Exercise 10

Instructions to Solve
Read the each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer. If there is no error, the answer is 'E'. (Ignore the errors of punctuation, if any).

Question 1 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). He had to
B). seek legal help in
C). order for settling
D). the dispute.
E). No error.
Answer : Answer: Option C

Explanation :

order to settle


Question 2 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). I asked him
B). whom he thought
C). would be able to
D). get the first prize.
E). No error.
Answer : Answer: Option B

Explanation :

who he thought


Question 3 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Mahatma Gandhi did not solve
B). all the problems of the future
C). but he did solve
D). problems of his own age.
E). No error.
Answer : Answer: Option B

Explanation :

the problems of the future


Question 4 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). We never thought
B). that Mahesh is
C). oldest than the other
D). players in the team.
E). No error.
Answer : Answer: Option C

Explanation :

older than the other


Question 5 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). One of the party
B). members were dismissed
C). for speaking against
D). the leader.
E). No error.
Answer : Answer: Option B

Explanation :

members was dismissed


Question 6 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). No sooner the plane landed
B). at the airport than
C). a group of armed
D). commandos surrounded it.
E). No error.
Answer : Answer: Option A

Explanation :

No sooner did the plane land


Question 7 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). The job is much worse than I expected
B). If I would have realised
C). how awful it was going to be
D). I would not have accepted it.
E). No error.
Answer : Answer: Option B

Explanation :

If I had realised


Question 8 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). We have done everything
B). that could be done
C). to avert the storm
D). which is now coming on.
E). No error.
Answer : Answer: Option A

Explanation :

We did everything


Question 9 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Well, I spend six or seven years
B). after high school
C). trying to find a job for me
D). but could not succeed in it.
E). No error.
Answer : Answer: Option A

Explanation :

Well, I spent six or seven years


Question 10 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). All renew licences
B). may be collected from
C). the cashier's counter after
D). paying the fees.
E). No error.
Answer : Answer: Option A

Explanation :

All renewed licences


Question 11 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). All his relatives
B). except his daughter
C). have gone on
D). a month's vacation tour.
E). No error.
Answer : Answer: Option C

Explanation :

to have gone on


Question 12 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). No sooner did he
B). got up from bed
C). than he was sent
D). to the dairy.
E). No error.
Answer : Answer: Option B

Explanation :

get up from bed


Question 13 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). In spite of the difficulties
B). on the way
C). they enjoyed their
D). trip to Gangothri.
E). No error.
Answer : Answer: Option E

Question 14 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). There is just not enough
B). timing in my job to sit around
C). talking about how we feel
D). about each other.
E). No error.
Answer : Answer: Option B

Explanation :

time in my job to sit around


Question 15 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Hardly had the
B). sad news reached her
C). ears when she
D). broke into tears.
E). No errors.
Answer : Answer: Option E

Question 16 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). We can not handle
B). this complicated case today
C). unless full details are not given
D). to us by now.
E). No error.
Answer : Answer: Option C

Explanation :

unless full details are given


Question 17 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). The customer scarcely had
B). enough money to pay
C). to the cashier
D). at the cash counter.
E). No error.
Answer : Answer: Option A

Explanation :

The customer had scarcely


Question 18 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). We don't deny
B). your right to know
C). whatever happened while
D). you were not in the office.
E). No error.
Answer : Answer: Option E

Question 19 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Neither of the plans
B). suits him and therefore
C). he decided not to
D). go out yesterday.
E). No error
Answer : Answer: Option B

Explanation :

suited him and therefore


Question 20 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). I was being astonished
B). when I heard that
C). he had left the country
D). without informing anyone of us.
E). No error.
Answer : Answer: Option A

Explanation :

I was astonished


Question 21 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Since I had been gone
B). through the book
C). long back, I could
D). not remember the contents.
E). No error.
Answer : Answer: Option A

Explanation :

Since I had gone


Question 22 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). He is smarter
B). enough to get
C). selected for this
D). prestigious post.
E). No error.
Answer : Answer: Option A

Explanation :

He is smart


Question 23 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). What
B). you will think
C). if school boys
D). make fun of you?
E). No error.
Answer : Answer: Option B

Explanation :

will you think


Question 24 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). I have
B). the firm
C). belief in the basic goodness of
D). all men.
E). No error.
Answer : Answer: Option B

Explanation :

a firm


Question 25 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). We
B). have been living
C). in this house
D). since two years.
E). No error.
Answer : Answer: Option D

Explanation :

for two years


Question 26 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). He is
B). a mason
C). who
D). built my house.
E). No error.
Answer : Answer: Option B

Explanation :

the mason


Question 27 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). He served
B). the country with
C). heart and soul
D). but got nothing in return.
E). No error.
Answer : Answer: Option B

Explanation :

the country


Question 28 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). I am contacting you
B). sometime in next week
C). to explain to you
D). my problem in detail.
E). No error.
Answer : Answer: Option B

Explanation :

sometime next week


Question 29 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Manohar has not only opened
B). a restaurant, but also
C). a grocery shop in the
D). village where we live
E). No error.
Answer : Answer: Option A

Explanation :

Manohar has opened not only


Question 30 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). The daily wages that
B). the workers of this
C). factory receive range
D). between twenty to thirty rupees.
E). No error.
Answer : Answer: Option D

Explanation :

between twenty and thirty rupees


Question 31 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). His speech was
B). judged by many
C). as one of the most important speech
D). given in the function.
E). No error.
Answer : Answer: Option C

Explanation :

as one of the most important speeches


Question 32 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). You must had
B). a kind and gentle heart
C). if you want
D). to be a successful doctor.
E). No error.
Answer : Answer: Option A

Explanation :

you must have


Question 33 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). They would not
B). have able to plan
C). the details of the job,
D). if you had not cooperated.
E). No error.
Answer : Answer: Option B

Explanation :

have been able to plan


Question 34 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Looking forward
B). to
C). meet you
D). here.
E). No error
Answer : Answer: Option C

Explanation :

to meeting you


Question 35 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). He has in
B). his possession a
C). price collection of very old coins.
D). and some ancient paintings.
E). No error.
Answer : Answer: Option C

Explanation :

precious collections of very old coins


Question 36 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). They wanted money
B). to purchase certain things
C). for themeselves and
D). for donated to their colleagues.
E). No error.
Answer : Answer: Option D

Explanation :

for donating to their colleagues


Question 37 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). According to one survey
B). only those forests which were
C). not under village management
D). succumbed from fires recently.
E). No error.
Answer : Answer: Option D

Explanation :

Succumbed to fires recently


Question 38 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). We must go
B). and congratulate him for
C). his brilliant
D). performance.
E). No error.
Answer : Answer: Option B

Explanation :

and congratulate him on


Question 39 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Are you awarefor along time that
B). by making me waiting
C). for a long time
D). my schedule is getting upset?
E). No error.
Answer : Answer: Option B

Explanation :

by making me wait


Question 40 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Not only the judges acquited
B). him of all the charges
C). levelled against him, but
D). also commended all his actions.
E). No error.
Answer : Answer: Option A

Explanation :

The judges not only acquitted


Question 41 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). This book is
B). designed to increase
C). a working knowledge of
D). spoken and written English.
E). No error.
Answer : Answer: Option C

Explanation :

the working knowledge of


Question 42 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Even if the doctor
B). put in his best efforts, he
C). could not succeed in
D). saving the patient.
E). No error.
Answer : Answer: Option A

Explanation :

Although the doctor


Question 43 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). The soap brought in the
B). market recently is not
C). very fragrant and
D). is too expensive.
E). No error.
Answer : Answer: Option A

Explanation :

The soap introduced in the


Question 44 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). According to me
B). the Indians in general is
C). not a vigilant
D). and security conscious people.
E). No error.
Answer : Answer: Option B

Explanation :

The Indians in general are


Question 45 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Honesty and integrity are
B). the qualities which cannot be
C). done away with
D). and hence assume a lot of importance.
E). No error.
Answer : Answer: Option E