Exercise 8

Instructions to Solve
Read the each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer. If there is no error, the answer is 'E'. (Ignore the errors of punctuation, if any).

Question 1 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Several issues raising
B). in the meeting could
C). be amicably resolved
D). due to his tactful handling.
E). No error.
Answer : Answer: Option A

Explanation :

Several issues raised


Question 2 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). He deserted the path of honour
B). in order to
C). satisfy his ambition
D). and then went down his doom very quickly.
E). No error.
Answer : Answer: Option D

Explanation :

and then met his doom very quickly


Question 3 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Nitin's nephew, who lives
B). in Bangalore, is eager to travel to
C). Delhi to have
D). a glimpse of the capital.
E). No error.
Answer : Answer: Option E

Question 4 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Bible
B). can be
C). regarded as
D). a great.
E). No error.
Answer : Answer: Option A

Explanation :

The Bible


Question 5 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). The institute
B). imparts training
C). in
D). the French.
E). No error.
Answer : Answer: Option D

Explanation :

French


Question 6 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). His father promised to
B). give him anything what he
C). wants if he
D). passes in the examination.
E). No error.
Answer : Answer: Option B

Explanation :

give him anything that he


Question 7 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Being a very fast worker,
B). he is always liking
C). by all his colleagues.
D). and superiors too.
E). No error.
Answer : Answer: Option B

Explanation :

he is always liked


Question 8 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). While luminaries of the dance world
B). have a dearth of opportunities to display their art
C). upcoming dancers suffer from
D). an unfortunate lack of exposure.
E). No error.
Answer : Answer: Option B

Explanation :

have no dearth of opportunities to display their art


Question 9 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). I shall be able
B). to complete the work in
C). stipulated time provide
D). you do not disturb me.
E). No error.
Answer : Answer: Option C

Explanation :

Stipulated time provided


Question 10 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Our neighbours had repeated
B). the same illogical sequence of activities
C). if we had not brought the
D). facts to their notice.
E). No error.
Answer : Answer: Option A

Explanation :

our neighbours would have repeated


Question 11 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). We are happy
B). to know that
C). the project completed
D). strictly as per the schedule.
E). No error.
Answer : Answer: Option C

Explanation :

the project was completed


Question 12 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). He was too
B). irritated to
C). concentrate on his work
D). for a long time.
E). No error.
Answer : Answer: Option E

Question 13 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). The environment in which
B). companies operating
C). today is
D). undergoing Frenetic changes.
E). No error.
Answer : Answer: Option B

Explanation :

companies are operating


Question 14 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). He has been undergoing
B). the special training course
C). which each of the employees
D). is required to.
E). No error.
Answer : Answer: Option D

Explanation :

is required to undergo


Question 15 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). A lot of money
B). is wasted in
C). the duplication of work
D). in any organisation.
E). No error.
Answer : Answer: Option B

Explanation :

is wasted on


Question 16 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). We decided not tell to
B). the patient about
C). the disease he was
D). suffering from.
E). No error.
Answer : Answer: Option A

Explanation :

We decided not to tell


Question 17 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). When I
B). last see him
C). he was
D). in Calcutta.
E). No error.
Answer : Answer: Option B

Explanation :

last saw him


Question 18 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). The interviewer asked the actress
B). how could she
C). manage to attain fame
D). in a short period.
E). No error.
Answer : Answer: Option B

Explanation :

how she could


Question 19 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). I cannot
B). make from
C). what you are saying
D). about him.
E). No error.
Answer : Answer: Option B

Explanation :

make out


Question 20 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). He has a scheme
B). of his own which he thinks
C). more preferable to
D). that of any other person.
E). No error.
Answer : Answer: Option C

Explanation :

preferable to


Question 21 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Looking forward
B). to seeing
C). you
D). soon.
E). No error.
Answer : Answer: Option B

Explanation :

to see


Question 22 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). The historian
B). has been working
C). on the project
D). from last 12 years.
E). No error.
Answer : Answer: Option D

Explanation :

for the last 12 years


Question 23 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). You should inform
B). your superiors about
C). all those events which are
D). directly related to your work.
E). No error.
Answer : Answer: Option E

Question 24 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). We now look forward for
B). some great achievements
C). which to some extent
D). can restore the country's prestige once again.
E). No error.
Answer : Answer: Option A

Explanation :

We now look forward to


Question 25 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). No sooner the
B). clock strike six than
C). all the employees
D). rushed out of office.
E). No error.
Answer : Answer: Option A

Explanation :

No sooner did the


Question 26 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). We play
B). tennis together
C). every morning
D). since last June.
E). No error.
Answer : Answer: Option A

Explanation :

We have been playing


Question 27 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Don't go by his appearance;
B). he is capable at
C). doing any work
D). without any hesitation.
E). No error.
Answer : Answer: Option B

Explanation :

he is capable of


Question 28 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Even at the planning stage
B). Rajesh was quite sure,
C). that the scheme was
D). binding to fail.
E). No error.
Answer : Answer: Option D

Explanation :

bound to fail


Question 29 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Our school is making
B). every possible effort
C). to provide best facilities
D). and personal attention for each child.
E). No error.
Answer : Answer: Option D

Explanation :

and personal attention to each child


Question 30 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). In my opinion
B). the balance sheet exhibits
C). a true and fair
D). view of the state of affairs of the bank.
E). No error.
Answer : Answer: Option E

Question 31 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). At last the rain ceased
B). and the sky was
C). cleared by clouds
D). and lightning.
E). No error.
Answer : Answer: Option C

Explanation :

cleared of clouds


Question 32 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). In the last week
B). I tell him to come
C). in time but he still
D). comes late every day.
E). No error.
Answer : Answer: Option B

Explanation :

I told him to come


Question 33 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). You may not always
B). get whatever you deserve
C). but that does not belittle
D). the importance for your work.
E). No error.
Answer : Answer: Option D

Explanation :

the importance of your work


Question 34 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). When I stood up spontaneously
B). and questioned the speaker;
C). someone commented that
D). it was a boldly step.
E). No error.
Answer : Answer: Option D

Explanation :

it was a bold step


Question 35 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). The Head of the Department along with his colleagues
B). are coming to attend
C). the conference which is
D). scheduled this afternoon.
E). No error.
Answer : Answer: Option B

Explanation :

is coming to


Question 36 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). From over last five years
B). I have been trying
C). my best to convince him
D). but without success.
E). No error.
Answer : Answer: Option A

Explanation :

For the last five years


Question 37 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). The patient recover
B). so fast that
C). the expert doctors
D). also were surprised.
E). No error.
Answer : Answer: Option A

Explanation :

The patient recovered


Question 38 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Naren could not
B). decide as to which
C). course he should do
D). after obtaining his Degree.
E). No error.
Answer : Answer: Option E

Question 39 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Due to certain inevitable circumstances
B). the scheduled programme had to be
C). postponed indefinite
D). but the members could not be informed.
E). No error.
Answer : Answer: Option C

Explanation :

postponed indefinitely


Question 40 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). The mission provides
B). able service to all
C). the needy people in this area
D). during last few years.
E). No error.
Answer : Answer: Option A

Explanation :

The mission has provided


Question 41 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). The success of our efforts
B). depend upon the
C). number of people who
D). actually use the new methods.
E). No error.
Answer : Answer: Option B

Explanation :

depends upon the


Question 42 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). I will put on
B). a note in this regard
C). for your consideration
D). and necessary decision.
E). No error.
Answer : Answer: Option A

Explanation :

I will put up


Question 43 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). By arresting the local criminals
B). and encouraging good people
C). we can end
D). hostilities of that area.
E). No error.
Answer : Answer: Option C

Explanation :

we can bring to end


Question 44 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Schools in that area which
B). had English as a
C). medium of instruction
D). as the majority there spoke English.
E). No error.
Answer : Answer: Option A

Explanation :

Schools in that area


Question 45 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). I have had to work
B). at the fountain for almost
C). ten hours before it could
D). start functioning well.
E). No error.
Answer : Answer: Option A

Explanation :

I had to work


Question 46 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). We admired the way
B). he had completed all his work
C). and appreciating the method
D). adopted by him.
E). No error.
Answer : Answer: Option C

Explanation :

and appreciated the method


Question 47 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Had I come
B). to know about
C). his difficulties
D). would have certainly helped.
E). No error.
Answer : Answer: Option D

Explanation :

would certainly have helped him


Question 48 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Whatever he was
B). today is only because
C). of his mother who
D). was a renowned scientist.
E). No error.
Answer : Answer: Option A

Explanation :

Whatever he is


Question 49 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). No girl
B). in her troupe is
C). so sprightly as
D). your daughter.
E). No error.
Answer : Answer: Option C

Explanation :

as sprightly as


Question 50 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). The Trust has succeeded
B). admirably in raising
C). money for
D). its future programmes.
E). No error.
Answer : Answer: Option E