Exercise 1

Instructions to Solve
In questions below, each passage consist of six sentences. The first and sixth sentence are given in the begining. The middle four sentences in each have been removed and jumbled up. These are labelled as P, Q, R and S. Find out the proper order for the four sentences.

Question 1 :

S1: In the middle of one side of the square sits the Chairman of the committee, the most important person in the room.
P : For a committee is not just a mere collection of individuals.
Q : On him rests much of the responsibility for the success or failure of the committee.
R : While this is happening we have an opportunity to get the 'feel' of this committe.
S : As the meeting opens, he runs briskly through a number of formalities.
S6: From the moment its members meet, it begins to have a sort nebulous life of its own.
The Proper sequence should be:


A). RSQP
B). PQRS
C). SQPR
D). QSRP
Answer : Option D

Question 2 :

S1: A force of exists between everybody in the universe.
P : Normally it is very small but when the one of the bodies is a planet, like earth, the force is considerable.
Q : It has been investigated by many scientists including Galileo and Newton.
R : Everything on or near the surface of the earth is attracted by the mass of earth.
S : This gravitational force depends on the mass of the bodies involved.
S6: The greater the mass, the greater is the earth's force of attraction on it. We can call this force of attraction gravity.
The Proper sequence should be:


A). PRQS
B). PRSQ
C). QSRP
D). QSPR
Answer : Option D

Question 3 :

S1: Calcutta unlike other cities kepts its trams.
P : As a result there horrendous congestion.
Q : It was going to be the first in South Asia.
R : They run down the centre of the road
S : To ease in the city decided to build an underground railway line.
S6: The foundation stone was laid in 1972.
The Proper sequence should be:


A). PRSQ
B). PSQR
C). SQRP
D). RPSQ
Answer : Option D

Question 4 :

S1: For some time in his youth Abraham Lincoln was manager for a shop.
P : Then a chance Customer would come.
Q : Young Lincoln way of keeping shop was entirely unlike anyone else's
R : Lincoln would jump up and attend to his needs and then revert to his reading.
S : He used to lie full length on the counter of the shop eagerly reading a book.
S6: Never before had Lincoln had so much time for reading as had then.
The Proper sequence should be:


A). SRQP
B). QSPR
C). SQRP
D). QPSR
Answer : Option B

Question 5 :

S1: All the land was covered by the ocean.
P : The leading god fought the monster, killed it and chopped its body in to two halves.
Q : A terrible monster prevented the gods from separating the land from the water.
R : The god made the sky out of the upper part of the body and ornamented it with stars.
S : The god created the earth from the lower part, grew plants on it and populated it with animals.
S6: The god moulded the first people out of clay according to his own image and mind.
The Proper sequence should be:


A). PQRS
B). PQSR
C). QPSR
D). QPRS
Answer : Option D

Question 6 :

S1: Smoke oozed up between the planks.
P : Passengers were told to be ready to quit the ship.
Q : The rising gale fanned the smouldering fire.
R : Everyone now knew there was fire on board.
S : Flames broke out here and there.
S6: Most people bore the shock bravely.
The Proper sequence should be:


A). SRQP
B). QPSR
C). RSPQ
D). QSRP
Answer : Option A

Question 7 :

S1: You know my wife, Madhavi, always urged me to give up smoking.
P : I really gave it up.
Q : And so When I went to jail I said to myself I really must give it up, if for no other reason than of being self-reliant.
R : When I emerged from jail, I wanted to tell her of my great triumph.
S : But when I met her, there she was with a packet of cigarettes.
S6: poor girl!.
The Proper sequence should be:


A). PSRQ
B). SPQR
C). QPRS
D). RSPQ
Answer : Option C

Question 8 :

S1: When a satellite is launched, the rocket begins by going slowly upwards through the air.
P : However, the higher it goes, the less air it meets.
Q : As the rocket goes higher, it travels faster.
R : For the atmosphere becomes thinner.
S : As a result there is less friction.
S6: Consequently, the rocket still does not become too hot.
The Proper sequence should be:


A). QPRS
B). QSPR
C). PQRS
D). PQSR
Answer : Option A

Question 9 :

S1: A father having offered to take the baby out in a perambulator, was tempted by the sunny morning to slip into a pub for a glass of beer.
P : Indignant at her husband's behaviour, she decided to teach him a lesson.
Q : She wheeled away the pram.
R : A little later, his wife came by, where to her horror, she discovered her sleeping baby.
S : Leaving the pram outside, he disappeared inside the bar.
S6: She waited for him, anticipating the white face and quivering lips which would soon appear with the news that the baby had been stolen.
The Proper sequence should be:


A). SRPQ
B). RQPS
C). SPQR
D). PQSR
Answer : Option A

Question 10 :

S1: The city is almost a slum and stinks most of time.
P : The slush on the road did not deter them.
Q : The occasional slips and falls were considered a small price to pay for the trip.
R : They were excited, fascinated by the sight of fresh snow on the roads.
S : Even so, it looked beautiful to tourists of various categories.
S6: But some visitors came away with the unforgettable sight of young labours scantily clad.
The Proper sequence should be:


A). RQPS
B). QPRS
C). RSQP
D). SPQR
Answer : Option D

Question 11 :

S1: Venice is a strange and beautiful city in the north of Italy.
P : There are about four hundred old stone bridges joining the island of Venice.v Q : In this city there are no motor cars, no horses, no buses.
R : These small islands are near one another.
S : It is not an island but a hundred and seventeen islands.
S6: This is because Venice has no streets.
The Proper sequence should be:


A). PQRS
B). PRQS
C). SRPQ
D). PQSR
Answer : Option C

Question 12 :

S1: The Hound of Baskervilles was feared by the people of the area.
P : Some people spoke of seeing a huge, shadowy form a Hound at midnight on the moor.
Q : But they spoke of it in tones of horror.
R : Nobody had actually seen the hound.
S : This shadowy form did not reveal any details about the animal.
S6: The Hound of Baskervilles remains an unsolved mystery.
The Proper sequence should be:


A). SPQR
B). SPRQ
C). PSRQ
D). PQRS
Answer : Option C

Question 13 :

S1: A gentleman who lived alone always had two plates placed on the table at dinner time.
P : One day just as he sat down to dine, the cat rushed in to the room.
Q : One plate was for himself and other was for his cat.
R : she drooped a mouse into her own plate and another into her master plate.
S : He used to give the cat a piece of meat from his own plate.
S6: In this way the cat showed her gratitude to her master.
The Proper sequence should be:


A). QSPR
B). PSRQ
C). QRSP
D). RPQS
Answer : Option A

Question 14 :

S1: Ants eat worms, centipedes and spiders.
P : They are usually much quicker than the ant itself.
Q : Nevertheless, these animals do not make easy game for ants.
R : Besides, they have an extraordinary number of ways of escaping.
S : They also eat larvae and insect adults such as flies, moths and spring tails.
S6: Some jump, and some give out a pungent repellent substance.
The Proper sequence should be:


A). SQPR
B). SPRQ
C). SQRP
D). SRQP
Answer : Option A

Question 15 :

S1: Satyajit Ray made several films for children.
P : Later film makers have followed his lead.
Q : Today other nations are making the children's film in a big way.
R : This was at a time when no director considered children as potential audience.
S : Ray was, thus, a pioneer in the field.
S6: But today few think of Ray as a maker of children's films.
The Proper sequence should be:


A). PSRQ
B). RSQP
C). RSPQ
D). SQRP
Answer : Option C

Question 16 :

S1: Hungary, with a population of about 10 million, lies between Czechoslovakia to the north and Yugoslavia to the south.
P : Here a great deal of grain is grown.
Q : In recent years, however, progress has been made also in the field of industrialisation.
R : Most of this country consists of an extremely fertile plain, through which the river Danube flows.
S : In addition to grain, the plain produces potatoes, sugar, wine and livestock.
S6: The new industries derive mainly from agricultural production.
The Proper sequence should be:


A). QRSP
B). RPSQ
C). PRSQ
D). RQSP
Answer : Option B

Question 17 :

S1: Palaeobotany is the study of fossil plants preserved in rocks dating back in millions of years.
P : Records of the history of the world are contained in fossils.
Q : Through the ages, plants have evolved from simple to more complex forms.
R : First there were water plants then land plants appeared during the Paleozoic era.
S : But since the fossil remains appear locked in rock layers, they are closely related to the geologist area of investigation.
S6: The fossil plants indicate the age of the rock, and also point to facts regarding climate, temperature and topography.
The Proper sequence should be:


A). RQSP
B). SQRP
C). PSQR
D). QRPS
Answer : Option D

Question 18 :

S1: On vacation in Tangier, Morocco, my friend and I sat down at a street cafe.
P : At one point, he bent over with a big smile, showing me, a single gold tooth and a dingy fez.
Q : soon I felt the presence of someone standing alongside me.
R : But this one wouldn't budge.
S : We had been cautioned about beggars and were told to ignore them.
S6: Finally a man walked over to me and whispered, "Hey buddy this guy is your waiter and he wants your order"
The Proper sequence should be:


A). SQRP
B). SQPR
C). QSRP
D). QSPR
Answer : Option C

Question 19 :

S1: And then Gandhi came.
P : Get off the backs of these peasants and workers, he told us, all you who live by their exploitation.
Q : He was like a powerful current of fresh air, like a beam of light, like a whirlwind that upset many things.
R : He spoke their language and constantly dre their attention to their appalling conditions.
S : He didn't descent from the top, he seemed to emerge from the masses of India.
S6: Political freedom took new shape and then acquired a new content.
The Proper sequence should be:


A). QSRP
B). SRQP
C). RSQP
D). PRSQ
Answer : Option B

Question 20 :

S1: Biological evolution has not fitted man to any specific environment.
P : It is by no means a biological evolution, but it is a cultural one.
Q : His imagination, his reason, his emotional subtlety and toughness, makes it possible for him not to accept the environment but to change.
R : And that series of inventions by which man from age by age has reshaped his environment is a different kind of evolution.
S : Among the multitude of animals which scamper, burrow swim around us he is in the only one who is not locked in to his environment.
S6: That brilliant sequence of cultural peaks can most appropriately be termed the ascent of man.
The Proper sequence should be:


A). QPRS
B). SRQP
C). QRSP
D). SQRP
Answer : Option C

Question 21 :

S1: The dictionary is the best friend of you task.
P : That may not be possible always.
Q : It is wise to look it up immediately.
R : Then it must be firmly written on the memory and traced at the first opportunity
S : Never allow a strange word to pass unchallenged
S6: soon you will realize that this is an exciting task
The Proper sequence should be:


A). PQRS
B). SPQR
C). QRPS
D). SQPR
Answer : Option D

Question 22 :

S1: The Bhagavadgita recognises the nature of man and the needs of man
P : All these three aspects constitute the nature of man
Q : It shows how the human being is rational one, an ethical one and a spiritual one
R : More than all, it must be a spiritual experience
S : Nothing can give him fulfilment unless it satisfies his reason, his ethical conscience
S6: A man whom does not harmonise them, is not truly human
The Proper sequence should be:


A). PSRQ
B). RSPQ
C). QPSR
D). PSQR
Answer : Option C

Question 23 :

S1: I usually sleep quite well in the train, but this time I slept only a little
P : Most people wanted it shut and I wanted it open
Q : As usual, I got angry about the window
R : The quarrel left me completely upset
S : There were too many people too much huge luggage all around
S6: It was shut all night, as usual The Proper sequence should be:


A). RSQP
B). SQPR
C). SQRP
D). RSPQ
Answer : Option B

Question 24 :

S1: In 1934, William Golding published a small volume of poems
P : During the World War II(1939-45) he joined the Royal Navy and was present at the sinking of the Bismarck
Q : He returned to teaching in 1945 and gave it up in 1962, and is now a full time writer
R : In 1939, he married and started teaching at Vishop Wordsworth school in Salisbury
S : At first his novels were not accepted
S6: But the Lord of the files which came out in 1954 was welcomed as "a most absorbing and instructive tale"
The Proper sequence should be:


A). RPQS
B). RPSQ
C). SRPQ
D). SQPR
Answer : Option A

Question 25 :

S1: The future beckons to us
P : In fact we have hard work ahead
Q : Where do we go and what shall be our endeavour?
R : We shall also have to fight and end poverty, ignorance and disease
S : It will be to bring freedom and oppurtunity to the common man
S6: There is no resting for any one of us till we redeem our pledge in full
The Proper sequence should be:


A). PSRQ
B). QPSR
C). QSRP
D). SRPQ
Answer : Option C

Question 26 :

S1: Most of the universities in the country are now facing financial crisis
P : Cost benefit yardstick thus should not be applied in the case of universities
Q : The current state of affairs cannot be allowed to continue for long
R : Universities cannot be equated with commercial enterprises
S : Proper development of universities and colleges must be ensured
S6: The Government should realise this before it is too late
The Proper sequence should be:


A). QRPS
B). QSPR
C). QRSP
D). QPRS
Answer : Option A

Question 27 :

S1: While talking to a group, one should feel self-confident and courageous
P : Nor is it a gift bestowed by providence on only a few
Q : One should also learn how to think calmly and clearly
R : It is like the ability to play golf
S : It is not as difficult as most men imagine
S6: Any man can develop his capacity if he has the desire to do so
The Proper sequence should be:


A). SQPR
B). QSPR
C). QRSP
D). RSQP
Answer : Option B

Question 28 :

S1: A ceiling on urban property
P : No mill-owner could own factories or mills or plants
Q : And mass circulation papers
R : Would mean that
S : No press magnate could own printing presses
S6: since their value would exceed the ceiling fixed by the government.
The Proper sequence should be:


A). QSRP
B). RPSQ
C). SRPQ
D). QPSR
Answer : Option B

Question 29 :

S1: The art of growing old is one which the passage of time has forced upon my attention.
P : One of these is undue absorption in the past.
Q : One's thought must be directed to the future and to things about which there is something to be done.
R : Psychologically, there are two dangers to be guarded against in old age.
S : It does not do to live in memories, in regrets for the good old days, or in sadness about friend who are dead.
S6: This is not always easy one's own past is gradually increasing weight.
The Proper sequence should be:


A). QSRP
B). RPQS
C). RPSQ
D). QPRS
Answer : Option C

Question 30 :

S1: I keep on flapping my big ears all day.
P : They also fear that I will flip them all away.
Q : But children wonder why I flap them so.
R : I flap them so to make sure they are safely there on either side of my head.
S : But I know what I am doing.
S6: Am I not a smart, intelligent elephant?
The Proper sequence should be:


A). SRQP
B). QPSR
C). QPRS
D). PSRQ
Answer : Option B

Question 31 :

S1: Once King Shantnu met a young and beautiful fisher girl.
P : He went to the fisherman and asked him for her asked him for her hand in marriage.
Q : The King was extremely sad and returned to his palace.
R : He fell in love with the fisher girl.
S : The fisherman agreed to it condition that the son of his daughter should be heir to the throne of Hastinapur.
S6: Devavrata, the King's son, asked him the reason of his sadness.
The Proper sequence should be:


A). PQRS
B). RPSQ
C). QSPR
D). PSQR
Answer : Option B

Question 32 :

S1: Reliogion is not a matter of mere dogmatic conformity.
P : It is not merely going through the ritual prescribed to us.
Q : It is not a question of ceremonial piety.
R : Unless that kind of transformation occurs, you are not an authentically religious man.
S : It is the remarking of your own self, the transformation of your nature.
S6: A man of that character is free from fear, free from hatred.
The Proper sequence should be:


A). SPRQ
B). QPSR
C). PSRQ
D). SPQR
Answer : Option B

Question 33 :

S1: We speak today of self-determination in politics.
P : So long as one is conscious of a restraint, it is possible to resist it or to near it as a necessary evil and to keep free in spirit.
Q : Slavery begins when one ceases to feel that restraint and it depends on if the evil is accepted as good.
R : There is, however, a subtler domination exercised in the sphere of ideas by one culture to another.
S : Political subjection primarily means restraint on the outer life of people.
S6: Cultural subjection is ordinarily of an unconscious character and it implies slavery from the very start.
The Proper sequence should be:


A). SPRQ
B). RSQP
C). SPQR
D). RSPQ
Answer : Option C

Question 34 :

S1: Once upon a time an ant lived on the bank of river.
P : The dove saw the ant struggling in water in a helpless condition.
Q : All its efforts to come up is failed.
R : One day it suddenly slipped in to water.
S : A dove lived in the tree on the bank not far from the spot.
S6: She was touched.
The Proper sequence should be:


A). RQSP
B). QRPS
C). SRPQ
D). PQRS
Answer : Option A

Question 35 :

S1: The December dance and music season in Madras is like the annual tropical cyclone.
P : A few among the new aspirants dazzle witht he colour of youth, like fresh saplings.
Q : It rains an abundance of music for over a fortnight.
R : Thick clouds expectation charge the atmosphere with voluminous advertisements.
S : At the end of it one is left with the feeling that the music of only those artists seasoned by careful nurturing, stands tall like well-routed trees.
S6: Many a hastily planed shrub gets washed away in the storm.
The Proper sequence should be:


A). RQPS
B). QRPS
C). RQSP
D). QRSP
Answer : Option B

Question 36 :

S1: There is a touching story of Professor Hardy visiting Ramanujan as he lay desperately ill in hospital at Putney.
P : 'No Hardy, that is not a dull number in the very least.
Q : Hardy, who was a very shy man, could not find the words for his distress.
R : It was 1729.
S : The best he could do, as he got to the beside was "I say Ramanujan, I thought the number of taxi I came down in was a very dull number"
S6: It is the lowest number that can be expressed in two different ways as the sum of two cubes.
The Proper sequence should be:


A). PRSQ
B). QSRP
C). QSPR
D). SQRP
Answer : Option B

Question 37 :

S1: Politeness is not a quality possessed by only one nation or race.
P : One may observe that a man of one nation will remove his hat or fold his hands by way of greetings when he meets someone he knows.
Q : A man of another country will not to do so.
R : It is a quality to be found among all peoples and nations in every corner of the earth.
S : Obviously, each person follows the custom of his particular country.
S6: In any case, we should not mock at others habits.
The Proper sequence should be:


A). RPQS
B). RPSQ
C). PRQS
D). QPRS
Answer : Option B

Question 38 :

S1: Throughout history man has used energy from the sun.
P : Today, when we burn wood or use electric current we are drawing an energy.
Q : However we now have a new supply of energy.
R : All our ordinary life depends on sun.
S : This has come from the sun.
S6: This energy comes from inside atoms.
The Proper sequence should be:


A). SQPR
B). RQPS
C). QSRP
D). PSRQ
Answer : Option D

Question 39 :

S1: This weather-vane often tops a church spire, tower or high building.
P : They are only wind-vanes.
Q : Neither alone can tell us what the weather will be.
R : They are designed to point to direction from which the wind is coming.
S : Just as the barometer only tells us the pressure of air, the weather-vane tells us the direction of wind.
S6: The weather-vane can, however give us some indication of other.
The Proper sequence should be:


A). PQRS
B). PSRQ
C). PRSQ
D). SPQR
Answer : Option D

Question 40 :

S1: But how does a new word get into the dictionary?
P : When a new dictionary is being edited, a lexicographer collects all the alphabetically arranged citation slips for a particular word.
Q : The dictionary makers notice it and make a note of it on a citation slip.
R : The moment new word is coined, it usually enter the spoken language.
S : The word then passes from the realm of hearing to the realm of writing.
S6: He sorts them according to their grammatical function, and carefully writes a definition.
The Proper sequence should be:


A). PQRS
B). PRSQ
C). RQPS
D). RSQP
Answer : Option A

Question 41 :

S1: Growing up means not only getting larger, but also using our sense and our brain is to become more aware of things around us.
P : Not only does he have a memory but he is able to think and reason.
Q : In this, man differs from all other animals.
R : Before we spray our roadside plants or turn sewage in to our rivers, we should pause to think what the results of our action are likely to do.
S : This is to say, he is able to plan what he is is going to do in the light of his experience before he does it.
S6: In other words, we must develop and use our ability to reason, because the destruction or the preservation of the places in which we live depend on us.
The Proper sequence should be:


A). QRSP
B). SPQR
C). SPRQ
D). QPSR
Answer : Option D

Question 42 :

S1: Jawaharlal Nehru was the greatest plan-enthusiast.
P : Under Nehru's advice, the pre-Independent congress set up National Planning Commission in 1938.
Q : But he forgot that what could be achieved by force under the communist dictatorship of Russia was not possible under the democratic set up of India.
R : He took the idea from Russia where Five year plans transformed a very backward country into a top power of the world.
S : No free government can call for compulsory sacrifice and suffering from the whole people.
S6: Nehru himself became the chairman of the commission.
The Proper sequence should be:


A). PSQR
B). SRQP
C). QPRS
D). RQSP
Answer : Option D

Question 43 :

S1: Duryodhana was a wicked prince.
P : one day Bhima made Duryodhana fall from a tree from which Duryodhana was stealing fruits.
Q : He did not like that Pandavas should be loved and respected by the people of Hastinapur
R : Duryodhana specially hated Bhima.
S : Among the Pandavas, Bhima was extraordinary strong and powerful
S6: This enraged Duryodhana so much that he began to think of removing Bhima from his way.
The Proper sequence should be:


A). PSQR
B). QPRS
C). QSPR
D). PSRQ
Answer : Option C

Question 44 :

S1: Jawaharlal Nehru was born in Allahabad on 14 Nov 1889.
P : Nehru meet Mahatma Gandhi in February 1920.
Q : In 1905 he was sent to London to study at a school called Haroow.
R : He became the first Prime Minister of Independent India on 15 August 1947.
S : He married Kamla Kaul in 1915.
S6: He died on 27 May 1964.
The Proper sequence should be:


A). QRPS
B). QSPR
C). RPQS
D). SQRP
Answer : Option B

Question 45 :

S1: It was a dark moonless night.
P : He turned over the pages, reading passages here and there.
Q : He heard them on the floor.
R : The poet took down his books of poems from his shelves.
S : Some of them contained his earliest writings which he had almost forgotten.
S6: They all seemed to him to be poor and ordinary mere childish words.
The Proper sequence should be:


A). RPQS
B). RQSP
C). RSPQ
D). RPSQ
Answer : Option D

Question 46 :

S1: I had halted on the road.
P : As soon as I saw the elephant I knew I should not shoot him.
Q : It is a serious matter to shoot a working elephant.
R : I knew that his 'must' was already passing off.
S : The elephant was standing 8 yards from the road.
S6: I decided to watch him for a while and then go home.
The Proper sequence should be:


A). SPQR
B). PQSR
C). RQPS
D). SRPQ
Answer : Option B

Question 47 :

S1: There is only one monkey we can thoroughly recommend as an indoor pet.
P : They quickly die from colds and coughs after the first winter fogs.
Q : It is beautiful and intelligent Capuchin monkey.
R : The lively little Capuchins, however, may be left for years in an English house without the least danger to their health.
S : The Marmosets, it is true, are more beautiful than a Capuchins and just as pleasing, but they are too delicate for the English climate
S6: Finally let me say that no other monkey has a better temper or winning ways.
The Proper sequence should be:


A). PQRS
B). QRPS
C). QSPR
D). RPSQ
Answer : Option B

Question 48 :

S1: A man can be physically confined within stone walls.
P : But his mind and spirit will still be free.
Q : Thus his freedom of action may be restricted.
R : His hopes and aspiration still remain with him.
S : Hence, he will be free spiritually if not physically.
S6: No tyranny can intimidate a lover of liberty.
The Proper sequence should be:


A). PQRS
B). SRQP
C). QPRS
D). QPSR
Answer : Option A

Question 49 :

S1: Once upon atime there lived three young men in a certain town of Hindustan.
P : All the people of the neighbourhood were mortally afraid of them.
Q : They were so powerful that they could catch growing lions and tear them to pieces.
R : Someone told them that they would become immortal if they killed Death.
S : The young men believed themselves to be very good friends.
S6: All of them set out in search of their foe called Death.
The Proper sequence should be:


A). QPRS
B). SQPR
C). RSQP
D). SRPQ
Answer : Option B

Question 50 :

S1: Metals are today being replaced by polymers in many applications.
P : Above all, they are cheaper and easier to process making them a viable alternative to metals.
Q : Polymers are essentially a long chains of hydrocarbon molecules.
R : Today polymers as strong as metals have been developed.
S : These have replaced the traditional chromium-plated metallic bumpers in cars.
S6: Many Indian Institutes of science and Technology run special programmes on polymer science.
The Proper sequence should be:


A). QRSP
B). RSQP
C). RQSP
D). QRPS
Answer : Option A