Exercise 1

Directions to Solve
In questions given below out of four alternatives, choose the one which can be substituted for the given word/sentence.

Question 1 :

Extreme old age when a man behaves like a fool


A). Imbecility
B). Senility
C). Dotage
D). Superannuation
Answer : Option C

Question 2 :

That which cannot be corrected


A). Unintelligible
B). Indelible
C). Illegible
D). Incorrigible
Answer : Option D

Explanation :

Incorrigible (Adjective): (of a person or their tendencies) Not able to be corrected, improved, or reformed.


Question 3 :

The study of ancient societies


A). Anthropology
B). Archaeology
C). History
D). Ethnology
Answer : Option B

Question 4 :

A person of good understanding knowledge and reasoning power


A). Expert
B). Intellectual
C). Snob
D). Literate
Answer : Option B

Question 5 :

A person who insists on something


A). Disciplinarian
B). Stickler
C). Instantaneous
D). Boaster
Answer : Option B

Question 6 :

State in which the few govern the many


A). Monarchy
B). Oligarchy
C). Plutocracy
D). Autocracy
Answer : Option B

Question 7 :

A style in which a writer makes a display of his knowledge


A). Pedantic
B). Verbose
C). Pompous
D). Ornate
Answer : Option A

Question 8 :

List of the business or subjects to be considered at a meeting


A). Schedule
B). Timetable
C). Agenda
D). Plan
Answer : Option C

Question 9 :

Leave or remove from a place considered dangerous


A). Evade
B). Evacuate
C). Avoid
D). Exterminate
Answer : Option B

Question 10 :

A prima facie case is such


A). As it seems at first sight
B). As it is made to seem at first sight
C). As it turns out to be at the end
D). As it seems to the court after a number of hearings
Answer : Option A

Question 11 :

A person pretending to be somebody he is not


A). Magician
B). Rogue
C). Liar
D). Imposter
Answer : Option D

Question 12 :

A person who knows many foreign languages


A). Linguist
B). Grammarian
C). Polyglot
D). Bilingual
Answer : Option A

Question 13 :

One who has little faith in human sincerity and goodness


A). Egoist
B). Fatalist
C). Stoic
D). Cynic
Answer : Option D

Question 14 :

One who possesses many talents


A). Versatile
B). Nubile
C). Exceptional
D). Gifted
Answer : Option A

Explanation :

No answer description available for this question. Let us discuss.


Question 15 :

Words inscribed on tomb


A). Epitome
B). Epistle
C). Epilogue
D). Epitaph
Answer : Option D

Question 16 :

One who eats everything


A). Omnivorous
B). Omniscient
C). Irrestible
D). Insolvent
Answer : Option A

Question 17 :

Malafide case is one


A). Which is undertaken in a good faith
B). Which is undertaken in a bad faith
C). Which is undertaken after a long delay
D). Which is not undertaken at all
Answer : Option B

Question 18 :

The custom or practice of having more than one husband at same time


A). Polygyny
B). Polyphony
C). Polyandry
D). Polychromy
Answer : Option C

Question 19 :

Tending to move away from the centre or axis


A). Centrifugal
B). Centripetal
C). Axiomatic
D). Awry
Answer : Option A

Question 20 :

Teetotaller means


A). One who abstains from theft
B). One who abstains from meat
C). One who abstains from taking wine
D). One who abstains from malice
Answer : Option C

Question 21 :

A person interested in collecting, studying and selling of old things


A). Antiquarian
B). Junk-dealer
C). Crank
D). Archealogist
Answer : Option A

Question 22 :

A drawing on transparent paper


A). Red print
B). Blue print
C). Negative
D). Transparency
Answer : Option D

Question 23 :

One who is not easily pleased by anything


A). Maiden
B). Mediaeval
C). Precarious
D). Fastidious
Answer : Option D

Question 24 :

A remedy for all diseases


A). Stoic
B). Marvel
C). Panacea
D). Recompense
Answer : Option C

Question 25 :

One who is fond of fighting


A). Bellicose
B). Aggressive
C). Belligerent
D). Militant
Answer : Option A

Question 26 :

A small shop that sells fashionable clothes, cosmetics, etc.


A). Store
B). Stall
C). Boutique
D). Booth
Answer : Option C

Question 27 :

That which cannot be read


A). Negligible
B). Illegible
C). Ineligible
D). Incorrigible
Answer : Option B

Question 28 :

In a state of tension or anxiety or suspense


A). Off balance
B). Depressed
C). Diffused
D). On tenterhooks
Answer : Option D

Question 29 :

That which cannot be seen


A). Insensible
B). Intangible
C). Invisible
D). Unseen
Answer : Option C

Question 30 :

To slap with a flat object


A). Chop
B). Hew
C). Gnaw
D). Swat
Answer : Option D

Question 31 :

Habitually silent or talking little


A). Servile
B). Unequivocal
C). Taciturn
D). Synoptic
Answer : Option C

Explanation :

Taciturn means tending to be silent and uncommunicative, reticent.


Question 32 :

One who cannot be corrected


A). Incurable
B). Incorrigible
C). Hardened
D). Invulnerable
Answer : Option B

Question 33 :

Be the embodiment or perfect example of


A). Characterise
B). Idol
C). Personify
D). Signify
Answer : Option C

Question 34 :

A person not sure of the existence of god


A). Cynic
B). Agnostic
C). Atheist
D). Theist
Answer : Option B

Question 35 :

A paper written by hand


A). Handicraft
B). Manuscript
C). Handiwork
D). Thesis
Answer : Option B

Question 36 :

The act of violating the sanctity of the church is


A). Blashphemy
B). Heresy
C). Sacrilege
D). Desecration
Answer : Option C

Question 37 :

Something that can be heard


A). Auditory
B). Audio-visual
C). Audible
D). Audition
Answer : Option C

Question 38 :

A name adopted by an author in his writings


A). Nickname
B). Pseudonym
C). Nomenclature
D). Title
Answer : Option B

Question 39 :

Study of birds


A). Orology
B). Optology
C). Opthalmology
D). Ornithology
Answer : Option D

Question 40 :

A place that provides refuge


A). Asylum
B). Sanatorium
C). Shelter
D). Orphanage
Answer : Option A

Question 41 :

A child born after death of his father


A). Posthumous
B). Orphan
C). Bastard
D). Progenitor
Answer : Option A

Question 42 :

The absence of law and order


A). Rebellion
B). Anarchy
C). Mutiny
D). Revolt
Answer : Option B

Question 43 :

The raison d'etre of a controversy is


A). The enthusiasm with which it is kept alive
B). The fitness with which participants handle it
C). The reason or justification of its existence
D). The unending hostility the parties concerned have towards each other
Answer : Option C

Question 44 :

A place where bees are kept in called


A). An apiary
B). A mole
C). A hive
D). A sanctury
Answer : Option A

Question 45 :

A religious discourse


A). Preach
B). Stanza
C). Sanctorum
D). Sermon
Answer : Option D

Explanation :

A talk on a religious or moral subject, especially one given during a church service and based on a passage from the Bible.


Question 46 :

Parts of a country behind the coast or a river's banks


A). Isthumus
B). Archipelago
C). Hinterland
D). Swamps
Answer : Option C

Question 47 :

Study of the evolution of man as an animal


A). Archaeology
B). Anthropology
C). Chronology
D). Ethnology
Answer : Option B

Question 48 :

A person who speaks many languages


A). Linguist
B). Monolingual
C). Polyglot
D). Bilingual
Answer : Option C

Question 49 :

One who does not believe in existence of god


A). Egoist
B). Atheist
C). Stoic
D). Naive
Answer : Option B

Question 50 :

A disease of mind causing an uncontrollable desire to steal


A). Schizophrenia
B). Claustrophobia
C). Kleptomania
D). Magolomania
Answer : Option C