Exercise 1

Instructions to Solve
Which of phrases given below each sentence should replace the phrase printed in bold type to make the grammatically correct? If the sentence is correct as it is, mark 'E' as the answer.

Question 1 :

The small child does whatever his father was done.


A). has done
B). did
C). does
D). had done
E). No correction required
Answer : Option C

Question 2 :

You need not come unless you want to.


A). You don't need to come unless you want to
B). You come only when you want to
C). You come unless you don't want to
D). You needn't come until you don't want to
E). No correction required
Answer : Option A

Question 3 :

There are not many men who are so famous that they are frequently referred to by their short names only


A). initials
B). signatures
C). pictures
D). middle names
E). No correction required
Answer : Option A

Question 4 :

The man to who I sold my house was a cheat.


A). to whom I sell
B). to who I sell
C). who was sold to
D). to whom I sold
E). No correction required
Answer : Option D

Question 5 :

They were all shocked at his failure in the competition.


A). were shocked at all
B). had all shocked at
C). had all shocked by
D). had been all shocked on
E). No correction required
Answer : Option E

Question 6 :

I need not offer any explanation regarding this incident - my behaviour is speaking itself.


A). will speak to itself
B). speaks for itself
C). has been speaking
D). speaks about itself
E). No correction required
Answer : Option B

Question 7 :

He is too important for tolerating any delay.


A). to tolerate
B). to tolerating
C). at tolerating
D). with tolerating
E). No correction required
Answer : Option A

Question 8 :

The population of Tokyo is greater than that of any other town in the world.


A). greatest among any other
B). greater than all other
C). greater than those of any other
D). greater than any other
E). No correction required
Answer : Option E

Question 9 :

The performance of our players was rather worst than I had expected.


A). bad as I had expected
B). worse than I had expected
C). worse than expectation
D). worst than was expected
E). No correction required
Answer : Option B

Question 10 :

Why did you not threw the bag away?


A). did you not throw
B). had you not threw
C). did you not thrown
D). you did not thrown
E). No correction required
Answer : Option A

Question 11 :

Shapes of gods and goddess are worshipped by people.


A). Images
B). Reflections
C). Clay shapes
D). Clay toys
E). No correction required
Answer : Option A

Question 12 :

In addition to enhanced their reputations through strategic use of philanthropy, companies are sponsoring social initiatives to open new markets.


A). of enhancing their reputation
B). to having enhance their reputation
C). to enhancing their reputation
D). to have their reputation enhancing
E). No correction required
Answer : Option C

Question 13 :

The intruder stood quietly for few moments


A). for few time
B). for the few moments
C). for moments
D). for a few moments
E). No correction required
Answer : Option D

Question 14 :

The police has so far succeeded in recovering only a part of the stolen property.


A). thus far succeeded for recovery
B). so far succeeded in recovery of
C). as for as succeeded in recovery of
D). so far succeeded to recover
E). No correction required
Answer : Option E

Question 15 :

He confidentially asked the crowd if they thought he was right and the crowd shouted that they did.


A). that he did
B). that they had
C). that he is
D). that he didn't
E). No correction required
Answer : Option E

Question 16 :

Why should the candidates be afraid of English Language is not clear.


A). the candidates should be
B). do the candidates be
C). should be the candidates
D). are the candidates
E). No correction required
Answer : Option A

Question 17 :

He found the gold coin as he cleans the floor.


A). as he had cleaned
B). while he cleans
C). which he is cleaning
D). while cleaning
E). No correction required
Answer : Option D

Question 18 :

He admired the speed with which he completed the work and appreciating the method adopted by him


A). appreciate the method being adopted
B). appreciated the method adopted
C). appreciate the method of adoption
D). appreciated the method adopting method
E). No correction required
Answer : Option B

Question 19 :

Maria unnecessarily picked up a quarrel with Rani and left the party hurried.


A). has picked up
B). picked on
C). picked
D). picking up
E). No correction required
Answer : Option C

Question 20 :

She cooks, washes dishes, does her homework and then relaxing.


A). relaxing then
B). then is relaxing
C). relaxing is then
D). then relaxes
E). No correction required
Answer : Option D

Question 21 :

Acquisition of certain specific skills can be facilitated from general awareness, education to novel situations


A). can be facilitated by
B). may facilitate through
C). can be felicitated with
D). may be felicitated with
E). No correction required
Answer : Option A

Question 22 :

He never has and ever will take such strong measures.


A). had taken nor will ever take
B). had taken and will ever take
C). has and never will take
D). had and ever will take
E). No correction required
Answer : Option A

Question 23 :

Technology must use to feed the forces of change.


A). must be used to feed
B). must have been using to feed
C). must use having fed
D). must be using to feed
E). No correction required
Answer : Option A

Question 24 :

Anyone interested in the use of computers can learn much if you have access to a personal computer.


A). they have access
B). access can be available
C). he or she has access
D). one of them have access
E). No correction required
Answer : Option C

Question 25 :

They are not beware of all the facts


A). are not aware for
B). are not aware of
C). are not to be aware
D). must not to be aware for
E). No correction required
Answer : Option B

Question 26 :

We can not always convey ourselves in simple sentences.


A). cannot always convey
B). can not always express
C). cannot always express
D). can not always communicate
E). No correction required
Answer : Option C

Question 27 :

What does agonise me most is not this criticism, but the trivial reason behind it.


A). most agonising me
B). agonises me most
C). agonising me most
D). I most agonised
E). No correction required
Answer : Option B

Question 28 :

As there was no time, the remaining items were deferred into the next meeting.


A). are deferred till
B). were deferred till
C). were deferred to
D). had deferred with
E). No correction required
Answer : Option B

Question 29 :

Despite of their differences on matters of principles, they all agree on the demand of hike is salary?


A). Despite their
B). Despite of the
C). Despite for their
D). Despite off their
E). No correction required
Answer : Option A

Question 30 :

The man who has committed such a serious crime must get the mostly severe punishment.


A). be getting the mostly severely
B). get the most severe
C). have got the most severely
D). have been getting the severe most
E). No correction required
Answer : Option B

Question 31 :

For many centuries in Indian History there was no city so famous like the city of Ujjain.


A). as
B). such as
C). likewise
D). so like
E). No correction required
Answer : Option A

Question 32 :

We don't know how did the thief made an escape.


A). how the thief did make
B). how the thief does make
C). how the thief made
D). how was the thief made
E). No correction required
Answer : Option C

Question 33 :

He is a singer of repute, but his yesterday's performance was quite disappointing.


A). performances of yesterday were
B). yesterday performance was
C). yesterday performance were
D). performances about yesterday were
E). No correction required
Answer : Option E

Question 34 :

Their earnings are such that they find it difficult to make both ends to meet.


A). to makings both ends meet
B). to make both ends for meeting
C). to make both ends meet
D). for making both ends to meet
E). No correction required
Answer : Option C

Question 35 :

He has received no other message than an urgent telegram asking him to rush his village immediately.


A). asked him to rush his village
B). asking him to have rush his village
C). asking him to rush to his village
D). asking him rushing at his village
E). No correction required
Answer : Option C

Question 36 :

One of the most significant phenomenons of our time has been the development of cinema.


A). phenomenon
B). phenomena
C). phenomenonna
D). phenomenonns
E). No correction required
Answer : Option B

Question 37 :

Had you been told me about your problem, I would have helped you.


A). If you would have told
B). Had you have told
C). had you told
D). If you have told
E). No correction required
Answer : Option C

Question 38 :

It was until many years later that Gandhi became a rebel against authority.


A). It was not until many years
B). It was till many years
C). It was not many years
D). Until It was many years
E). No correction required
Answer : Option A

Question 39 :

Anand has the guts to rise from the occasion and come out successfully.


A). in rising from
B). to raise with
C). to rise to
D). to rise against
E). No correction required
Answer : Option C

Question 40 :

If you are thinking about investigation overseas, isn't it makes sense to find an experience guide?


A). it is not making
B). doesn't it make
C). does it make
D). is it making
E). No correction required
Answer : Option B

Question 41 :

This is one of the most important inventions of this century.


A). invention of this century
B). invention of these century
C). invention of centuries
D). invention of the centuries
E). No correction required
Answer : Option E

Question 42 :

The orator had been left the auditorium before the audience stood up.


A). had been leaving
B). was left
C). had left
D). would leave
E). No correction required
Answer : Option C

Question 43 :

He dislikes the word dislike, isn't he


A). didn't he
B). doesn't he
C). hasn't he
D). does he
E). No correction required
Answer : Option B

Question 44 :

We must take it granted that Madhu will not come for today's function.


A). take it for granted
B). taking it granted
C). took it as granted
D). have it granted
E). No correction required
Answer : Option A

Question 45 :

The research study is an eye-opener and attempts to acquaint us with the problems of poor nations.


A). attempted to acquaint
B). attempts at acquainting
C). attempt to acquaint
D). attempting to acquaint
E). No correction required
Answer : Option B

Question 46 :

It was unanimously resolved that the parties should unitedly undertook launching of popular programmes.


A). should be united undertook
B). should be unitedly undertaken
C). should be unitedly undertake
D). should unitedly undertake
E). No correction required
Answer : Option D

Question 47 :

They continued to work in the field despite of the heavy rains.


A). even though there is heavy rain
B). although heavily rains
C). in spite the heavy rains
D). even though it rained heavily
E). No correction required
Answer : Option D

Question 48 :

It is always better to make people realise the importance of discipline than to impose them on it.


A). impose it with them
B). impose them with it
C). imposing them on it
D). impose it on them
E). No correction required
Answer : Option D

Question 49 :

My doctor knew that I would eventually recover and do kind of work I would be doing before


A). would have been doing
B). would have done
C). had been done
D). had been doing
E). No correction required
Answer : Option D

Question 50 :

Later he became unpopular because he tried to lord it on his followers.


A). to lord it for
B). to lord over
C). to lord it over
D). to lord it over on
E). No correction required
Answer : Option C