Exercise 2

Instructions to Solve
Read the each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer. If there is no error, the answer is 'D'. (Ignore the errors of punctuation, if any).

Question 1 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). In these days of inflation
B). a ten rupee's note will not buy you
C). even an ordinary meal.
D). No error.
Answer : Option B

Explanation :

a ten rupee note will not buy you


Question 2 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). He persisted
B). to do it
C). in spite of my advice
D). No error.
Answer : Option B

Explanation :

in doing it


Question 3 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). The long-awaited moment at last came,
B). and we set out for the station
C). as merry a band of children as I have ever seen before or since.
D). No error.
Answer : Option C

Explanation :

as merry a band of children as I have ever seen since or before


Question 4 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Our conception of
B). what should a science of mental life be
C). has changed considerably since James' time.
D). No error.
Answer : Option B

Explanation :

what a science of mental life should be


Question 5 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). He is not coming tomorrow
B). as he is having a pain in the chest
C). and has to see a doctor.
D). No error.
Answer : Option C

Explanation :

'and he has to see a doctor'


Question 6 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Many times the news has been published
B). in the papers that the end of the world will be certain
C). if a nuclear war breaks out.
D). No error.
Answer : Option D

Question 7 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). The reason Ram
B). is absent from his duty
C). is because he is unwell.
D). No error.
Answer : Option A

Explanation :

The reason why Ram


Question 8 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Azharuddin is one of the finest batsmen
B). that India have produced
C). over the decades.
D). No error.
Answer : Option B

Explanation :

that India has produced


Question 9 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). The thief broke in the
B). house at the
C). dead of night
D). No error.
Answer : Option A

Explanation :

The thief broke into the


Question 10 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). May I
B). know who you want
C). to see please
D). No error.
Answer : Option B

Explanation :

know whom you want


Question 11 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). He said that he
B). will mind if
C). I refused his offer.
D). No error.
Answer : Option B

Explanation :

would mind if


Question 12 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Arun's parents died when he was young and
B). he looked after his aunt
C). who had no children.
D). No error.
Answer : Option B

Explanation :

he was looked after by his aunt


Question 13 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Though child marriage
B). has been banned.
C). the custom still prevailed among some groups in India.
D). No error.
Answer : Option C

Explanation :

The custom still prevails among some groups in India


Question 14 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). My papa is
B). in bad mood
C). today
D). No error.
Answer : Option B

Explanation :

in a bad mood


Question 15 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). The warden
B). forbade the student
C). from leaving the hostel.
D). No error.
Answer : Option D

Question 16 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). In spite of several reminders,
B). he did not so far send
C). any reply to me, letters.
D). No error.
Answer : Option B

Explanation :

he has not so far sent


Question 17 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). As much as I admire him for his sterling qualities.
B). I cannot excuse him for
C). being unfair to his friends.
D). No error.
Answer : Option A

Explanation :

Much as I admire him for his sterling qualities.


Question 18 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Please try to understand
B). that the dispute on this issue is between my brother and myself,
C). and concerns nobody else.
D). No error.
Answer : Option B

Explanation :

that the dispute on this issue is between my brother and me


Question 19 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). All the furnitures have been
B). sent to the new house
C). located in a village.
D). No error.
Answer : Option A

Explanation :

All the furniture have been


Question 20 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). It does not matter how you do it;
B). what I want is that
C). you should finish the work within a month.
D). No error.
Answer : Option B

Explanation :

I want that


Question 21 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Though senior in age,
B). his father is junior than
C). my father in service.
D). No error.
Answer : Option B

Explanation :

his father is junior to


Question 22 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). While walking slowly in the park
B). on a quiet summer afternoon
C). a mad dog suddenly attacked him from behind
D). No error.
Answer : Option A

Explanation :

While he was walking slowly in the park


Question 23 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Everyone visiting the house asked the young girl
B). how could she kill the wolf
C). single handed and without a weapon.
D). No error.
Answer : Option B

Explanation :

'how she could kill the wolf'


Question 24 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Many health-conscious people
B). prefer margarine
C). than butter.
D). No error.
Answer : Option C

Explanation :

to butter


Question 25 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). The retiring principal asked his old pupils
B). to take the interest in the school
C). after he has retired.
D). No error.
Answer : Option B

Explanation :

to take interest in his school


Question 26 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). At present juncture
B). however, the supercomputer
C). would be a costly toy.
D). No error.
Answer : Option A

Explanation :

At the present juncture


Question 27 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). The crews were on board,
B). and they soon busied themselves
C). in preparing to meet the storm.
D). No error.
Answer : Option C

Explanation :

in preparing to face the storm


Question 28 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Troy was taken by Greeks
B). this formed the basis of a story
C). which has become famous.
D). No error.
Answer : Option A

Explanation :

Troy was taken by the Greeks


Question 29 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). I am much pleased
B). to know that
C). you have topped the list.
D). No error.
Answer : Option A

Explanation :

I am very pleased


Question 30 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). He has not been attending
B). English classes
C). since one month
D). No error.
Answer : Option C

Explanation :

since the last one month