Exercise 1

Instructions to Solve
In each question below, there is a sentence of which some parts have been jumbled up. Rearrange these parts which are labelled P, Q, R and S to produce the correct sentence. Choose the proper sequence.

Question 1 :

When he
P : did not know
Q : he was nervous and
R : heard the hue and cry at midnight
S : what to do
The Proper sequence should be:


A). RQPS
B). QSPR
C). SQPR
D). PQRS
Answer : Option A

Question 2 :

It has been established that
P : Einstein was
Q : although a great scientist
R : weak in arithmetic
S : right from his school days
The Proper sequence should be:


A). SRPQ
B). QPRS
C). QPSR
D). RQPS
Answer : Option B

Question 3 :

Then
P : it struck me
Q : of course
R : suitable it was
S : how eminently
The Proper sequence should be:


A). SPQR
B). QSRP
C). PSRQ
D). QPSR
Answer : Option C

Question 4 :

I read an advertisement that said
P : posh, air-conditioned
Q : gentleman of taste
R : are available for
S : fully furnished rooms
The Proper sequence should be:


A). PQRS
B). PSRQ
C). PSQR
D). SRPQ
Answer : Option B

Question 5 :

A French woman
P : committed suicide
Q : where she had put up
R : who had come to Calcutta
S : by jumping from the first floor balcony of the hotel
The Proper sequence should be:


A). PRQS
B). QSRP
C). RPSQ
D). SRQP
Answer : Option C

Question 6 :

The national unity of a free people
P : to make it impracticable
Q : for there to be an arbitrary administration
R : depends upon a sufficiently even balance of political power
S : against a revolutionary opposition that is irreconcilably opposed to it
The Proper sequence should be:


A). QRPS
B). QRSP
C). RPQS
D). RSPQ
Answer : Option D

Question 7 :

The grocer
P : did not listen to the protests of customer
Q : who was in the habit of weighing less
R : whom he had cheated
S : with great audacity
The Proper sequence should be:


A). PRSQ
B). QSPR
C). QPRS
D). PQSR
Answer : Option C

Question 8 :

They felt safer
P : to watch the mountain
Q : of more than five miles
R : as they settled down
S : from a distance
The Proper sequence should be:


A). RPSQ
B). RSQP
C). PQSR
D). PRSQ
Answer : Option A

Question 9 :

People
P : at his dispensary
Q : went to him
R : of all professions
S : for medicine and treatment
The Proper sequence should be:


A). QPRS
B). RPQS
C). RQSP
D). QRPS
Answer : Option C

Question 10 :

If you need help
P : promptly and politely
Q : ask for attendants
R : to help our customers
S : who have instructions
The Proper sequence should be:


A). SQPR
B). QPSR
C). QSRP
D). SQRP
Answer : Option C

Question 11 :

It is easier
P : to venture into space
Q : for men
R : beneath their feet
S : than to explore
The Proper sequence should be:


A). QRPS
B). QPSR
C). PSRQ
D). PQSR
Answer : Option B

Question 12 :

It was to be
P : before their school examination
Q : which was due to start
R : the last expedition
S : in a month's
The Proper sequence should be:


A). SRQP
B). RQSP
C). RPQS
D). SPRQ
Answer : Option C

Question 13 :

This time
P : exactly what he had been told
Q : the young man did
R : beyond his dreams
S : and the plan succeeded
The Proper sequence should be:


A). QPRS
B). QPSR
C). PQSR
D). QSRP
Answer : Option B

Question 14 :

In the darkness
P : the long, narrow beard
Q : was clearly visible with
R : the tall stooping figure of the doctor
S : and the aquiline nose
The Proper sequence should be:


A). RQPS
B). PSQR
C). RSQP
D). QPRS
Answer : Option A

Question 15 :

We have to
P : as we see it
Q : speak the truth
R : there is falsehood and weakness
S : even if all around us
The Proper sequence should be:


A). RQSP
B). QRPS
C). RSQP
D). QPSR
Answer : Option D

Question 16 :

When it began to rain suddenly on the first of January
P : to celebrate the new year
Q : we ran for shelter
R : to the neighbouring house
S : where many people had gathered
The Proper sequence should be:


A). QRPS
B). PSQR
C). PRSQ
D). QRSP
Answer : Option D

Question 17 :

He told us that
P : and enjoyed it immensely
Q : in a prose translation
R : he had read Milton
S : which he had borrowed from his teacher
The Proper sequence should be:


A). RSQP
B). QRPS
C). RQSP
D). RQPS
Answer : Option C

Question 18 :

He knew that
P : and then to save himself
Q : was to save all the lives
R : entrusted to his care
S : the duty of a captain
The Proper sequence should be:


A). PQRS
B). SQRP
C). SPRQ
D). QSRP
Answer : Option B

Question 19 :

It is not, therefore
P : that I pay a tribute
Q : to conductors as a class
R : with any feeling of unfriendliness
S : to a particular member of that class
The Proper sequence should be:


A). PQRS
B). RQPS
C). RSPQ
D). PSRQ
Answer : Option C

Question 20 :

Of many artists
P : those who impressed me the most
Q : I was a child
R : but those with unique personalities off stage
S : were not always the successful ones
The Proper sequence should be:


A). SRQP
B). QRSP
C). RSPQ
D). QPSR
Answer : Option D

Question 21 :

As a disease
P : and breaks up marriages
Q : accidents and suicides
R : alcoholism leads to
S : affecting all ages
The Proper sequence should be:


A). SRPQ
B). RPSQ
C). SRQP
D). RQPS
Answer : Option C

Question 22 :

It is easy to excuse
P : but it is hard
Q : in a boy of fourteen
R : the mischief of early childhood
S : to tolerate even unavoidable faults
The Proper sequence should be:


A). RPQS
B). QRSP
C). QRPS
D). RPSQ
Answer : Option D

Question 23 :

The majestic mahogany table
P : belongs to an old prince
Q : which has one leg missing
R : who is no impoverished
S : but not without some pride
The Proper sequence should be:


A). PQSR
B). QRSP
C). PRSQ
D). QPRS
Answer : Option D

Question 24 :

Education is
P : of the proper sense of responsibilities
Q : the first need
R : in a citizen
S : for the development
The Proper sequence should be:


A). SQPR
B). QSRP
C). QSPR
D). PQRS
Answer : Option C