Exercise 2

Instructions to Solve
Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.

Question 1 :

In the modern materialistic society, the only aim of people appears to be ...... money by fair means or foul.


A). print
B). produce
C). acquire
D). extort
Answer : Option C

Question 2 :

What is the ...... for an air letter?


A). fare
B). value
C). postage
D). stamp
Answer : Option C

Question 3 :

He became enamored ...... her grace when he first saw her dance.


A). with
B). of
C). by
D). in
Answer : Option B

Question 4 :

Rama was so badly injured that he needed ...... care in the hospital.


A). extensive
B). little
C). deep
D). intensive
Answer : Option D

Question 5 :

You cannot devise a method which ...... all possibility of errors.


A). excludes
B). includes
C). avoids
D). ignores
Answer : Option A

Question 6 :

Many areas of the city were ...... into darkness for several hours.


A). spread
B). plunged
C). merged
D). deep
Answer : Option B

Question 7 :

Find the ...... that accompany these cartoons.


A). topics
B). titles
C). captions
D). headings
Answer : Option C

Question 8 :

I don't really know how to ...... the problem.


A). tackle
B). cope
C). draw
D). erase
Answer : Option A

Question 9 :

The English schemed to continue their rule in India by playing off one community ...... the other.


A). before
B). upon
C). against
D). with
Answer : Option C

Question 10 :

The passengers were afraid, but the captain ...... them that there was no danger.


A). promised
B). assured
C). advised
D). counselled
Answer : Option B

Question 11 :

The family gave father a gold watch on the ...... of his fiftieth birthday.


A). time
B). event
C). occasion
D). celebration
Answer : Option C

Question 12 :

The park ...... as far as the river.


A). extends
B). advances
C). enlarges
D). emerges
Answer : Option A

Question 13 :

Many of the advances of civilisation have been conceived by young people just on the ...... of adulthood


A). boundary
B). threshold
C). peak
D). horizon
Answer : Option B

Question 14 :

Arti pulled a long ...... when she was told that she could not go to Agra.


A). mouth
B). skirt
C). face
D). hand
Answer : Option C

Question 15 :

Brothers must live in harmony. They must never fall ......


A). off
B). out
C). apart
D). away
Answer : Option B

Question 16 :

I was astounded at his ...... lack of knowledge about the Continent of Africa.


A). abundant
B). colossal
C). huge
D). great
Answer : Option B

Question 17 :

Ayesha always ...... the permission of her father before going for movies.


A). seeking
B). seeks
C). sought
D). seeker
Answer : Option B

Question 18 :

He felt no ...... as he plunged the knife into her back.


A). qualms
B). scruple
C). conscience
D). morals
Answer : Option A

Question 19 :

You haven't had your lunch yet, ...... you?


A). are
B). aren't
C). have
D). haven't
Answer : Option C

Question 20 :

The manner in which bombs exploded in five trains with in a short span of time suggests that it is a part of a ......


A). game
B). conspiracy
C). villainy
D). sabotage
Answer : Option B

Question 21 :

Wheat ...... carbohydrates, vitamins, proteins, and dietary fibre in our daily diet.


A). has
B). gives
C). yields
D). provides
Answer : Option D

Question 22 :

The waiter hasn't brought the coffee ...... I've been here an hour already.


A). till
B). up
C). yet
D). still
Answer : Option C

Question 23 :

In our zeal for progress we should not ...... executive with more power.


A). avoid
B). give
C). enhance
D). arm
Answer : Option D

Question 24 :

You've only three months to complete the course, Don't give ...... now.


A). out
B). away
C). up
D). off
Answer : Option C

Question 25 :

The traveler slept under the ...... shade of banyan tree.


A). cold
B). cool
C). cooling
D). dark
Answer : Option B

Question 26 :

She has an aversion ...... taking even onion and garlic.


A). with
B). at
C). against
D). to
Answer : Option D

Question 27 :

The river overflowed its ...... and flooded the area.


A). edges
B). fronts
C). limits
D). banks
Answer : Option D

Question 28 :

...... The arrival of the police, nobody went near the victim.


A). Unless
B). Although
C). Even
D). Till
Answer : Option D

Question 29 :

When I was a child, I ......to school everyday instead going by cycle.


A). had walked
B). walked
C). have walked
D). have been walking
Answer : Option B

Question 30 :

Farida sings very well and ...... does salim.


A). even
B). too
C). also
D). so
Answer : Option D

Question 31 :

The old Nature versus ...... debate regarding crime continues even today.


A). Man
B). Universe
C). Culture
D). Nurture
Answer : Option A

Question 32 :

The Sun ...... at six this morning.


A). raised
B). rose
C). arose
D). aroused
Answer : Option B

Question 33 :

That rule is applicable ...... every one.


A). to
B). for
C). about
D). with
Answer : Option A

Question 34 :

Her parents will never give their ...... to so much an unsuitable match.


A). acquiescence
B). consent
C). agreement
D). willingness
Answer : Option B

Question 35 :

He tried to ...... himself against a horde of ruffians.


A). collect
B). save
C). support
D). defend
Answer : Option D

Question 36 :

According to corporate circles data is pushing through the merger to create financially ...... company in the processed foods business, the group's thrust area for the 1990's


A). acceptable
B). powerful
C). leading
D). straight
Answer : Option B

Question 37 :

Indeed, all over the world, more and more people are ...... coffee.


A). wanting
B). drinking
C). liking
D). partaking
Answer : Option B

Question 38 :

Like any other country India has its ...... share of superstitions.


A). proper
B). abundant
C). fair
D). peculiar
Answer : Option C

Question 39 :

The new education policy provides a useful ...... for the planners to remove illiteracy.


A). breakup
B). breakthrough
C). breakaway
D). break-in
Answer : Option B

Question 40 :

People who ...... on horses usually lose in the end.


A). gamble
B). play
C). risk
D). place
Answer : Option A

Question 41 :

About twenty clerks were made ...... when the banks introduced computers.


A). dispensable
B). redundant
C). expandable
D). obsolete
Answer : Option B

Question 42 :

After the rain the weather ...... and the sun came out.


A). cleared out
B). cleared up
C). cleared away
D). cleared off
Answer : Option B

Question 43 :

The building comprises ...... sixty rooms.


A). of
B). onto
C). by
D). no preposition needed
Answer : Option D

Question 44 :

Namrata was found to ...... the required qualifications for the job.


A). contain
B). disclose
C). posses
D). acquire
Answer : Option C

Question 45 :

Government buildings are ...... on the Republic day.


A). enlightened
B). lightened
C). illuminated
D). glowed
Answer : Option C

Question 46 :

we had ...... wonderful time at the party last night.


A). such a
B). so
C). such
D). very
Answer : Option A

Question 47 :

An employment advertisement should ...... the number of vacancies.


A). provide
B). specify
C). contain
D). declare
Answer : Option B

Question 48 :

When varun left the cocktail party he was as ...... as a judge.


A). sober
B). drunk
C). brave
D). wise
Answer : Option D

Question 49 :

The criminal seems to have acted in ...... the three others.


A). collusion
B). coalition
C). collision
D). cohesion
Answer : Option A

Question 50 :

Soft minded individuals are ...... to embrace all kinds superstitions.


A). disposed
B). eager
C). reluctant
D). prone
Answer : Option D