Exercise 3

Instructions to Solve
Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.

Question 1 :

The stenographer is very efficient. He is ...... to his firm.


A). a boon
B). a credit
C). a blessing
D). an asset
Answer : Option D

Question 2 :

However, the group's long-term strategy is to ...... on core sector business connected with infrastructure and energy.


A). breed
B). develop
C). concentrate
D). depend
Answer : Option C

Question 3 :

The man came in a van to ...... the television set.


A). mend
B). reform
C). correct
D). alter
Answer : Option A

Question 4 :

Nobody can ...... me to do anything which I do not want to do.


A). encourage
B). request
C). oppose
D). compel
Answer : Option D

Question 5 :

A sanguine outlook is associated with the ......


A). rationalist
B). socialist
C). philanthropist
D). optimist
Answer : Option D

Question 6 :

His conduct is bad, and his honesty is not ...... suspicion.


A). above
B). beyond
C). under
D). in
Answer : Option A

Question 7 :

It is 14 years since i ...... him.


A). have seen
B). had seen
C). saw
D). see
Answer : Option C

Question 8 :

It being an ...... issue, it is not correct to introduce questions of morality in to the debate.


A). moral
B). immoral
C). amoral
D). irrelevant
Answer : Option D

Question 9 :

Natwarlal ...... them all for a ride by producing false documents.


A). took
B). cheated
C). kept
D). let
Answer : Option A

Question 10 :

True brevity ...... in saying only what needs to be said.


A). consists
B). depicts
C). portrays
D). resides
Answer : Option A

Question 11 :

Health is too important to be ......


A). discarded
B). despised
C). detested
D). neglected
Answer : Option D

Question 12 :

In hot weather I like lying in the ...... of a tree.


A). shade
B). shelter
C). protection
D). shadow
Answer : Option A

Question 13 :

It was indeed unreasonable ...... him to leave this job and start business.


A). in
B). with
C). upon
D). of
Answer : Option D

Question 14 :

One major ...... between the Election Commission and the Union Government related to the powers of the former in respect of the deployment of central police forces at places where are elections is held.


A). irritant
B). conflict
C). pain
D). culprit
Answer : Option B

Question 15 :

We shall not to be able to use your ability in court unless we can find someone to ...... to statements.


A). corroborate
B). avouch
C). verify
D). approve
Answer : Option A

Question 16 :

He is too dull ...... this problem.


A). solving
B). to solving
C). to solve
D). solves
Answer : Option C

Question 17 :

He is the person who is ...... to blame.


A). mostly
B). sure
C). most
D). bound
Answer : Option C

Question 18 :

We had to pay more taxi fare because the driver brought us by a ...... route.


A). circular
B). circumscribed
C). longest
D). circuitous
Answer : Option D

Question 19 :

He was accused ...... stealing his aunt's necklace.


A). for
B). with
C). of
D). on
Answer : Option C

Question 20 :

He knew everything better than anybody else, and it was an affront to his ...... vanity that you should disagree with him.


A). overstrung
B). overweening
C). overwhelming
D). overwrought
Answer : Option A

Question 21 :

It's very kind of you to ...... to speak at the meeting.


A). accept
B). agree
C). comply
D). concur
Answer : Option B

Question 22 :

Pakistan lost a ...... wicket just when they seemed to be doing so well, and that led to their eventual defeat.


A). critical
B). crucial
C). sensitive
D). providential
Answer : Option B

Question 23 :

Sita's heart ...... at the sight of the beautiful diamond necklace.


A). leapt
B). stopped
C). slowed
D). ran
Answer : Option A

Question 24 :

He lives near a lovely ...... of countryside.


A). length
B). piece
C). section
D). stretch
Answer : Option D

Question 25 :

Ambition is one of those ......which are never satisfied.


A). ideas
B). fancies
C). passions
D). feeds
Answer : Option C

Question 26 :

He is a person of sound character and ...... disposition.


A). beneficent
B). morous
C). amiable
D). amicable
Answer : Option C

Question 27 :

If I take a state roadways bus, I'll get late, ...... ?


A). isn't it
B). won't I
C). will I
D). is it
Answer : Option B

Question 28 :

In high school many of us never realised the importance that grammar would ...... in later life.


A). figure
B). portray
C). play
D). exercise
Answer : Option C

Question 29 :

In a changing and ...... unstructured business environment, creativity and innovation are being ...... demanded of executives.


A). highly, extremely
B). progressively, increasingly
C). increasingly, moderately
D). excessively, rapidly
Answer : Option B

Question 30 :

On account of the dearth of grass on the arid plains the cattle became ......


A). flippant
B). jubilant
C). agitated
D). emaciated
Answer : Option D

Question 31 :

A woman came in with a baby who, she said, ...... a safety pin.


A). was just swallowing
B). swallowed
C). had just swallowed
D). just swallowed
Answer : Option C

Question 32 :

The Hubble Space Telescope will search for planets around the stars, a key to the ...... extraterrestrial life, and examine interstellar dust and gases out of which stars are born.


A). perception
B). discovery
C). enquiry
D). quest
Answer : Option D

Question 33 :

She ...... Rs 80 out of the bank every Friday.


A). obtains
B). draws
C). pulls
D). extracts
Answer : Option B

Question 34 :

The American ...... presented his credentials to the President of India.


A). adviser
B). ambassador
C). delegate
D). representative
Answer : Option B

Question 35 :

Once he has signed the agreement, he won't be able to ......


A). back up
B). back in
C). back at
D). back out
Answer : Option D

Question 36 :

It was difficult to remove my feet as it had got stuck ...... in the mud.


A). fairly
B). greatly
C). widely
D). firmly
Answer : Option D

Question 37 :

He is a very careful person, he never takes side but remains ......


A). impartial
B). unbiased
C). neutral
D). prejudiced
Answer : Option A

Question 38 :

West Bengal ...... plentiful rainfall and is consequently a very green part of the country.


A). misses
B). receives
C). expects
D). regrets
Answer : Option B

Question 39 :

this brand of TV is quite inferior ...... that one.


A). than
B). to
C). with
D). over
Answer : Option B

Question 40 :

It is not what you say that ...... but what you do


A). matches
B). implies
C). matters
D). moves
Answer : Option C

Question 41 :

'Please' and 'Thank you' are the little courtesies by which we keep the ...... of life oiled and running smoothly.


A). path
B). machine
C). garden
D). river
Answer : Option B

Question 42 :

I put ...... the light and slept.


A). up
B). down
C). in
D). out
Answer : Option D

Question 43 :

...... all intents and purposes, the manager is the master of the firm.


A). in
B). upon
C). with
D). to
Answer : Option D

Question 44 :

The pilot had been warned about the storm, before he ......


A). took away
B). took up
C). took over
D). took off
Answer : Option D

Question 45 :

Hardly had he arrived ...... it started raining.


A). before
B). when
C). than
D). after
Answer : Option B

Question 46 :

I ...... a car to be absolutely necessary these days.


A). consider
B). regard
C). think
D). agree
Answer : Option A

Question 47 :

Besides other provisions, that shopkeeper deals ...... cosmetics.


A). with
B). in
C). at
D). for
Answer : Option B

Question 48 :

Leave a two inch ...... on each page for the teacher's remarks.


A). border
B). margin
C). blank
D). gap
Answer : Option B

Question 49 :

The team was well trained and strong, but somehow their ...... was low.


A). feeling
B). moral
C). consciousness
D). morale
Answer : Option D

Question 50 :

The lovers were meeting each other secretly, but their ...... affair was soon known to everyone.


A). clandestine
B). covert
C). unknown
D). candid
Answer : Option A