Exercise 1

Instructions to Solve
Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.

Question 1 :

Fate smiles ...... those who untiringly grapple with stark realities of life.


A). with
B). over
C). on
D). round
Answer : Option C

Question 2 :

The miser gazed ...... at the pile of gold coins in front of him.


A). avidly
B). admiringly
C). thoughtfully
D). earnestly
Answer : Option A

Question 3 :

Catching the earlier train will give us the ...... to do some shopping.


A). chance
B). luck
C). possibility
D). occasion
Answer : Option A

Question 4 :

I saw a ...... of cows in the field.


A). group
B). herd
C). swarm
D). flock
Answer : Option B

Question 5 :

The grapes are now ...... enough to be picked.


A). ready
B). mature
C). ripe
D). advanced
Answer : Option C

Question 6 :

Success in this examination depends ...... hard work alone.


A). at
B). over
C). for
D). on
Answer : Option D

Question 7 :

My uncle decided to take ...... and my sister to the market.


A). I
B). mine
C). me
D). myself
Answer : Option C

Question 8 :

If you smuggle goods into the country, they may be ...... by the customs authority.


A). possessed
B). punished
C). confiscated
D). fined
Answer : Option C

Question 9 :

Man does not live by ...... alone.


A). food
B). bread
C). meals
D). diet
Answer : Option B

Question 10 :

Piyush behaves strangely at times and, therefore, nobody gets ...... with him.


A). about
B). through
C). along
D). up
Answer : Option C

Question 11 :

Rohan and Rohit are twin brothers, but they do not look ......


A). unique
B). different
C). likely
D). alike
Answer : Option D

Question 12 :

To err is ...... to forgive divine.


A). beastly
B). human
C). inhuman
D). natural
Answer : Option B

Question 13 :

The ruling party will have to put its own house ...... order.


A). in
B). on
C). to
D). into
Answer : Option A

Question 14 :

...... of old paintings is a job for experts.


A). Resurrection
B). Retrieval
C). Restoration
D). Resumption
Answer : Option C

Question 15 :

During Diwali the shops are ...... of people.


A). busy
B). full
C). crowded
D). bubbling
Answer : Option B

Question 16 :

The paths of glory lead ...... to the grave.


A). straight
B). but
C). in
D). directly
Answer : Option B

Question 17 :

The telephone ...... several times before I answered it.


A). was ringing
B). has rung
C). had rung
D). would ring
Answer : Option C

Question 18 :

He passed the examination in the first class because he ......


A). was hard working for it
B). worked hardly for it
C). had worked hard for it
D). was working hard for it
Answer : Option C

Question 19 :

Jawaharlal spent his childhood ...... Anand Bhawan.


A). at
B). in
C). on
D). across
Answer : Option A

Question 20 :

If negotiations are to prove fruitful, there must not only be sincerity on each side, but there must also be ...... in the sincerity of the other side.


A). faith
B). belief
C). substance
D). certainty
Answer : Option A

Question 21 :

I hate sitting ...... him as he always smells of garlic.


A). besides
B). along
C). at
D). beside
Answer : Option D

Question 22 :

Some regions of our country still remain ...... to the average man.


A). inaccessible
B). impossible
C). impermeable
D). impenetrable
Answer : Option A

Question 23 :

It ...... that Prashant will not be selected for the post


A). feels
B). looks
C). believes
D). seems
Answer : Option D

Question 24 :

In Bush, Saddam was up ...... more than his match.


A). for
B). into
C). against
D). to
Answer : Option C

Question 25 :

I haven't seen you ...... a week.


A). within
B). since
C). for
D). from
Answer : Option C

Question 26 :

I listened, but I had no idea what he was ...... about.


A). saying
B). talking
C). telling
D). discussing
Answer : Option B

Question 27 :

The car in which the minister was traveling ...... with an accident.


A). hit
B). drove
C). crashed
D). met
Answer : Option D

Question 28 :

The non cooperative attitude of the members can only ...... the image of the society.


A). spoil
B). improve
C). degrade
D). defame
Answer : Option A

Question 29 :

Sonika is quite intelligent but rather ......


A). idealistic
B). generous
C). lazy
D). optimistic
Answer : Option C

Question 30 :

In a little-publicised deal, Pepsi, Cola has ...... the entire soft drink market in Afghanistan.


A). occupied
B). conquered
C). swallowed
D). captured
Answer : Option D

Question 31 :

He ...... in wearing the old fashioned coat in spite of his wife's disapproval.


A). insists
B). persists
C). desists
D). resists
Answer : Option B

Question 32 :

She ...... a brief appearance at the end of party.


A). put on
B). put in
C). put across
D). put up
Answer : Option B

Question 33 :

Life is to death as pleasure is to ......


A). poverty
B). suffering
C). anguish
D). pain
Answer : Option D

Question 34 :

This, partly, explains how the Mehta family has been able to ...... its lavish lifestyle in recent times, despite the fact that all its assets have been ......


A). keep, removed
B). afford, attached
C). develop, liquidated
D). keep up, destroyed
Answer : Option D

Question 35 :

The machine is difficult to build ...... easy to maintain.


A). but
B). and
C). for
D). if
Answer : Option A

Question 36 :

If you work beyond your capacity, you will naturally feel ......


A). drowsy
B). tired
C). confident
D). giddy
Answer : Option B

Question 37 :

If you persists in telling lies to me I shall sue you ...... slander.


A). to
B). on
C). for
D). with
Answer : Option C

Question 38 :

His father-in-law ...... him up in business.


A). put
B). made
C). set
D). built
Answer : Option C

Question 39 :

...... works of reference are valuable as Encyclopedia, Brittanica.


A). A few
B). Few
C). The few
D). Fewer
Answer : Option B

Question 40 :

This book is quite similar ......


A). with the "Treasure Island"
B). of that film we saw at school
C). to the one I read last week
D). than a story told by our teacher
Answer : Option C

Question 41 :

If our friends are not able to take us in their car, we must make ...... arrangements to go to the airport.


A). alternative
B). another
C). alternate
D). possible
Answer : Option A

Question 42 :

A crescendo of metallic thuds arose from the market, where the iron-smiths were ...... the pieces of metals.


A). flattening
B). striking
C). hammering
D). thrashing
Answer : Option C Explanation: We use the word 'hammering' when we would like to say about the events related to metals.

Question 43 :

I haven't eaten an apple ...... a long while.


A). from
B). since
C). for
D). until
Answer : Option C

Question 44 :

The parliament invested the new organisation ...... judicial authority.


A). by
B). with
C). from
D). through
Answer : Option B

Question 45 :

Owing to the power cut in the area, factories are being forced to ...... men


A). throw away
B). send off
C). put off
D). lay off
Answer : Option D

Question 46 :

Man must ...... to stop pollution.


A). act
B). perform
C). operate
D). behave
Answer : Option A

Question 47 :

He was sent to the prison for his ......


A). sin
B). vice
C). crime
D). guilt
Answer : Option C

Question 48 :

The answer was written ...... blue ink.


A). with
B). by
C). in
D). on
Answer : Option C

Question 49 :

Many ...... decisions were taken at the meeting.


A). hectic
B). historic
C). historical
D). histrionic
Answer : Option B

Question 50 :

Those who persist in the endeavor at long last triumph ...... the odds of life.


A). over
B). on
C). upon
D). about
Answer : Option A