Exercise 2

Instructions to Solve
In each question below, there is a sentence of which some parts have been jumbled up. Rearrange these parts which are labelled P, Q, R and S to produce the correct sentence. Choose the proper sequence.

Question 1 :

It would
P : appear from his statement
Q : about the policy of management
R : in dealing with the strike
S : that he was quite in the dark
The Proper sequence should be:


A). RPSQ
B). PSQR
C). RQPS
D). PRQS
Answer : Option B

Question 2 :

He was so kind and generous that
P : he not only
Q : made others do so
R : but also
S : helped them himself
The Proper sequence should be:


A). PSRQ
B). SPQR
C). PRSQ
D). QPRS
Answer : Option A

Question 3 :

We went
P : along the railway line
Q : and had a right to
R : where other people not allowed to go
S : but daddy belonged to the railway
The Proper sequence should be:


A). RPQS
B). PRSQ
C). RSQP
D). PRQS
Answer : Option B

Question 4 :

There was
P : needed for it everyday life
Q : a time when each family
R : for itself most of the things it
S : actually produced
The Proper sequence should be:


A). QRSP
B). RQPS
C). RSPQ
D). QSRP
Answer : Option D

Question 5 :

Little
P : that he had been let down
Q : stood by all these years
R : did he realise
S : by a colleague whom he had
The Proper sequence should be:


A). RPSQ
B). RSQP
C). QSRP
D). QSPR
Answer : Option A

Question 6 :

I saw that
P : but seeing my host in this mood
Q : I deemed it proper to take leave
R : as I had frequently done before
S : it had been my intention to pass the night there
The Proper sequence should be:


A). QPSR
B). QRPS
C). SPQR
D). SRPQ
Answer : Option D

Question 7 :

It is very easy
P : a great deal more than one realises
Q : may mean
R : that a phrase that one does not quite understand
S : to persuade oneself
The Proper sequence should be:


A). RSQP
B). SPQR
C). SRQP
D). RQPS
Answer : Option B

Question 8 :

I was
P : and stay fro few days in Delhi
Q : when my father told me
R : very excited
S : that I could go with him
The Proper sequence should be:


A). PQRS
B). RQSP
C). QRSP
D). SPQR
Answer : Option B

Question 9 :

work is the one thing
P : and without it
Q : that is necessary
R : to keep the world going
S : we should all die
The Proper sequence should be:


A). QPSR
B). RPQS
C). SRPQ
D). QRPS
Answer : Option D

Question 10 :

The appearance
P : this dinosaurs were at their peak
Q : of the first mammals on the earth
R : at the time when
S : went almost unnoticed
The Proper sequence should be:


A). SRPQ
B). QSRP
C). QRPS
D). RPQS
Answer : Option C

Question 11 :

By this time
P : at the railway station
Q : reported mass looting
R : reports of violence were flooding in
S : which police dispatches
The Proper sequence should be:


A). RSPQ
B). SPRQ
C). SQRP
D). RSQP
Answer : Option C

Question 12 :

Then the women
P : lamenting their evil desire
Q : that had brought
R : wept loudly
S : this sorrow upon them
The Proper sequence should be:


A). RPQS
B). RQPS
C). PQSR
D). PRQS
Answer : Option A

Question 13 :

Women
P : till the other day
Q : who were content being housewives
R : about spending their time cooking
S : now sound apologetic
The Proper sequence should be:


A). PQRS
B). RSPQ
C). QPSR
D). RQPS
Answer : Option C

Question 14 :

Though he dialled frequently
P : on telephone
Q : my brother could not contact me
R : and had left no information
S : as I had gone out of office
The Proper sequence should be:


A). QPRS
B). SQRP
C). QPSR
D). SPQR
Answer : Option C

Question 15 :

He said
P : here is the cat
Q : throughout the night
R : which had been paying havoc with things
S : that ate the rat
The Proper sequence should be:


A). PSQR
B). PSRQ
C). QPRS
D). QRPS
Answer : Option B

Question 16 :

He sat
P : through the Town Hall Park
Q : which flanked a path running
R : under the boughs
S : of a spreading tamarind tree
The Proper sequence should be:


A). PQSR
B). RSQP
C). RSPQ
D). PRSQ
Answer : Option B

Question 17 :

I don't remember
P : I saw a man dying in front of a hospital
Q : but when I left lucknow in 1984
R : hit apparently by a fast moving car
S : the exact date
The Proper sequence should be:


A). SQRP
B). SQPR
C). QRPS
D). SPRQ
Answer : Option B

Question 18 :

It was
P : in keeping with my mood
Q : a soft summer evening
R : as I walked sedately
S : in the direction of new house
The Proper sequence should be:


A). SRPQ
B). QRPS
C). QPRS
D). SQPR
Answer : Option C

Question 19 :

All such students
P : get success
Q : who are honest and hard-working
R : and recognition
S : in very walk of life
The Proper sequence should be:


A). SPRQ
B). PRQS
C). QPRS
D). PSRQ
Answer : Option C

Question 20 :

The master
P : who was very loyal to him
Q : punished the servant
R : without giving any valid reason
S : when he left the work unfinished
The Proper sequence should be:


A). RQPS
B). RQSP
C). QPSR
D). QRPS
Answer : Option C

Question 21 :

With her body
P : dragging her unwilling feet
Q : weak and infirm
R : doubled with age
S : she persisted in her mission
The Proper sequence should be:


A). PQRS
B). QPRS
C). RQPS
D). SRPQ
Answer : Option C

Question 22 :

P: We must read
P : if we want to absorb the fruits of great literature
Q : but with concentration
R : them not as we do cricket stories
S : undefined
The Proper sequence should be:


A). QPSR
B). PSQR
C). PRSQ
D). PRQS
Answer : Option A

Question 23 :

I enclose
P : and the postage
Q : a postal order
R : the price of books
S : which will cover
The Proper sequence should be:


A). RPSQ
B). QSPR
C). QSRP
D). QPSR
Answer : Option C