Exercise 2

Instructions to Solve
Which of phrases given below each sentence should replace the phrase printed in bold type to make the grammatically correct? If the sentence is correct as it is, mark 'E' as the answer.

Question 1 :

The crops are dying; it must not had rained.


A). must had not
B). must not be
C). must not have
D). must not have been
E). No correction required
Answer : Option C

Question 2 :

The courts are actively to safeguard the interests and the rights of the poor.


A). are actively to safeguarding
B). have been actively safeguarding
C). have to active in safeguarding
D). are actively in safeguarding
E). No correction required
Answer : Option B

Question 3 :

The drama had many scenes which were so humorous that it was hardly possible to keep a straight face.


A). hardly possible for keeping
B). hardly impossible for keeping
C). hardly impossible for keep
D). hardly possible keeping
E). No correction required
Answer : Option E

Question 4 :

Hardly does the sun rise when the stars disappeared.


A). have the sun rose
B). had the sun risen
C). did the sun rose
D). the sun rose
E). No correction required
Answer : Option B

Question 5 :

You will be late if you do not leave now


A). did not leave
B). left
C). will not leave
D). do not happen to leave
E). No correction required
Answer : Option E

Question 6 :

The train will leave at 8.30 pm, we have been ready by 7.30pm so that, we can reach the station in time.


A). were
B). must be
C). are
D). should have
E). No correction required
Answer : Option B

Question 7 :

All the allegations levelled against him were found to be baseless.


A). level against
B). level with
C). levelling with
D). levelled for
E). No correction required
Answer : Option E

Question 8 :

Ramesh is as tall if not, taller than Mahesh.


A). not as tall but
B). not so tall but as
C). as tall as, if not
D). as if not
E). No correction required
Answer : Option C

Question 9 :

He hesitated to listen to what his brother was saying.


A). listened to hesitate
B). hesitated listen to
C). hesitates to listening
D). is hesitated to listen to
E). No correction required
Answer : Option E

Question 10 :

The prosecution failed in establish in every case today.


A). to
B). on
C). as
D). upon
E). No correction required
Answer : Option A

Question 11 :

One of my drawbacks is that I do not have to tolerance of ambiguity.


A). do not have
B). cannot have
C). am not
D). did not have to
E). No correction required
Answer : Option A

Question 12 :

They should have calmly thought of the advantages that would accrue to them.


A). should have been calm in thinking about
B). should be calmly thought of
C). shall have to calmly thought of
D). should have calmly think of
E). No correction required
Answer : Option E

Question 13 :

The easiest of the thing to do is to ask the address to the postman.


A). of the things to do
B). among the things did
C). of the thing to be done
D). of all the things done
E). No correction required
Answer : Option A

Question 14 :

We demonstrated to them how we were prepared the artistic patterns.


A). are prepared
B). have prepared
C). are preparing
D). had prepared
E). No correction required
Answer : Option D

Question 15 :

Because of his mastery in this field, his suggestions are wide accepted.


A). are widely accepted
B). widely acceptance
C). have widely accepted
D). have been wide accepted
E). No correction required
Answer : Option A

Question 16 :

They felt humiliated because they realised that they had cheated.


A). have been cheated
B). had been cheated
C). had been cheating
D). were to be cheated
E). No correction required
Answer : Option B

Question 17 :

Tax evaders should heavily punished as they do it intentionally.


A). should be heavy fined
B). should have heavily fined
C). shall have heavy fine
D). should be heavily fined
E). No correction required
Answer : Option D

Question 18 :

We met him immediately after the session in which he had been given a nice speech.


A). would be giving
B). has been given
C). will have given
D). had given
E). No correction required
Answer : Option D

Question 19 :

For some days the new professor lectured above the heads of his pupils.


A). over the head of
B). over the heads of
C). on the heads of
D). through the heds of
E). No correction required
Answer : Option B

Question 20 :

The accused now flatly denies have admitted his guilt in his first statement.


A). having admitted
B). had admitted
C). have been admitting
D). has admitting
E). No correction required
Answer : Option A

Question 21 :

We were still standing in the queue when the film was beginning.


A). film began
B). film had begun
C). beginning of the film was over
D). film begins
E). No correction required
Answer : Option B

Question 22 :

If I would have realised the nature of job earlier, I would not have accepted it.


A). If I have had
B). In case I would have
C). Had I been
D). Had I
E). No correction required
Answer : Option A

Question 23 :

The crime has growth rapidly in Russia since the disintegration of the communist system.


A). rapid crime has grown
B). crime has grown rapidly
C). crimes grow rapidly
D). crimes have been rapidly grown
E). No correction required
Answer : Option B

Explanation :

The crime has grown rapidly in Russia since the disintegration of the communist system.


Question 24 :

They failed in their attempt to repair the demolished portion of that building.


A). for their attempt to repair
B). in their attempting to repair
C). with their attempt to repair
D). in their attempt for repairs
E). No correction required
Answer : Option E

Question 25 :

I earnestly believe that you will visit our relatives during your forthcoming trip to Mumbai.


A). had hardly believe that
B). sincerely would believe
C). certainly believing that
D). could not believe
E). No correction required
Answer : Option E

Question 26 :

By such time you finish that chapter, I will write a letter.


A). The time when
B). By the time
C). By that time
D). The time
E). No correction required
Answer : Option B

Question 27 :

Though we have kept in mind to try and maintain most facilities, we would like to request you to kindly bear with us any inconvenience that may be caused.


A). must keep in mind to try and maintain
B). have kept in mind trying and maintain
C). would keep in mind to try and to maintain
D). should have kept in mind to try and to maintain
E). No correction required
Answer : Option E

Question 28 :

The tea-estate administration is in such mess there is no leader to set the things right.


A). in such a mess here
B). in a such mess that here
C). in such a mess that there
D). with such a mess that there
E). No correction required
Answer : Option C

Question 29 :

They examined both the samples very carefully but failed to detect any difference in them.


A). some difference in
B). some difference between
C). any difference between
D). any difference among
E). No correction required
Answer : Option C

Question 30 :

"Friends and comrades, the light has gone away from our lives and there is darkness everywhere"


A). off
B). out of
C). out from
D). out off
E). No correction required
Answer : Option B

Question 31 :

Because of his ill health, the doctor has advised him not to refrain from smoking.


A). to not refrain from
B). to resort to
C). to refrain from
D). to be refrained from
E). No correction required
Answer : Option C

Question 32 :

They have a scheme of rewarding the best of the performers every year.


A). a best performer
B). the best among the performer
C). a best among performer
D). the best of the performer
E). No correction required
Answer : Option E

Question 33 :

What happens to all those travellers on the ship was not known?


A). What happened of
B). What happened in
C). What is that happens to
D). What happened to
E). No correction required
Answer : Option D

Question 34 :

Making friends is more rewarding than to make enemies.


A). to be unsociable
B). to be sociable
C). being unsociable
D). making enemies
E). No correction required
Answer : Option D

Question 35 :

The moment they saw me, they were delight


A). had delighted
B). were delighted
C). are delighted
D). have been delighted
E). No correction required
Answer : Option B

Question 36 :

He should not had done it.


A). had not
B). should had not
C). should not have
D). should have
E). No correction required
Answer : Option C

Question 37 :

No sooner do the bells ring than the curtain rose.


A). did the bell ring
B). did the bells ring
C). had the bell rang
D). had the bell rung
E). No correction required
Answer : Option B

Question 38 :

The moment the manager came to know fraudulent action of his assistant, he order immediately dismissed him.


A). immediately ordered his dismissed
B). ordered his immediate dismissal
C). immediately order dismissal of his
D). ordered for immediately dismissal of him
E). No correction required
Answer : Option B

Question 39 :

The meeting was attended to by all invitees.


A). all attended to by
B). attended by all
C). fully attended to by
D). like attending to all
E). No correction required
Answer : Option B

Question 40 :

If he has to spend five hours in the queue, it was really a wastage.


A). is a really wastage
B). is real a wastage
C). has really a wastage
D). is really a wastage
E). No correction required
Answer : Option D

Question 41 :

The world has seen small real attempt at population and resource planning.


A). few
B). little
C). less
D). a few
E). No correction required
Answer : Option B

Question 42 :

My hair stood off ends when I saw the horrible sight.


A). stood at ends
B). stood on ends
C). stood to ends
D). stands on ends
E). No correction required
Answer : Option B

Question 43 :

The long or short of it is that I do not want to deal with that new firm.


A). The long and short of it
B). The long and short for it
C). The long or short for it
D). The shot and long for it
E). No correction required
Answer : Option A

Question 44 :

Can you tell me why did you not speak the truth?


A). why did not you speak
B). that why did you not speak
C). why you did not speak
D). why did you not spoke
E). No correction required
Answer : Option C

Question 45 :

The people generally try to curry favour with the corrupt but influential person.


A). cook favour
B). seek favour
C). extract favour
D). display favour
E). No correction required
Answer : Option E

Question 46 :

I have got some tea, but I do not have a sugar.


A). some
B). got
C). more
D). any
E). No correction required
Answer : Option D

Question 47 :

Had I realised how close I was to the edge of the valley, I would not have carried the bags there.


A). Had I been realised
B). If I would have realised
C). When I realised
D). Had I had realised
E). No correction required
Answer : Option E

Question 48 :

Most of the Indian workers are as healthy as, if not healthier than, British workers.


A). as if healthy as not healthier
B). healthier but not as healthy
C). as healthy, if not healthier
D). so healthy, if not healthier
E). No correction required
Answer : Option E