Exercise 5

Instructions to Solve
Read the each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer. If there is no error, the answer is 'D'. (Ignore the errors of punctuation, if any).

Question 1 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). With little patience
B). you will be able to
C). cross this hurdle
D). No error.
Answer : Option A

Explanation :

with a little patience


Question 2 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). She was told
B). to give the award to whosoever
C). she thought has done the most for the downtrodden.
D). No error.
Answer : Option C

Explanation :

she thought had done the most for the downtrodden


Question 3 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). At the end of the year
B). every student who had done adequate work
C). was automatically promoted.
D). No error.
Answer : Option D

Question 4 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). The reason why
B). he was rejected
C). was because he was too young.
D). No error.
Answer : Option C

Explanation :

'was that he was too young'


Question 5 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Since we are friends
B). there should be no secret
C). between you and I.
D). No error.
Answer : Option C

Explanation :

between you and me


Question 6 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Since the attachment of airconditioned sleeping cars to all important trains,
B). travelling became very pleasant,
C). especially during the summer season.
D). No error.
Answer : Option B

Explanation :

travelling has become very pleasant


Question 7 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). If I will have the time
B). I shall try and make it
C). to the zoo this afternoon.
D). No error.
Answer : Option A

Explanation :

If I have the time


Question 8 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). We are four brothers and sisters living in this house
B). but neither of us is
C). satisfied with it.
D). No error.
Answer : Option B

Explanation :

but none of us are


Question 9 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). A leading textile manufacturer, one of the fastest growing in the industry.
B). is looking for a marketing manager
C). to look up the marketing network of the company
D). No error.
Answer : Option C

Explanation :

to look after the marketing network of the company


Question 10 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Not one of the hundreds
B). of striking workers.
C). were allowed to go near the factory.
D). No error.
Answer : Option C

Explanation :

was allowed to go near the factory


Question 11 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). The single biggest gainer in this process
B). was ITC's Gold Flake Kings sales are estimated
C). to have moved up from 50 million to 200 million sticks per month during 1987 and last year.
D). No error.
Answer : Option B

Explanation :

was ITC's Gold Flake Kings sales of which are estimated' or 'whose sales are estimated


Question 12 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). They left
B). their luggages
C). at the railway station.
D). No error.
Answer : Option B

Explanation :

their luggage


Question 13 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Salim and Antony are such good friends
B). that one won't go to the pictures.
C). without his coming too.
D). No error.
Answer : Option C

Explanation :

without the other's coming too


Question 14 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). She is
B). five years
C). senior than me.
D). No error.
Answer : Option C

Explanation :

senior to me


Question 15 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). The President had hardly spoken
B). a few words
C). when the microphone stopped functioning.
D). No error.
Answer : Option D

Question 16 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Locke's treatises on government toleration and education
B). show a mind fully awake in
C). the possibilities of social reconstruction.
D). No error.
Answer : Option B

Explanation :

show a mind fully alert to


Question 17 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). You will get
B). all the information
C). if you read this booklet carefully.
D). No error.
Answer : Option A

Explanation :

you can get


Question 18 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). None of the students attending your class
B). answered your questions
C). did they?
D). No error.
Answer : Option C

Explanation :

'did one' or 'did any'


Question 19 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). An animal
B). can be just as unhappy in a vast area
C). or in a small one
D). No error.
Answer : Option C

Explanation :

as in a small one


Question 20 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). He is working in
B). a bank in New Delhi
C). for the past several months.
D). No error.
Answer : Option A

Explanation :

He has been working in


Question 21 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). The scientist must follow
B). his hunches and his data
C). wherever it may lead.
D). No error.
Answer : Option C

Explanation :

'whenever they may lead'


Question 22 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Each one of the boys
B). have paid
C). the tuition-fee.
D). No error.
Answer : Option B

Explanation :

has paid


Question 23 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). A large scale exchange of nuclear weapons
B). will produce unprecedented amounts of radiation
C). that can penetrate into the biological tissue.
D). No error.
Answer : Option C

Explanation :

that can penetrate the biological tissue


Question 24 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Had I
B). known it earlier
C). I would contact you.
D). No error.
Answer : Option C

Explanation :

I would have contacted you


Question 25 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). He asked me
B). why did I call
C). him a rogue.
D). No error.
Answer : Option B

Explanation :

why I called


Question 26 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Were you
B). given a choice
C). or you had to do it?
D). No error.
Answer : Option A

Explanation :

Had you been


Question 27 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). The person which was
B). recommended for the position
C). did not fulfil the prescribed qualifications.
D). No error.
Answer : Option A

Explanation :

The person who was


Question 28 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). What does Professor Dhavan
B). spend so many hours
C). in the laboratory?
D). No error.
Answer : Option A

Explanation :

why does Professor Dhavan


Question 29 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). The presumption that the average investor does not understand
B). or take interest in the affairs of the company
C). is not correct.
D). No error.
Answer : Option D

Question 30 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Shanghai is
B). bigger than any city
C). of the world
D). No error.
Answer : Option B

Explanation :

bigger than any other city