lesson
E). None of these
Answer : Option A

Explanation :

To do exactly the right thing; to do something in the most effective and efficient way.


Question 18 :

To set one's face against


A). To oppose with determination
B). To judge by appearence
C). To get out of difficulty
D). To look at one steadily
E). None of these
Answer : Option A