Exercise 6

Instructions to Solve
Read the each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer. If there is no error, the answer is 'D'. (Ignore the errors of punctuation, if any).

Question 1 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Sheela has scored a first class
B). in her final exams,
C). isn't it?
D). No error.
Answer : Option C

Explanation :

hasn't she


Question 2 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). At the moment the house
B). was burgled the family
C). attended a night party in the neighbourhood.
D). No error.
Answer : Option A

Explanation :

The moment the house


Question 3 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Scarcely had
B). I arrived than
C). the train left.
D). No error.
Answer : Option B

Explanation :

'I arrived when'


Question 4 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Though he stoutly persisted in denying his involvement in the case,
B). the facts made it very clear
C). that he had hand in the cruel murder of his wife.
D). No error.
Answer : Option C

Explanation :

that he had involved in the cruel murder of his wife.


Question 5 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). One of my favourite actor
B). is acting
C). in this play also.
D). No error.
Answer : Option A

Explanation :

one of my favourite actors


Question 6 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Emphasis on equality of life ensures
B). for the health and happiness
C). of every individual.
D). No error.
Answer : Option B

Explanation :

the health and happiness


Question 7 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). There was very heavy rain last night,
B). and the rivers have overflown their banks
C). causing severe hardship to the people living by them.
D). No error.
Answer : Option B

Explanation :

and the rivers have overflowed their banks


Question 8 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Every motorist knows
B). road signs---whether symbols or colour codes--- have an immediacy
C). that neither the spoken nor the written word can match.
D). No error.
Answer : Option D

Question 9 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Supposing if
B). there is no bus.
C). how will you get there?
D). No error.
Answer : Option A

Explanation :

if


Question 10 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Because of the emergency help
B). that the patient received
C). he would have died
D). No error.
Answer : Option A

Explanation :

But for emergency help


Question 11 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). He was in such hurry
B). that he didn't
C). wait for me
D). No error.
Answer : Option A

Explanation :

He was in such a hurry


Question 12 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Will you be
B). at Board meeting
C). on next Wednesday?
D). No error.
Answer : Option C

Explanation :

next Wednesday


Question 13 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Do you know
B). to play
C). the guitar?
D). No error.
Answer : Option B

Explanation :

how to play


Question 14 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Few scientists changed
B). people's ideas as much as
C). Darwin with his Theory of Evolution.
D). No error.
Answer : Option A

Explanation :

Few scientists have changed


Question 15 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). The course provide
B). not only theoretical inputs
C). but also practical training
D). No error.
Answer : Option A

Explanation :

The course provides


Question 16 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). After the humiliating exposure
B). he hanged his head
C). in shame.
D). No error.
Answer : Option B

Explanation :

he hung his head down


Question 17 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). The eminent speaker's speech
B). was broadcasted over
C). all the major radio-stations.
D). No error.
Answer : Option B

Explanation :

was broadcast over


Question 18 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). The meeting adjourned abruptly
B). by the Chairman after
C). about three hours of deliberation.
D). No error.
Answer : Option A

Explanation :

The meeting was abruptly adjourned


Question 19 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). The company has put up an advertisement
B). in newspapers
C). all over the country.
D). No error.
Answer : Option A

Explanation :

The company has inserted an advertisement


Question 20 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Will you lend me
B). little money
C). to tide over this crisis.
D). No error.
Answer : Option B

Explanation :

a little money


Question 21 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). He gave them no money
B). nor did help them
C). in any way.
D). No error.
Answer : Option B

Explanation :

and also he did not help them


Question 22 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). The Sharmas
B). are living in this colony
C). for the last eight years.
D). No error.
Answer : Option B

Explanation :

have been living in this colony


Question 23 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). My wife has got
B). a new job
C). a month ago.
D). No error.
Answer : Option A

Explanation :

My wife got


Question 24 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). The ability to plan,
B). organise and coordinate work is all fundamental
C). to working within deadline.
D). No error.
Answer : Option C

Explanation :

to working within the deadline


Question 25 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). A group of friends
B). want to visit
C). the new plant as early as possible.
D). No error.
Answer : Option B

Explanation :

wants to visit


Question 26 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). After leaving his office
B). he went directly
C). to a restaurant.
D). No error.
Answer : Option D

Question 27 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). He was in a hurry
B). because he had an appointment
C). with the company's director.
D). No error.
Answer : Option D

Question 28 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). A body of volunteers
B). have been organised
C). to spread the message of the saint.
D). No error.
Answer : Option B

Explanation :

has been organised


Question 29 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). When I get a cold
B). it takes me weeks
C). to shake it off.
D). No error.
Answer : Option A

Explanation :

When I catch cold


Question 30 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Another reason for pharmaceutical companies beefing up their
B). OTC (Over the Country) divisions is that prescription drugs with proven safety records which have been reached
C). the end of the their patent protection periodare
D). allowed to be sold without a prescription. No error
Answer : Option B

Explanation :

OTC divisions is that prescription drugs with proven safety records which have reached