Exercise 3

Instructions to Solve
Read the each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer. If there is no error, the answer is 'D'. (Ignore the errors of punctuation, if any).

Question 1 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). It is time
B). we should accept all our people as equals
C). and as partners in the task of building a strong and united nation.
D). No error.
Answer : Option B

Explanation :

we should accept all our people as equal


Question 2 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Twice twelve
B). makes
C). twenty-four
D). No error.
Answer : Option B

Explanation :

make


Question 3 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Regretfully, profits earned by your company
B). fell by 20 per cent last year
C). despite higher sales.
D). No error.
Answer : Option A

Explanation :

Regrettably, profits earned by your company


Question 4 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). In a report issued by Indian Statistical Institute,
B). the Iron and Steel Industry is investing more than any other
C). Indian industry in fighting pollution.
D). No error.
Answer : Option C

Explanation :

Indian industry on fighting pollution


Question 5 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). He is going everyday
B). for a morning walk
C). with his friends and neighbours
D). No error.
Answer : Option A

Explanation :

He goes everyday


Question 6 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). My father goes
B). to the office
C). five day week.
D). No error.
Answer : Option C

Explanation :

five days a week


Question 7 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). If she will be promoted
B). she will get
C). a higher salary.
D). No error.
Answer : Option A

Explanation :

If she is promoted


Question 8 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). If I were him,
B). I would have taught
C). those cheats a lesson.
D). No error.
Answer : Option A

Explanation :

If I were he, I would have taught those cheats a lesson.


Question 9 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Looking back, I find that among the many impressions ofthe people of India,
B). absorbed while I lived among them,
C). are their reverence for great men and women.
D). No error.
Answer : Option A

Explanation :

I find that among the many impressions I got of the people of India


Question 10 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). If you work hard,
B). you will get good grades
C). in examinations.
D). No error
Answer : Option C

Explanation :

in the examination


Question 11 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). He managed to make sense of the book
B). even though it was the first time
C). he read anything on the subject.
D). No error.
Answer : Option C

Explanation :

when he read anything on the subject


Question 12 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). She reluctantly said that
B). if nobody else was doing it
C). she will do it.
D). No error.
Answer : Option C

Explanation :

she would do it


Question 13 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). I fail to understand
B). why he replied in negative
C). when the proposal was in his favour.
D). No error.
Answer : Option A

Explanation :

I failed to understand


Question 14 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). I have
B). an appointment
C). on the 9th September on five o'clock
D). No error.
Answer : Option C

Explanation :

on the 9th September at five o'clock


Question 15 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). They
B). enjoyed thoroughly
C). at the party.
D). No error.
Answer : Option B

Explanation :

thoroughly enjoyed themselves


Question 16 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). The method suggested in the lecture
B). enables a student to learn more quickly
C). and to have remembered for a longer period of time.
D). No error.
Answer : Option C

Explanation :

and to remember for a longer period of time


Question 17 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). My friend asked me
B). if I can lend him my Parker pen
C). for a few days.
D). No error.
Answer : Option B

Explanation :

If I could lend him my Parker pen


Question 18 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). The test will not need
B). more than one and half hour
C). to finish.
D). No error
Answer : Option B

Explanation :

more than one and a half hour


Question 19 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). The school is
B). within hundred yards
C). from the church.
D). No error.
Answer : Option B

Explanation :

within a hundred yards


Question 20 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). His father died of cholera
B). but his mother also,
C). though very weak, is out of danger.
D). No error.
Answer : Option B

Explanation :

but his mother


Question 21 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). The police broke upon the robbers
B). when they were in the lonely place
C). to divide their booty.
D). No error.
Answer : Option A

Explanation :

The police came upon the robbers


Question 22 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Since it was his first election campaign, the candidate was confused;
B). none could clearly understand
C). either the principles he stood for or the benefits he promised.
D). No error.
Answer : Option D

Question 23 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Jayesh is getting
B). fatter because he
C). does not take exercise at all
D). No error.
Answer : Option B

Explanation :

fat because he


Question 24 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). He loved
B). none but
C). his neighbour's daughter.
D). No error.
Answer : Option D

Question 25 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). The criminal was
B). caught, convicted the hung
C). in a short period of time.
D). No error.
Answer : Option C

Explanation :

within a short period of time


Question 26 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). I am thinking of
B). to go to Agra
C). for my cousin's marriage.
D). No error.
Answer : Option B

Explanation :

going to Agra


Question 27 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). In management, as you rise higher,
B). the problems you face becomemore and more unstructured and you can't just fall back on
C). the tools you had been
D). No error.
Answer : Option B

Explanation :

the problem you face become more and more unstructured and you can't afford to fall back upon


Question 28 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Neeraj said
B). that he would rather fail than copying
C). in the examination
D). No error.
Answer : Option B

Explanation :

he would rather fail than copy


Question 29 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). I had hoped to have met him yesterday
B). to discuss the matter with him
C). but he was not in his house, and so I could not meet him.
D). No error.
Answer : Option A

Explanation :

I had hoped to meet him yesterday


Question 30 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). You will come
B). to my party tomorrow,
C). isn't it?
D). No error.
Answer : Option C

Explanation :

won't you