Exercise 2

Instructions to Solve
In questions below, each passage consist of six sentences. The first and sixth sentence are given in the begining. The middle four sentences in each have been removed and jumbled up. These are labelled as P, Q, R and S. Find out the proper order for the four sentences.

Question 1 :

S1: Since the sixties there has been an increasing interest in neurophysiology, which deals with the neural bases of mental activity and behaviour.
P : It has format which is very similar to that of Brain and Language, a sister journal.
Q : Since then, a number of journals devoted entirely to this area of research have appeared.
R : Before the 1960's when this field was the concern of a small number of investigators, research articles were scattered in various neurological journals.
S : Brain and cognition is one such journal.
S6: So far the journal has published the mixture of articles including reports and investigations.
The Proper sequence should be:


A). RQSP
B). QRSP
C). QSPR
D). RSPQ
Answer : Option A

Question 2 :

S1: An elderly lady suddenly became blind.
P : The doctor called daily and every time he took away some of her furniture he liked.
Q : At last she was cured and the doctor demanded his fee.
R : She agreed to pay a large fee to the doctor who would cure her
S : On being refused, the doctor wanted to know the reason.
S6: The lady said that she had not been properly cured because she could not see all his furniture.
The Proper sequence should be:


A). PQRS
B). RPQS
C). RSPQ
D). RQPS
Answer : Option B

Question 3 :

S1: What are the causes of our chronic food shortage ?
P : To find for these growing new millions is desperate task.
Q : every year, we add more than a crore of persons to our population.
R : Despite stupendous efforts by our government, the population is growing unabated.
S : The chief cause is the population explosion.
S6: This unprecedented growth can drag us to the doors of starvation very soon.
The Proper sequence should be:


A). QRSP
B). SQPR
C). QPRS
D). PSQR
Answer : Option B

Question 4 :

S1: Our ancestors thought that anything which moved itself was alive.
P : The philosopher Descartes thought that both men and animals were machines.
Q : But a machine such as a motorcar or a steamship moves itself, as soon as machines which moved themselves had been made, people asked "Is man a machine?"
R : And before the days of machinery that was a good definition.
S : He also thought that the human machine was partly controlled by the soul action on a certain part of the brain, while animals had no souls.
S6: Therefore some scientists think that life is just a very complicated mechanism.
The Proper sequence should be:


A). PRSQ
B). RPQS
C). PSQR
D). RQPS
Answer : Option C

Question 5 :

S1: Payment for imports and exports is made through a system called foreign exchange.
P : The value of the money of one country in relation to the money of other countries is agreed upon.
Q : These rates of exchange vary from time to time.
R : For instance, an American dollar or a British pound sterling is worth certain amounts in the money of other countries.
S : Sometimes a United States dollar is worth 12 pesos in Mexico.
S6: Another time it may be worth eight pesos.
The Proper sequence should be:


A). PQRS
B). QPRS
C). PRQS
D). RPQS
Answer : Option C

Question 6 :

S1: Moncure Conway devoted his life to two great objects freedom of thought, and freedom of the individual.
P : They threaten both kinds of freedom.
Q : But something also has been lost.
R : There are now dangers, somewhat different in form from those of the past ages.
S : In regard to both these objects, something has been gained since his time.
S6: Unless a vigorous and vigilant public opinion can be aroused in defence of them, there will be much less of both a hundred years hence then there is now.
The Proper sequence should be:


A). PQRS
B). QSPR
C). SQRP
D). RSPQ
Answer : Option C

Question 7 :

S1: The study of speech disorders due to brain injury suggests that patients can think without having adequate control over their language.
P : But they succeed in playing games of chess.
Q : Some patients, for example fail to find the names of objects presented to them.
R : They can even use the concepts needed for chess playing, though they are unable to express many of the concepts in ordinary language.
S : They even find it difficult to interpret long written notices.
S6: How they manage to do this we do not know.
The Proper sequence should be:


A). PSQR
B). RPSQ
C). QSPR
D). SRPQ
Answer : Option C

Question 8 :

S1: A black haired, young woman came tripping along.
P : She was leading a young woman wearing a hat.
Q : The woman swept it off and tossed it in the air.
R : The child jumped up to catch the hat.
S : The young man tossed his head to shake the hat back.
S6: Both disappeared from view.
The Proper sequence should be:


A). PSQR
B). RPSQ
C). QRPS
D). SQRP
Answer : Option A

Question 9 :

S1: We now know that the oceans are very deep.
P : For example, the Indian ocean has a range called the Indian Ridge.
Q : Much of it is fairly flat.
R : However, there are great mountain ranges as well.
S : On average the bottom is 2.5 miles to 3.5 miles down
S6: This reaches from the India to the Antarctic.
The Proper sequence should be:


A). SQPR
B). PQSR
C). RSQP
D). QPRS
Answer : Option A

Question 10 :

S1: Minnie went shopping one morning.
P : Disappointed She turned around and returned to the parking lot.
Q : She got out and walked to the nearest shop.
R : She drove her car into the parking lot and stopped.
S : It was there that she realised that she'd forgotten her purse at home.
S6: She drove home with an empty basket.
The Proper sequence should be:


A). RSQP
B). RQSP
C). PQRS
D). QPRS
Answer : Option B

Question 11 :

S1: Far away in a little street there is a poor house.
P : Her face is thin and worn and her hands are coarse, pricked by a needle, for she is a seam stress.
Q : One of the windows is open and through it I can see a poor woman.
R : He has a fever and asking for oranges.
S : In a bed in a corner of the room her little boy is lying ill.
S6: His mother has nothing to give but water, so he is crying.
The Proper sequence should be:


A). SRQP
B). PQSR
C). QPSR
D). RSPQ
Answer : Option C

Question 12 :

S1: A noise started above their heads.
P : But people did not take it seriously.
Q : That was to show everyone that there was something wrong
R : It was a dangerous thing to do.
S : For, within minutes the ship began to sink.
S6: Nearly 200 lives were lost on the fateful day.
The Proper sequence should be:


A). PQSR
B). PRQS
C). QPRS
D). QPSR
Answer : Option C

Question 13 :

S1: American private lies may seem shallow.
P : Students would walk away with books they had not paid for.
Q : A Chinese journalist commented on a curious institution: the library
R : Their public morality, however, impressed visitors.
S : But in general they returned them.
S6: This would not happen in china, he said.
The Proper sequence should be:


A). PSQR
B). QPSR
C). RQPS
D). RPSQ
Answer : Option B

Question 14 :

S1: The path of Venus lies inside the path of the Earth.
P : When at its farthest from the Earth, Venus is 160 million away
Q : With such a wide range between its greatest and leat distances it is natural that at sometimes Venus appears much brighter than at others.
R : No other body ever comes so near the Earth, with the exception of the Moon and occasional comet or asteroid.
S : When Venus is at its nearest to the earth it is only 26 million miles away.
S6: When at its brightest, it is easily seen with the naked eye in broad daylight.
The Proper sequence should be:


A). SRPQ
B). SQRP
C). PSQR
D). QPRS
Answer : Option A

Question 15 :

S1: In India marriages are usually arranged by parents
P : Sometimes boys and girls do not like th idea of arranged marriages.
Q : Most young people accepts the state of affairs.
R : Shanta was like that.
S : They assume their parents can make good choices.
S6: She felt she was a modern girl and not subject for bargaining.
The Proper sequence should be:


A). SPRQ
B). PSRQ
C). QSPR
D). RQPS
Answer : Option C

Question 16 :

S1: She said on the phone that she would report for duty next day.
P : We waited for few days then we decided to go to her place.
Q : But she did not.
R : we found it locked.
S : Even after that we waited for her quite a few days.
S6: Eventually we reported to the police.
The Proper sequence should be:


A). PRSQ
B). QPSR
C). QPRS
D). SQPR
Answer : Option C

Question 17 :

S1: Several sub-cities have been planned around capital.
P : Dwarga is the first among them.
Q : They are expected to alleviate the problem of housing.
R : It is coming up in the south west of capital.
S : It will cater to over one million people when completed.
S6: Hopefully the housing problem will not be as acute at present after these sub-cities are built.
The Proper sequence should be:


A). QPRS
B). PRSQ
C). PQRS
D). QRSP
Answer : Option A

Question 18 :

S1: Forecasting the weather has always been a difficult business.
P : During a period of drought, streams and rivers dried up, the cattle died from thirst and were ruined.
Q : Many different things affect the weather and we have to study them carefully to make accurate forecast.
R : Ancient Egyptians had no need of weather in the Nile Valley hardly ever changes.
S : In early times, when there were no instruments, such as thermometer or the barometer, man looked for tell-tale signs in the sky.
S6: He made his forecasts by watching flights of the birds or the way smoke rose from fire.
The Proper sequence should be:


A). PRQS
B). QPRS
C). QRPS
D). SPQR
Answer : Option B

Question 19 :

S1: As he passed beneath her he heard the swish of her wings.
P : He was not falling head long now.
Q : The monstrous terror seized him.
R : But it only lasted a minute.
S : He could hear nothing.
S6: The next moment he felt his wings spread outwards.
The Proper sequence should be:


A). PSQR
B). QSPR
C). QSRP
D). PRQS
Answer : Option C

Question 20 :

S1: Ms. Parasuram started a Petrol Pump in Madras.
P : A total to 12 girls now work at the pump.
Q : She advertised in newspapers for women staff.
R : They operate in 2 shifts.
S : The response was good.
S6: Thus she has shown the way for many others.
The Proper sequence should be:


A). PQSR
B). SQPR
C). QSPR
D). PQRS
Answer : Option C

Question 21 :

S1: Sun birds are among the smallest of Indian birds.
P : Though they are functionally similar to the humming birds of the New World, they are totally unrelated.
Q : They do eat insects too.
R : They are also some of the most brilliantly coloured birds.
S : sun birds feed on nectar mostly and helped in pollination.
S6: Our common sun birds are the purple sun bird, the glossy black species and purple rumped sun bird, the yellow and maroon species.
The Proper sequence should be:


A). SQPR
B). RPSQ
C). QPRS
D). PSRQ
Answer : Option A

Question 22 :

S1: For decades, American society has been calling a melting pot
P : Differences remained - in appearence, mannerisms, customs, speech, religion and more.
Q : The term has long been a cliche and half-truth.
R : But homogenisation was never acheived.
S : Yes, immigrants from diverse cultures and traditions did cast off vestiges of their native lands and become almost imperceptibly woven in to the American fabric.
S6: In recent years, such differences accentuated by the arrival of immigrants from Asia and other parts of the world in the United States - have become something to celebrate and to nurture.
The Proper sequence should be:


A). QRSP
B). SQRP
C). SQPR
D). QSRP
Answer : Option B

Question 23 :

S1: I took cigarettes from my case.
P : But when the fit of coughing was over, he replaced it between his lips.
Q : I lit one of them and placed it between the lips.
R : Then with a feeble hand he removed the cigarette.
S : Slowly he took a pull at it and coughed violently.
S6: Then he continues to draw on it.
The Proper sequence should be:


A). PSQR
B). QPSR
C). QSRP
D). SRPQ
Answer : Option C

Question 24 :

S1: There is difference between Gandhiji's concept of secularism and that of Nehru's.
P : Nehru's idea of secularism was equal indifference to all religions and bothering about none of them.
Q : According to Gandhiji, all religions are equally true and each scripture is worthy of respect.
R : Such secularism which means the rejection of all religions is contrary to our culture and tradition.
S : In Gandhiji's view, secularism stands for equal respect for all religions.
S6: Instead of doing any good, such secularism can do harm instead of good.
The Proper sequence should be:


A). SQPR
B). PSQR
C). QSPR
D). PRSQ
Answer : Option A

Question 25 :

S1: As a dramatist Rabindranath was not what might be called a success.
P : His dramas were moulded on the lines of the traditional Indian village dramas than the dramas of modern world.
Q : His plays were more a catalogue of ideas than a vehicle of the expression of action.
R : Actually the drama has always been the life of Indian people, as it deals with legends of gods and goddesses.
S : Although in his short stories and novels he was able to create living and well defined characters, he did not seem to be able to do so in dramas
S6: Therefor, drama forms the essential part of the traditional Indian Culture.
The Proper sequence should be:


A). SRQP
B). QPSR
C). QSPR
D). RSQP
Answer : Option C

Question 26 :

S1: It is regrettable that there is widespread corruption in the country at all levels.
P : So there is hardly anything that the government can do about it now.
Q : And there are graft and other malpractices too.
R : The impression that corruption is universal phenomenon persists and the people not cooperate in checking this evil.
S : Recently several offenders were brought to book, but they were not given deterrent punishment.
S6: This is indeed a tragedy of great magnitude.
The Proper sequence should be:


A). QSRP
B). SQRP
C). RSQP
D). PQSR
Answer : Option A

Question 27 :

S1: The heart is pump of life.
P : They have even succeeded in heart transplants.
Q : Nowadays surgeons are able to stop a patients heart and carry out complicated operations.
R : A few years ago it was impossible to operate on a patient whose heart was not working properly.
S : If heart stops we die in about five minutes.
S6: All this was made possible by the invention of heart-lung machine.
The Proper sequence should be:


A). SRQP
B). SPRQ
C). SQPR
D). SRPQ
Answer : Option A

Question 28 :

S1: Your letter was big relief.
P : How did you exams go?
Q : After your result, you must come here for a week.
R : You hadn't written for over a month.
S : I am sure you will come out with flying colours.
S6: But don't forget to bring chocolate for Geetha.
The Proper sequence should be:


A). PSRQ
B). QRPS
C). RPSQ
D). RSPQ
Answer : Option C