Exercise 1

Instructions to Solve
Read the each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer. If there is no error, the answer is 'D'. (Ignore the errors of punctuation, if any).

Question 1 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). We discussed about the problem so thoroughly
B). on the eve of the examination
C). that I found it very easy to work it out.
D). No error.
Answer : Option A

Question 2 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). An Indian ship
B). laden with merchandise
C). got drowned in the Pacific Ocean.
D). No error.
Answer : Option C

Explanation :

sank in the Pacific Ocean


Question 3 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). I could not put up in a hotel
B). because the boarding and lodging charges
C). were exorbitant.
D). No error.
Answer : Option A

Explanation :

'I could not put up at a hotel'


Question 4 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). The Indian radio
B). which was previously controlled by the British rulers
C). is free now from the narrow vested interests.
D). No error.
Answer : Option C

Explanation :

is now free from the narrow vested interests.


Question 5 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). If I had known
B). this yesterday
C). I will have helped him.
D). No error.
Answer : Option C

Explanation :

I would have helped him


Question 6 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). A lot of travel delay is caused
B). due to the inefficiency and lack of good management
C). on behalf of the railways.
D). No error.
Answer : Option C

Explanation :

on the part of the railways


Question 7 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). One of the members
B). expressed doubt if
C). the Minister was an atheist.
D). No error.
Answer : Option B

Explanation :

expressed doubt that


Question 8 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). I have got
B). my M.Sc. degree
C). in 1988.
D). No error.
Answer : Option A

Explanation :

I got


Question 9 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Having received your letter
B). this morning, we are writing
C). to thank you for the same.
D). No error.
Answer : Option D

Question 10 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). If you lend him a book
B). he will lend it to some one else
C). and never you will get it back.
D). No error.
Answer : Option C

Explanation :

and you will never get it back


Question 11 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). According to the Bible
B). it is meek and humble
C). who shall inherit the earth.
D). No error.
Answer : Option B

Explanation :

it is the meek and the humble


Question 12 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Do the roses in your garden smell
B). more sweetly
C). than those in ours?
D). No error.
Answer : Option B

Explanation :

sweeter


Question 13 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Block of Residential flats
B). are coming up
C). near our house.
D). No error
Answer : Option A

Explanation :

Blocks of Residential flats


Question 14 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). You can get
B). all the information that you want
C). in this book.
D). No error.
Answer : Option B

Explanation :

all the information you want


Question 15 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). The students were
B). awaiting for
C). the arrival of the chief guest.
D). No error.
Answer : Option B

Explanation :

awaiting


Question 16 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Sixty miles
B). are
C). a good distance.
D). No error.
Answer : Option B

Explanation :

Sixty miles is a good distance.


Question 17 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). They have been
B). very close friends
C). until they quarrelled.
D). No error.
Answer : Option A

Explanation :

'They had been'


Question 18 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). When the dentist came in
B). my tooth was stopped aching
C). out of fear that I might lose my tooth.
D). No error.
Answer : Option B

Explanation :

my tooth stopped aching


Question 19 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). It is the duty of every citizen to do his utmost
B). to defend the hardly-won
C). freedom of the country.
D). No error.
Answer : Option B

Explanation :

to defend the hard-won


Question 20 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). No sooner did I open the door
B). when the rain, heavy and stormy, rushed in
C). making us shiver from head to foot
D). No error.
Answer : Option B

Explanation :

than the rain, heavy and stormy, rushed in


Question 21 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). If a man diligently seeks to come into the contact
B). with the best that has been thought and said in this world
C). he will become simple and unselfish.
D). No error.
Answer : Option A

Explanation :

If a man diligently seeks to come into contact


Question 22 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). You must
B). remember me
C). to post this letter.
D). No error.
Answer : Option B

Explanation :

remind me


Question 23 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). I shall certainly
B). write you
C). when I shall reach NewDelhi.
D). No error.
Answer : Option C

Explanation :

when I reach New Delhi


Question 24 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). On the busy Ring Road
B). we witnessed a collusion
C). between a truck and an auto.
D). No error.
Answer : Option B

Explanation :

we witnessed a collision


Question 25 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Mr.Praful Patel
B). is not attending his office
C). for the last one month.
D). No error.
Answer : Option B

Explanation :

has not been attending his office


Question 26 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). He couldn't but help
B). shedding tears at the plight of the villagers
C). rendered homeless by a devastating cyclone.
D). No error.
Answer : Option A

Explanation :

He couldn't help


Question 27 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). He will certainly help you
B). if you will ask him
C). in a pleasant manner.
D). No error.
Answer : Option B

Explanation :

if you ask him


Question 28 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). The brand propositon now therefore had to be that Keokarpin Antiseptic Cream is more effective
B). because it penetrates deepdown (beinglight and non-sticky) and works from within
C). (because of its ayurvedic ingredients) to keep skin blemish, free and helps cope with cuts nicks, burns and nappy rash.
D). No error
Answer : Option A

Explanation :

The brand proposition now therefore is


Question 29 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Will you please buy
B). some jaggery for me
C). if you go to the market?
D). No error.
Answer : Option D

Question 30 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Most of the members at the meeting felt
B). that the group appointed for investigating the case
C). were not competent to do the job efficiently.
D). No error.
Answer : Option C

Explanation :

was not competent to do the job efficiently