Exercise 9

Instructions to Solve
Read the each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer. If there is no error, the answer is 'E'. (Ignore the errors of punctuation, if any).

Question 1 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). The committee is thankful to Shri Desai
B). for preparing not only the main report
C). but also for preparing
D). the agenda notes and minutes.
E). No error.
Answer : Answer: Option C

Explanation :

but also


Question 2 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Motivating employees with
B). traditional authority and financial
C). incentives have become
D). increasingly difficult.
E). No error.
Answer : Answer: Option C

Explanation :

incentives has become


Question 3 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). We have observed that
B). many good programmes
C). suffer of shortage
D). of funds and other resources.
E). Error.
Answer : Answer: Option C

Explanation :

suffer for shortage


Question 4 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). If the teacher
B). is good the students
C). will respond
D). positively to them.
E). No error.
Answer : Answer: Option D

Explanation :

positively to him


Question 5 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). The apparently obvious solutions
B). to most of his problems
C). were overlook by
D). many of his friends.
E). No error.
Answer : Answer: Option C

Explanation :

were overlooked by


Question 6 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Such
B). rules do not
C). apply to
D). you and I
E). No error.
Answer : Answer: Option D

Explanation :

you and me


Question 7 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Do not trouble
B). yourself about writing to me
C). unless you are quite
D). in the humour for it.
E). No error.
Answer : Answer: Option D

Explanation :

in the mood for it


Question 8 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Scarcely had I
B). finished washing the car
C). than the master came
D). and asked me to clean the floor of the house.
E). No error.
Answer : Answer: Option C

Explanation :

when the master came


Question 9 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). The Head of the Department
B). advised all the staff
C). to not to
D). indulge in gossip.
E). No error.
Answer : Answer: Option C

Explanation :

not to


Question 10 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). As it was Ramesh's
B). first interview he dressed him
C). in his most
D). formal suit.
E). No error.
Answer : Answer: Option B

Explanation :

first interview he dressed himself


Question 11 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Developmental activities of
B). the government come
C). to a standstill due
D). to paucity of funds.
E). No error.
Answer : Answer: Option B

Explanation :

the government have come


Question 12 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Of the two
B). sisters
C). Meena is
D). the elder.
E). No error.
Answer : Answer: Option D

Explanation :

elder


Question 13 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). I was to about
B). go out of my house
C). when it suddenly
D). started raining.
E). No error.
Answer : Answer: Option A

Explanation :

I was about to


Question 14 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). I am pleased to sanction
B). one special increment
C). to all the employees
D). with this month.
E). No error.
Answer : Answer: Option D

Explanation :

from this month


Question 15 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). While Mahendra was away
B). on a long official tour
C). his office receive an important letter
D). which was marked 'Urgent'.
E). No error.
Answer : Answer: Option C

Explanation :

his office received an important letter


Question 16 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). No country can long endure
B). if its foundations
C). were not laid deep
D). in the material prosperity.
E). No error.
Answer : Answer: Option C

Explanation :

are not laid deep


Question 17 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Rajesh was expecting
B). a telegram from his uncle
C). which would inform
D). him whether he went or not.
E). No error.
Answer : Answer: Option C

Explanation :

informing


Question 18 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). I see you
B). in Kanpur
C). during my next visit
D). in the month of May.
E). No error
Answer : Answer: Option A

Explanation :

I will see you' or 'I may see you


Question 19 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). He ought
B). not have
C). done such a
D). filthy thing.
E). No error.
Answer : Answer: Option B

Explanation :

not to have


Question 20 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). We have keep
B). our promise and
C). you can expect
D). a lot from us in future.
E). No error.
Answer : Answer: Option A

Explanation :

We have kept


Question 21 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). I would have lost
B). my luggage and other belongings
C). if I would have left the compartment
D). and gone out to fetch drinking water.
E). No error.
Answer : Answer: Option C

Explanation :

if I had left the compartment


Question 22 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). The last year proved
B). quite bad
C). as major industries
D). witness lot of problems.
E). No error.
Answer : Answer: Option D

Explanation :

'witnessed lots of problems' or 'witnessed a lot of problem'


Question 23 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). In spite of toiling
B). very hardly he
C). realised that he had
D). not earned anything substantial.
E). No error.
Answer : Answer: Option B

Explanation :

very hard he


Question 24 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Of all the men
B). known to me none is
C). less inclined than he is
D). to think ill to others.
E). No error.
Answer : Answer: Option D

Explanation :

to think ill of others


Question 25 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). I believe that
B). next time when you
C). will be coming to Mumbai
D). you will bring my book.
E). No error.
Answer : Answer: Option C

Explanation :

are coming to Mumbai


Question 26 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). We have to take
B). him to the hospital yesterday
C). because he was
D). suffering from fever.
E). No error.
Answer : Answer: Option A

Explanation :

We had to take


Question 27 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). He
B). has seen
C). the picture
D). yesterday.
E). No error.
Answer : Answer: Option B

Explanation :

saw


Question 28 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). But for your
B). kind help, this
C). task could not
D). have been completed.
E). No error.
Answer : Answer: Option E

Question 29 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Not one of the children
B). has ever sang
C). on any occasion
D). in public before.
E). No error.
Answer : Answer: Option B

Explanation :

has ever sung


Question 30 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Somewhere along the
B). line I lost
C). track of what Ashish
D). says about heart ailments
E). No error.
Answer : Answer: Option D

Explanation :

was saying about heart ailments


Question 31 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). An anti-extortion cell is opened
B). by the district police headquarter
C). six months ago
D). as a precautionary measure.
E). No error.
Answer : Answer: Option A

Explanation :

An anti-exortion cell has been opened


Question 32 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Hindi and Marathi are
B). different forms of the Sanskrit
C). which were once spoken
D). in almost every part of India.
E). No error.
Answer : Answer: Option C

Explanation :

which was once spoken


Question 33 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Everyone is
B). impress by
C). his zeal
D). and enthusiasm.
E). No error.
Answer : Answer: Option B

Explanation :

impressed by


Question 34 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). His father told me
B). that though his son had
C). worked very hard,
D). but he had failed to make any mark in the examination.
E). No error.
Answer : Answer: Option D

Explanation :

but he failed to make any mark in the examination


Question 35 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). The teacher promised
B). that he will explain it
C). if they come
D). before school the following day.
E). No error.
Answer : Answer: Option B

Explanation :

that he would explain it


Question 36 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). After toiling very hard
B). over a long period
C). he found
D). he had hardly made no profit at all.
E). No error.
Answer : Answer: Option D

Explanation :

he had hardly made any profit at all


Question 37 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Scarcely had
B). he gone a few steps
C). that he was told
D). that his mother was no more.
E). No error.
Answer : Answer: Option C

Explanation :

When he was told


Question 38 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). The observers felt that
B). the stronger team had to face
C). defeat because the players
D). didn't play whole hearted.
E). No error.
Answer : Answer: Option D

Explanation :

didn't play whole heartedly


Question 39 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). One of the objective
B). of the meeting which
C). was held today was to
D). elect new office-bearers.
E). No error.
Answer : Answer: Option A

Explanation :

One of the objectives


Question 40 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Why did people get
B). somuch annoyed
C). even with little provocation
D). is a matter of investigation.
E). No error.
Answer : Answer: Option A

Explanation :

Why people got


Question 41 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). When the national
B). anthem was being
C). sung, everyone were
D). standing in silence.
E). No error.
Answer : Answer: Option C

Explanation :

Sung, everyone was


Question 42 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Having learn my lessons
B). I was very careful
C). in dealing with him
D). in front of his room-mate.
E). No error.
Answer : Answer: Option A

Explanation :

Having learnt my lessons


Question 43 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). He neglects
B). attending lectures
C). regularly
D). though college was only a few yards away from his house.
E). No error.
Answer : Answer: Option D

Explanation :

though college is only a few yard away from his house.


Question 44 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). He tried as he could
B). Naveen did not
C). succeed in getting
D). his car to start up.
E). No error.
Answer : Answer: Option D

Explanation :

his car start up


Question 45 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Mr.Raman said that
B). he had a difference
C). with
D). the chairman at his statement.
E). No error.
Answer : Answer: Option D

Explanation :

the chairman over his statement


Question 46 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). During last days
B). I was continuously trying
C). to contact you
D). but you were not available.
E). No error
Answer : Answer: Option A

Explanation :

During the last few days


Question 47 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). We were shocking
B). to hear the news
C). of the untimely death
D). of the leader.
E). No error.
Answer : Answer: Option A

Explanation :

We were shocked


Question 48 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). I do not recall
B). exactly what he said to me
C). but when I was quit
D). he said something to me.
E). No error.
Answer : Answer: Option B

Explanation :

what exactly he said to me


Question 49 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). The health workers are
B). being tried their best
C). to popularise
D). preventive measures.
E). No error.
Answer : Answer: Option B

Explanation :

trying their best


Question 50 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). Kamlesh asked the dealer
B). what was the price
C). of that bicycle and whether
D). it is really made in Germany?
E). No error.
Answer : Answer: Option B

Explanation :

what the price was


Question 51 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). After listening to
B). his advice, I
C). decided to not to
D). go abroad for studies.
E). No error.
Answer : Answer: Option C

Explanation :

decided not to


Question 52 :

(solve as per the instructions given above in red color)


A). As the ticket was
B). firm affixed
C). on the envelope, he
D). could not remove it.
E). No error.
Answer : Answer: Option B

Explanation :

firmly affixed