Exercise 1

Instructions to Solve
In the following the questions choose the word which best expresses the meaning of the given word.

Question 1 :

CORPULENT


A). Lean
B). Gaunt
C). Emaciated
D). Obese
Answer : Option D

Question 2 :

BRIEF


A). Limited
B). Small
C). Little
D). Short
Answer : Option D

Question 3 :

EMBEZZLE


A). Misappropriate
B). Balance
C). Remunerate
D). Clear
Answer : Option A

Explanation :

Main Entry: embezzle

Part of Speech: verb

Definition: steal money, often from employer

Synonyms: abstract, defalcate, filch, forge, loot, misapply, misappropriate, misuse, peculate, pilfer, purloin, put hand in cookie jar, put hand in till, skim, thieve

Antonyms: compensate, give, pay, reimburse, return


Question 4 :

VENT


A). Opening
B). Stodge
C). End
D). Past tense of go
Answer : Option A

Question 5 :

AUGUST


A). Common
B). Ridiculous
C). Dignified
D). Petty
Answer : Option C

Question 6 :

CANNY


A). Obstinate
B). Handsome
C). Clever
D). Stout
Answer : Option C

Question 7 :

ALERT


A). Energetic
B). Observant
C). Intelligent
D). Watchful
Answer : Option D

Question 8 :

WARRIOR


A). Soldier
B). Sailor
C). Pirate
D). Spy
Answer : Option A

Question 9 :

DISTANT


A). Far
B). Removed
C). Reserved
D). Separate
Answer : Option A

Question 10 :

ADVERSITY


A). Failure
B). Helplessness
C). Misfortune
D). Crisis
Answer : Option C

Explanation :

Adversity is a very difficult or unfavourable situation.


Question 11 :

FAKE


A). Original
B). Imitation
C). Trustworthy
D). Loyal
Answer : Option B

Question 12 :

INDICT


A). Condemn
B). Reprimand
C). Accuse
D). Allege
Answer : Option C

Explanation :

Meanings: formally accuse of a crime (Law); accuse, charge, criticize


Question 13 :

STRINGENT


A). Dry
B). Strained
C). Rigorous
D). Shrill
Answer : Option C

Question 14 :

LAMENT


A). Complain
B). Comment
C). Condone
D). Console
Answer : Option A

Question 15 :

HESITATED


A). Stopped
B). Paused
C). Slowed
D). Postponed
Answer : Option B

Question 16 :

RESCUE


A). Command
B). Help
C). Defence
D). Safety
Answer : Option B

Question 17 :

ATTEMPT


A). Serve
B). Explore
C). Try
D). Explain
Answer : Option C

Question 18 :

FORAY


A). Maraud
B). Contest
C). Ranger
D). Intuition
Answer : Option A

Question 19 :

RECKLESS


A). Courageous
B). Rash
C). Bold
D). Daring
Answer : Option B

Question 20 :

CONSEQUENCES


A). Results
B). Conclusions
C). Difficulties
D). Applications
Answer : Option A

Question 21 :

IMPROVEMENT


A). Advancement
B). Betterment
C). Promotion
D). Preference
Answer : Option B

Question 22 :

INEBRIATE


A). Dreamy
B). Stupefied
C). Unsteady
D). Drunken
Answer : Option D

Question 23 :

STERILE


A). Barren
B). Arid
C). Childless
D). Dry
Answer : Option A

Question 24 :

ABJECT


A). Challenge
B). Miserable
C). Deny
D). Disobey
Answer : Option B

Question 25 :

MOVING


A). Taking
B). Toying
C). Shifting
D). Turning
Answer : Option C

Question 26 :

IRONIC


A). Inflexible
B). Bitter
C). Good-natured
D). Disguisedly sarcastic
Answer : Option D

Question 27 :

TIMID


A). Fast
B). Slow
C). Medium
D). Shy
Answer : Option D

Question 28 :

EXTRICATE


A). Pull
B). Free
C). Tie
D). Complicate
Answer : Option B

Question 29 :

NEUTRAL


A). Unbiased
B). Non-aligned
C). Undecided
D). Indifferent
Answer : Option A

Question 30 :

SHALLOW


A). Artificial
B). Superficial
C). Foolish
D). Worthless
Answer : Option B

Question 31 :

DIVERSION


A). Amusement
B). Distortion
C). Deviation
D). Bylane
Answer : Option C

Question 32 :

INSOLVENT


A). Poor
B). Bankrupt
C). Penniless
D). Broke
Answer : Option B

Question 33 :

INEXPLICABLE


A). Confusing
B). Unaccountable
C). Chaotic
D). Unconnected
Answer : Option B

Question 34 :

FEEBLE


A). Weak
B). Vain
C). Arrogant
D). Sick
Answer : Option A

Question 35 :

TRANSIENT


A). Transparent
B). Fleeting
C). Feeble
D). Fanciful
Answer : Option B

Question 36 :

BARE


A). Uncovered
B). Tolerate
C). Clear
D). Neat
Answer : Option A

Question 37 :

REPEAL


A). Sanction
B). Perpetuate
C). Pass
D). Cancel
Answer : Option D

Question 38 :

SALACITY


A). Bliss
B). Depression
C). Indecency
D). Recession
Answer : Option C

Question 39 :

ECSTATIC


A). Animated
B). Bewildered
C). Enraptured
D). Illful
Answer : Option C

Question 40 :

ADMONISH


A). Punish
B). Curse
C). Dismiss
D). Reprimand
Answer : Option D

Question 41 :

DILIGENT


A). Progressive
B). Brilliant
C). Inventive
D). Hard-working
Answer : Option D

Question 42 :

PIOUS


A). Pure
B). Pretentious
C). Clean
D). Devout
Answer : Option D

Question 43 :

BROWSE


A). Heal
B). Deceive
C). Examine
D). Strike
Answer : Option C

Question 44 :

INFREQUENT


A). Never
B). Usual
C). Rare
D). Sometimes
Answer : Option C

Explanation :

Infrequent means happening rarely, uncommon.


Question 45 :

RESTRAINT


A). Hindrance
B). Repression
C). Obstacle
D). Restriction
Answer : Option D

Question 46 :

DEIFY


A). Flatter
B). Challenge
C). Worship
D). Face
Answer : Option C

Explanation :

If someone is deified, they are considered to be a god or are regarded with very great respect.


Question 47 :

HARBINGER


A). Messenger
B). Steward
C). Forerunner
D). Pilot
Answer : Option C

Question 48 :

VENUE


A). Place
B). Agenda
C). Time
D). Duration
Answer : Option A

Question 49 :

CANDID


A). Apparent
B). Explicit
C). Frank
D). Bright
Answer : Option C

Question 50 :

MELD


A). To soothe
B). Merge
C). Purchase
D). Glisten
Answer : Option B