Exercise 11

Instructions to Solve
Read the each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer. If there is no error, the answer is 'E'. (Ignore the errors of punctuation, if any).

Question 1 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Mangesh cannot be able
B). to finish this work
C). unless he takes the
D). help of his colleagues.
E). No error.
Answer : Answer: Option A

Explanation :

Mangesh will not be able


Question 2 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Since I meet
B). Dinesh last Saturday
C). he has been contacting me
D). everyday over phone.
E). No error.
Answer : Answer: Option A

Explanation :

Since I met


Question 3 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Even after worked in the office
B). for as many as fiteen years,
C). he still does not understand
D). the basic objectives of the work.
E). No error.
Answer : Answer: Option A

Explanation :

Even after working in the office


Question 4 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). The principals of equal justice
B). for all is one of
C). the cornerstones of our
D). democratic way of life.
E). No error.
Answer : Answer: Option A

Explanation :

The principles of equal justice


Question 5 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). We are trying
B). to locate the
C). historical city for
D). the past two years.
E). No error.
Answer : Answer: Option A

Explanation :

We have been trying


Question 6 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Hardly had I
B). entered the compartment
C). than I met
D). my friend Vishwas.
E). No error.
Answer : Answer: Option C

Explanation :

when I met


Question 7 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). It seems evidents
B). to me that
C). the visits they made to the island
D). were not very frequent.
E). No error.
Answer : Answer: Option A

Explanation :

It seems evident


Question 8 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Unintentionally I let
B). out the secret
C). by talking about
D). it loudly in the library.
E). No error.
Answer : Answer: Option E

Question 9 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). You deserve to be
B). rewarded by your successful
C). completion of the entire work
D). in such a short time.
E). No error.
Answer : Answer: Option B

Explanation :

rewarded for your successful


Question 10 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Ever since the government
B). announced its new policy
C). the private institutions had
D). run into heavy weather.
E). No error.
Answer : Answer: Option C

Explanation :

the private institutions have


Question 11 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). How you eat
B). is as important
C). as what
D). you eat.
E). No error.
Answer : Answer: Option E

Question 12 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Ramesh did not like
B). leaving his old parents alone in the house
C). but he had no alternative
D). as he has to go out to work.
E). No error.
Answer : Answer: Option D

Explanation :

as he had to go out to work


Question 13 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). We wanted to purchase
B). something but all the three stores
C). in that area
D). were closed on that day.
E). No error.
Answer : Answer: Option C

Explanation :

in the area


Question 14 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Both the brothers are
B). so good-natured that
C). they look at their
D). old and aged parents very well.
E). No error.
Answer : Answer: Option C

Explanation :

they look after their


Question 15 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Ketan had a lot
B). of work to complete yesterday
C). and wishes
D). that he had my help
E). No error.
Answer : Answer: Option C

Explanation :

and wished


Question 16 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Foolishly Rajani opened
B). the cooker when
C). it was full steam
D). and burnt her hands.
E). No error.
Answer : Answer: Option C

Explanation :

it was still steaming


Question 17 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). The book is making
B). waves and the sale
C). is quite brisk in
D). all major cities.
E). No error.
Answer : Answer: Option C

Explanation :

is very brisk in


Question 18 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). No sooner did
B). the chairman begin speaking
C). some participants started
D). shouting slogans.
E). No error.
Answer : Answer: Option C

Explanation :

than some participants started


Question 19 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Scarcely had
B). he gone
C). when a policeman
D). knocked at the door.
E). No error.
Answer : Answer: Option E

Question 20 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). He fixed a metal ladder
B). for the wall below his window
C). so as to be able to
D). escape if there was a fire.
E). No error.
Answer : Answer: Option B

Explanation :

to the wall below his window


Question 21 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). The recent study has
B). indicated that there is
C). perceptible change in
D). the attitudes of the people.
E). No error.
Answer : Answer: Option C

Explanation :

a perceptible change in


Question 22 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Jayant told me
B). that Mihir expect
C). every friend to meet him
D). once in a week.
E). No error.
Answer : Answer: Option B

Explanation :

that Mihir expects


Question 23 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). No sooner had the jeep
B). arrives the station
C). than a young police officer
D). jumped out of it.
E). No error.
Answer : Answer: Option B

Explanation :

arrived at the station


Question 24 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). In spite of the rumours
B). of an impending takeover
C). by the government
D). Ramlal bought more shares of that company.
E). No error.
Answer : Answer: Option B

Explanation :

of an impending taking over


Question 25 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Ketaki would have
B). surely got the job
C). if she would have
D). attended the interview.
E). No error.
Answer : Answer: Option C

Explanation :

if she had


Question 26 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). No sooner
B). we reached there
C). than it started raining
D). No mistake.
E). No error.
Answer : Answer: Option B

Explanation :

did we reach there


Question 27 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). The student
B). answered to
C). the question
D). asked by the Inspector.
E). No error.
Answer : Answer: Option B

Explanation :

answered


Question 28 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). From a tiny roon in
B). the slums, they have
C). managed to move to a good
D). house in a better locality.
E). No error.
Answer : Answer: Option C

Explanation :

managed to move into a good


Question 29 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). As always have been said,
B). parents should not
C). impose their desires
D). on their wards.
E). No error.
Answer : Answer: Option A

Explanation :

As has always been said


Question 30 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). I offered him part-time work
B). but he turned it over
C). saying that he would
D). rather wait for a full-time job .
E). No error.
Answer : Answer: Option B

Explanation :

'but he turned it down


Question 31 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Sarang is the only
B). person who can
C). complete this work
D). within stipulated deadline.
E). No error.
Answer : Answer: Option D

Explanation :

by the stipulated deadline


Question 32 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Why some people don't get
B). what they deserve
C). and why others get what they don't deserve
D). is a matter decided by luck.
E). No error.
Answer : Answer: Option A

Explanation :

why don't some people


Question 33 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Pass on
B). the salt
C). please
D). do you?
E). No error.
Answer : Answer: Option D

Explanation :

will you


Question 34 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). He being the eldest son,
B). his father expects him
C). to take care of several things
D). besides his regular studies.
E). No error.
Answer : Answer: Option E

Question 35 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). The great actor was
B). angry with the treatment
C). he had received
D). without any hesitation.
E). No error.
Answer : Answer: Option B

Explanation :

angry at the treatment


Question 36 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). The results of the recognition
B). of this fact are seen
C). in the gradual improvement
D). of the diet of the poor.
E). No error.
Answer : Answer: Option D

Explanation :

in the diet of the poor


Question 37 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). We will pack not only
B). the material properly
C). but will also deliver it
D). to your valued customers.
E). No error.
Answer : Answer: Option A

Explanation :

We will not only pack


Question 38 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). He could succeed
B). in catching the ball
C). before it reaches
D). the boundary line.
E). No error.
Answer : Answer: Option C

Explanation :

before it reached


Question 39 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Mohan has collected
B). all the necessary documents
C). and have written a good paper
D). for this conference.
E). No error.
Answer : Answer: Option C

Explanation :

and has written a good paper


Question 40 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). I am trying to finish
B). this letter for the last one hour
C). I wish you would
D). go away or stop disturbing me.
E). No error.
Answer : Answer: Option A

Explanation :

I have been trying to finish


Question 41 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). The foremost criterion of selection we adopted
B). were the number of years of training
C). a dancer had redceived
D). under a particular guru.
E). No error.
Answer : Answer: Option B

Explanation :

was the number of years of training


Question 42 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). If you would have
B). gone to his house
C). before 10 a.m., you would have
D). got his autograph.
E). No error.
Answer : Answer: Option A

Explanation :

If you had


Question 43 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). If the by-stander had not been
B). familiar with first-aid techniques
C). the driver which had met
D). with the accident would have died.
E). No error.
Answer : Answer: Option C

Explanation :

the driver who had met


Question 44 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). the five-member committee were
B). of the view that the present service conditions
C). of the employees of this company
D). are quite good.
E). No error.
Answer : Answer: Option A

Explanation :

The five-member committee was


Question 45 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). The man
B). is
C). a
D). social animal.
E). No error
Answer : Answer: Option A

Explanation :

Man


Question 46 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Jayesh loved his Guru immensely
B). and gave him fullest loyalty,
C). yet he had his own
D). independent way of thinking.
E). No error.
Answer : Answer: Option D

Explanation :

way of thinking


Question 47 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). We fail to understand
B). why do most educated people
C). lose their temper even
D). without any apparent reason.
E). No error.
Answer : Answer: Option B

Explanation :

why most educated people


Question 48 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Day in and day out
B). he keep telling
C). his friends that
D). he wants to go abroad.
E). No error.
Answer : Answer: Option B

Explanation :

he keeps telling


Question 49 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). I was standing
B). at the bus stop
C). waiting for him
D). since eight o'clock.
E). No error.
Answer : Answer: Option A

Explanation :

I had been standing


Question 50 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). The chairman welcomed
B). all the guests and
C). gave an outline of the
D). activities performing by the Company.
E). No error.
Answer : Answer: Option D

Explanation :

activities performed by the company


Question 51 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Reasonable ambition, if supported
B). at persistent efforts,
C). is likely to yield
D). the desired results.
E). No error.
Answer : Answer: Option B

Explanation :

by persistent efforts


Question 52 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Their only demand
B). for additional wages were
C). considered sympathetically
D). by the progressive management.
E). No error.
Answer : Answer: Option B

Explanation :

for additional wages was