Exercise 7

Instructions to Solve
Read the each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer. If there is no error, the answer is 'D'. (Ignore the errors of punctuation, if any).

Question 1 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). There is still
B). little tea
C). left in the cup.
D). No error.
Answer : Option B

Explanation :

'a little tea' or 'some tea'


Question 2 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). He says that
B). his car does
C). eight kilometers in a litre
D). No error.
Answer : Option C

Explanation :

'eight kilometres per litre'


Question 3 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). After opening the door
B). we entered into the room
C). next to the kitchen
D). No error.
Answer : Option B

Explanation :

we entered the room


Question 4 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Can I lend
B). your pencil
C). for a minute, please?
D). No error.
Answer : Option A

Explanation :

Can I borrow


Question 5 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Last month we celebrated
B). the wedding of our sister for whom
C). we have been looking for a suitable alliance for three years.
D). No error.
Answer : Option C

Explanation :

we had been looking for a suitable alliance for three years.


Question 6 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). In an English paper
B). examiners should give as much weightage to language
C). as they give to contents.
D). No error
Answer : Option D

Question 7 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). I am hearing
B). a lot about
C). the problem of AIDS these days.
D). No error.
Answer : Option A

Explanation :

I hear


Question 8 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Unless you stop to make noise at once
B). I will have no option but to
C). bring the matter to the attention of the police.
D). No error.
Answer : Option A

Explanation :

'Unless you stop making noise at once'


Question 9 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). He is generally
B). more hungry
C). than she is .
D). No error.
Answer : Option D

Question 10 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Since India has gained Independence
B). 49 years ago.
C). much progress has been made in almost every field.
D). No error.
Answer : Option A

Explanation :

'Since India gained independence'


Question 11 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). He ensured his bank manager
B). that he would soon
C). repay the loan.
D). No error.
Answer : Option A

Explanation :

He assured his bank manager


Question 12 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). A free press is not a privilege
B). but the organic necessity
C). in a free society.
D). No error.
Answer : Option B

Explanation :

But an organic necessity.


Question 13 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). He explained the matter
B). at great length
C). but I was not the wiser
D). No error.
Answer : Option B

Explanation :

at length


Question 14 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). He will end up his work
B). in the city
C). by the end of the year.
D). No error.
Answer : Option A

Explanation :

He will end his work


Question 15 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Even though the shirt is rather expensive
B). but I wish to
C). purchase it with my own money.
D). No error.
Answer : Option B

Explanation :

I wish to


Question 16 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). He enquired me
B). why I had not seen him the previous day
C). as I had promised to do.
D). No error.
Answer : Option B

Explanation :

why I could not seen him the previous day


Question 17 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). I was there
B). many a time
C). in the past.
D). No error.
Answer : Option A

Explanation :

'I have been there'


Question 18 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). All the four sons
B). of the old man
C). quarrelled between themselves.
D). No error.
Answer : Option C

Explanation :

quarrelled among themselves


Question 19 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). He wanted to work all night
B). but we saw that he was completely worn out
C). and so we persuaded him to stop.
D). No error.
Answer : Option B

Explanation :

but we saw that he had completely been worn out


Question 20 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Mr.Smith was accused for murder
B). but the court found him not guilty
C). and acquitted him.
D). No error.
Answer : Option A

Explanation :

'Mr.Smith was accused of murder'


Question 21 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). She sang
B). very well
C). isn't it?
D). No error.
Answer : Option C

Explanation :

didn't she


Question 22 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). I am sure that all my monthly expenses
B). would exceed the income
C). If I do not economic
D). No error.
Answer : Option C

Explanation :

If I do not economise


Question 23 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Whenever you go to a temple
B). you must put off
C). your shoes at the entrance.
D). No error.
Answer : Option B

Explanation :

you must take off


Question 24 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Having read a number of stories
B). about space travel
C). his dream now is about to visit the moon
D). No error.
Answer : Option C

Explanation :

he now dreams of visiting the moon


Question 25 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). The party chief made it a point to state that
B). the Prime Minister and the Union Home Minister should also come.
C). and they see what his party men had seen.
D). No error.
Answer : Option C

Explanation :

and see what his party men had seen


Question 26 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). It is easy to see that
B). a lawyer's demeanour in court
C). may be prejudicial against the interests ofhis client.
D). No error.
Answer : Option D

Question 27 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). He is wiring
B). for the
C). last four hours
D). No error.
Answer : Option A

Explanation :

He has been wiring


Question 28 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). She walked in
B). the room where the murder
C). had taken place.
D). No error.
Answer : Option A

Explanation :

She walked into


Question 29 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Were he
B). to see you,
C). he would have been surprised.
D). No error.
Answer : Option A

Explanation :

if he were


Question 30 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). I could not convince them
B). because they persisted to suggest
C). that I was lying.
D). No error.
Answer : Option B

Explanation :

because they persisted in suggesting


Question 31 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). If you listen with
B). the question carefully
C). you will be able to answer them easily
D). No error.
Answer : Option A

Explanation :

If you listen to


Question 32 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). It is difficult
B). for anyone
C). to past time thus.
D). No error.
Answer : Option C

Explanation :

to pass time thus


Question 33 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). The customer handed over
B). a hundred-rupees note
C). to the shopkeeper.
D). No error.
Answer : Option B

Explanation :

a hundred-rupee note


Question 34 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Myself and Gopal
B). will take care of
C). the function on sunday.
D). No error.
Answer : Option A

Explanation :

'Gopal and I'


Question 35 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). It is the newspaper
B). that exposes us to the widest range
C). of human experiences and behaviour.
D). No error.
Answer : Option D

Question 36 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). A small baby breathes about
B). 45 times per minute while
C). a child of about six years breathes about 25 times per minute.
D). No error.
Answer : Option D

Question 37 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). I have read
B). too many books
C). by R . K . Narayan.
D). No error.
Answer : Option B

Explanation :

so many books


Question 38 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). He was sure
B). that he should
C). win the Prize.
D). No error.
Answer : Option B

Explanation :

that he would


Question 39 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). He is
B). too intelligent
C). to make a mistake.
D). No error.
Answer : Option D

Question 40 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). He fell from a running train
B). and would have died
C). if the villagers did not get him admitted in the nearby hospital immediately.
D). No error.
Answer : Option C

Explanation :

if the villagers had not got him immediately admitted to a nearby hospital