Exercise 4

Instructions to Solve
Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.

Question 1 :

The king ...... the rebel.


A). excused
B). forgave
C). pardoned
D). none of these
Answer : Option C

Question 2 :

I shall call ...... you tomorrow.


A). at
B). on
C). with
D). by
Answer : Option C

Question 3 :

She ...... from the crowd because of her height and flaming red hair.


A). stood out
B). stood off
C). stood up
D). stood by
Answer : Option A

Question 4 :

In a large cities people are cut ...... from nature.


A). away
B). off
C). out
D). down
Answer : Option A

Question 5 :

The more your action and thought are allied and ...... the happier you grow.


A). diverget
B). unravelled
C). integrated
D). invincible
Answer : Option C

Question 6 :

We had a ...... of warm weather in February.


A). time
B). spell
C). length
D). phase
Answer : Option B

Question 7 :

Physically we are now all neighbors, but psychologically. we are ...... to each other.


A). primitives
B). complimentary
C). strangers
D). cowards
Answer : Option C

Question 8 :

When their examinations are over, the children gleefully ...... the books they had been reading.


A). shelve
B). sidetrack
C). overthrew
D). abandon
Answer : Option D

Question 9 :

Chintu is ...... small to start playing cricket now.


A). very
B). much
C). too
D). more
Answer : Option C

Question 10 :

The thief ...... all the money.


A). made up
B). made off with
C). mode do with
D). made good
Answer : Option B

Question 11 :

The luggage was ...... heavy for him to lift


A). much
B). as
C). so
D). too
Answer : Option D

Question 12 :

Walking at 3'o clock, I heard the ...... of thunder.


A). crackle
B). rumble
C). ripple
D). clank
Answer : Option B

Question 13 :

A stone that goes on rolling ...... no moss.


A). collects
B). gets
C). gathers
D). accumulates
Answer : Option C

Question 14 :

The earth is at present in great danger of becoming uninhabitable because of ...... environmental pollution which is going on at an incredible rapid pace.


A). gigantic
B). inhuman
C). stupendous
D). colossal
Answer : Option D

Question 15 :

Moreover, a fact finding mission ...... by BSN to India in January this year strongly recommended that the French group should go it alone, and not hand over ...... to an Indian Partner.


A). organised, papers
B). constituted, authority
C). sponsored, power
D). dispatched, control
Answer : Option D

Question 16 :

There is a keen ...... in each trade.


A). contest
B). comparison
C). competition
D). cooperation
Answer : Option C

Question 17 :

Now, the management graduate can expect to have a prosperous life on a ...... income without having to depend on finding a place in family busiess having to tend the paternal estates.


A). professional
B). regular
C). meaningful
D). dependable
Answer : Option B

Question 18 :

The boy fell ...... bicycle.


A). of
B). off
C). from
D). under
Answer : Option B

Question 19 :

The French ...... reputed to have a very good sense of humour.


A). is
B). was
C). are
D). will be
Answer : Option C

Question 20 :

Johny, where are you? ...... up this tree.


A). There I am
B). There am I
C). Here am I
D). Here I am
Answer : Option D

Question 21 :

That the poor in our country, are happy is


A). a dream
B). a vision
C). an ideal
D). an illusion
Answer : Option D

Question 22 :

The robbers were arrested and ...... prison yesterday.


A). brought into
B). brought to
C). taken into
D). taken to
Answer : Option D

Question 23 :

The cinema ...... a welcome escape from cramped and dull city life and the Indians are avid movie-goers.


A). depicts
B). highlights
C). follows
D). offers
Answer : Option D

Question 24 :

I shall take revenge ...... you.


A). from
B). with
C). on
D). at
Answer : Option C

Question 25 :

This book is a useful ...... to our library.


A). discovery
B). asset
C). addition
D). arrival
Answer : Option C

Question 26 :

The boy was cured ...... typhoid.


A). from
B). of
C). for
D). through
Answer : Option B

Question 27 :

The communalist represents the ...... of everything noble that we have inherited from our culture and history.


A). antithesis
B). antidote
C). immorality
D). antagonism
Answer : Option A

Question 28 :

He is so ...... to light that he never leaves the house without sunglasses.


A). insensitive
B). sensitive
C). afraid
D). immune
Answer : Option B

Question 29 :

The ...... of the Minister's statement cannot be verified by people who have no access to official records.


A). veracity
B). verbosity
C). ambiguity
D). validity
Answer : Option A

Question 30 :

But the introductory fee does not stop after the initial handshake, brokers have to ...... it up after each transaction.


A). bring
B). cough
C). boost
D). give
Answer : Option A

Question 31 :

Colgate has also set an ambitious aim of ......on 8% value shared of tooth paste market by then end of first years.


A). cornering
B). soliciting
C). disturbing
D). keeping
Answer : Option A

Question 32 :

...... a failure of some traffic lights, traffic is moving very slowly.


A). Owing
B). Due to
C). Because
D). Since
Answer : Option B

Question 33 :

The battalion operating from the mountain was able to ...... three enemy divisons.


A). tie up
B). tie down
C). tie on
D). tie with
Answer : Option B

Question 34 :

I purposely ...... meet you during my last visit to Kashmir.


A). didn't
B). won't
C). hadn't
D). wouldn't
Answer : Option A

Question 35 :

I have read one novel by Premchand. I want to read ...... novel by him.


A). other
B). another
C). all
D). few
Answer : Option B

Question 36 :

A man remains narrow minded, self compliance and ignorant unless he visits other people and ...... from them.


A). earns
B). borrows
C). learns
D). hears
Answer : Option C

Question 37 :

My father ...... down for a nap.


A). lays
B). laid
C). lain
D). lie
Answer : Option A

Question 38 :

I think they allow their children too much ......


A). liberality
B). latitude
C). lassitude
D). levity
Answer : Option B

Question 39 :

Once you suspect a person of double dealing, you ought to keep him at arm's ......


A). distance
B). length
C). aim
D). width
Answer : Option B

Question 40 :

Affix a revenue stamp and put your signature ...... it.


A). on
B). upo
C). above
D). over
Answer : Option A

Question 41 :

My first lesson ...... forgiveness came from my mother.


A). upon
B). about
C). in
D). on
Answer : Option D

Question 42 :

At one point, it looked as if an area of agreement would ...... specially over the issue of productivity linked wages.


A). develop
B). come out
C). emerge
D). grow
Answer : Option C

Question 43 :

Do you know ......?


A). where she comes from
B). where does she come from
C). where from she comes
D). from where does she come
Answer : Option A

Question 44 :

God is ......


A). graceful
B). gracious
C). grateful
D). greatful
Answer : Option B

Question 45 :

He is so ...... that he immediately believe my story of ghosts.


A). innocent
B). credulous
C). vociferous
D). credible
Answer : Option B