Exercise 4

Instructions to Solve
Read the each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer. If there is no error, the answer is 'D'. (Ignore the errors of punctuation, if any).

Question 1 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). I wonder
B). how am I
C). to do it
D). No error.
Answer : Option B

Explanation :

how I am going


Question 2 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). He is not to blame
B). for what has happened
C). for he is in no way connected with it.
D). No error.
Answer : Option A

Explanation :

He is not to be blamed


Question 3 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Had you not
B). reached in time
C). he would have lost allour belongings.
D). No error.
Answer : Option C

Explanation :

we would have lost all our belongings


Question 4 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). The man told to her
B). that he had not brought his dog
C). out for a walk as he was afraid that it would rain.
D). No error.
Answer : Option A

Explanation :

The man told her


Question 5 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). If I am you
B). I would have seen to it
C). that I won the prize.
D). No error.
Answer : Option A

Explanation :

If I were you


Question 6 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). It is unfortunate that
B). many youngsters get
C). addicted to gamble.
D). No error.
Answer : Option C

Explanation :

addicted to gambling


Question 7 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Kamala's fountain-pen
B). is as expensive
C). as Shyama.
D). No error.
Answer : Option C

Explanation :

as Shyama's


Question 8 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). When we consider all the factors, which are many,
B). the number of school dropouts
C). are quite disturbing.
D). No error.
Answer : Option C

Explanation :

is quite disturbing


Question 9 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). She has never
B). approve of him
C). working as a clerk.
D). No error.
Answer : Option B

Explanation :

approved of his


Question 10 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). At the station,
B). I'll hire a coolie
C). to carry my baggages
D). No error.
Answer : Option C

Explanation :

to carry my baggage


Question 11 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). The number of marks carried by each question
B). are indicated
C). at the end of the question
D). No error.
Answer : Option B

Explanation :

is indicated


Question 12 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). There is no question
B). of my failing
C). in the examination.
D). No error.
Answer : Option B

Explanation :

of me failing


Question 13 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). She is
B). no longer popular as she has
C). a friends
D). No error.
Answer : Option C

Explanation :

few friends


Question 14 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). It is necessary
B). that everybody
C). must have a house.
D). No error.
Answer : Option C

Explanation :

should have a house


Question 15 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Students should not take part
B). in party politics and political demonstrations
C). as they interfere in serious study
D). No error.
Answer : Option C

Explanation :

'as they interfere with serious study'


Question 16 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). To facilitate exports and improve sales in the domestic market
B). some of the improvised fabrics and garments fabricated out from them
C). are displayed in the main pavilion.
D). No error.
Answer : Option B

Explanation :

some of the improvised fabrics and garments made from them


Question 17 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Both of you two
B). can come with me
C). to the play tonight
D). No error.
Answer : Option A

Explanation :

Both of you


Question 18 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). No sooner did the sun rise
B). when we took a hasty breakfast
C). and resumed the journey.
D). No error.
Answer : Option B

Explanation :

than we took a hasty breakfast


Question 19 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). The charges in this hospital
B). are less than
C). the hospital near my house.
D). No error
Answer : Option C

Explanation :

those in the hospital near my house


Question 20 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). The brakes and steering failed
B). and the bus ran down the hill
C). without anyone being able control it.
D). No error.
Answer : Option C

Explanation :

without being controlled by anyone


Question 21 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). The tall three girls
B). had left
C). the day before.
D). No error.
Answer : Option A

Explanation :

The three tall girls


Question 22 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). When he was asked what is wrong with him.
B). he said that he was not well.
C). and asked for leave of absence for one day.
D). No error.
Answer :

Question 23 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Wherever they go
B). Indians easily adapt to
C). local circumstances.
D). No error.
Answer : Option B

Explanation :

Indians easily adapt themselves to


Question 24 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Remember that you are part of
B). the team and your success depends on the support
C). you are able to give and get from your other team members.
D). No error.
Answer : Option A

Explanation :

Remember that you are a part of


Question 25 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). It is an established fact that the transcendental American poets and philosophers.
B). who lived in the latter half of the nineteenth century.
C). were more influenced by Indian philosophy, in particular by Upanishadic Philosophy.
D). No error.
Answer : Option C

Explanation :

Were much influenced by Indian Philosophy in particular by Upanishadic Philosophy.


Question 26 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). That house
B). is costing me
C). ten thousand rupees
D). No error.
Answer : Option B

Explanation :

'will cost me' or 'costs me'


Question 27 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Firstly you should
B). think over the meaning of the words
C). and then use them.
D). No error.
Answer : Option A

Explanation :

'First you should'


Question 28 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). It is true
B). that God helps those
C). who helps themselves.
D). No error.
Answer : Option C

Explanation :

who help themselves


Question 29 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Happily, zoos were
B). unwilling to cooperate
C). in a scheme that was potentially harmful to animal welfare
D). No error.
Answer : Option C

Explanation :

on a scheme that was potentially harmful to animal welfare


Question 30 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Neither he
B). nor his father is interested
C). in joining the party.
D). No error.
Answer : Option D