Exercise 4

Instructions to Solve
In each of the sentences given below a word is printed in bold. Below it four choices are given. Pick up the one which is most nearly the same in meaning as the word printer in bold and can replaces it without altering the meaning of the sentence.

Question 1 :

The general policies will relieve the sufferings of the common man.


A). alleviate
B). mitigate
C). moderate
D). abate
Answer : Option A

Question 2 :

The underworld still makes solid profit out of illicit liquor.


A). indigenous
B). illegitimate
C). illegal
D). country
Answer : Option C

Question 3 :

True religion does not require one to proselytise through guile or force.


A). translate
B). hypnotise
C). attack
D). convert
Answer : Option D

Question 4 :

The small boy was able to give a graphic description of the thief.


A). picture
B). drawing
C). vivid
D). broad
Answer : Option C

Question 5 :

" I have learnt a great deal working factories, and for a time I've never been a weaver. Here are my testimonials, Mr. Davis"


A). witnesses
B). testaments
C). tokens
D). credentials
Answer : Option D

Question 6 :

The claims of students look hollow when they attribute their poor performance to difficulty of examination.


A). infer
B). impute
C). inhere
D). inundate
Answer : Option B

Question 7 :

The angry villagers have lynched two suspected child-lifters already.


A). beaten up
B). captured
C). killed
D). mutilated
Answer : Option C

Question 8 :

Some people just cannot compromise where truth is concerned.


A). adjust
B). accommodate
C). yield
D). conciliate
Answer : Option A

Question 9 :

He listened of my request with indifference.


A). disinterest
B). concern
C). displeasure
D). caution
Answer : Option A

Question 10 :

The soldier provided his mettle in the battlefield.


A). persistence
B). stamina and strength
C). courage and endurance
D). heroism
Answer : Option C

Question 11 :

Japan has been very much eulogised in this book.


A). appreciated
B). praised
C). approved
D). applauded
Answer : Option B

Question 12 :

The time I spent in the library was a most rewarding one.


A). profitable
B). paying
C). serviceable
D). precious
Answer : Option A

Question 13 :

The benevolence of the God of Rain has seen a very successful monsoon this year too


A). ill-will
B). kindness
C). morbidity
D). vision
Answer : Option B

Question 14 :

Whatever the verdict of history may be, Chaplin will occupy a unique place in its pages.


A). judgement
B). voice
C). outcome
D). prediction
Answer : Option A

Question 15 :

Even though singing of ballads is no longer lucrative the Bhopas of Rajasthan continue to sing them in order to cherish the memory of their royal warriors.


A). tempting
B). attractive
C). profitable
D). honourable
Answer : Option C

Question 16 :

Incensed by his rude behaviour, the manager suspended the worker.


A). excited
B). inflamed
C). enraged
D). enthused
Answer : Option C

Question 17 :

The poem is written in a very lucid style.


A). elaborate
B). clear
C). noble
D). intricate
Answer : Option B

Question 18 :

The base of an Indian Politicians is the group of sycophants around them who earn bad name for their leaders.


A). submissive
B). foppish
C). flatterers
D). jarnor
Answer : Option C

Question 19 :

He was wanted at the outset of his career.


A). end
B). beginning
C). middle
D). entrance
Answer : Option B

Question 20 :

When youngsters do not have good role-model to emulate they start searching for them amongst Sportsmen of Filmstars.


A). imitate
B). modify
C). mollify
D). inhabit
Answer : Option A

Question 21 :

The novel was so interesting that I was oblivious of my surroundings.


A). precarious
B). unmindful
C). aware
D). watchful
Answer : Option B

Question 22 :

All the characters in this novel are fictitious.


A). unbelievable
B). unreliable
C). infamous
D). unreal
Answer : Option D

Question 23 :

Everyone was listening to the news of earthquake with mounting anxiety.


A). curiosity
B). grief
C). uneasiness
D). eagerness
Answer : Option C

Question 24 :

He corroborated the statement of his brother.


A). confirmed
B). disproved
C). condemned
D). seconded
Answer : Option A

Question 25 :

The prince fell in love with a comely young maiden.


A). delightful
B). pretty
C). homely
D). elegant
Answer : Option B

Question 26 :

When I look back over there wartime years I cannot help feeling that time is an inadequate and even capricious measure of their duration at one moment they seem so long, at another so short.


A). misleading
B). whimsical
C). erratic
D). unpredictable
Answer : Option B

Question 27 :

Manish neglected to remit the fees in time and therefore had to pay a fine.


A). refused
B). failed
C). promised
D). obstructed
Answer : Option B

Question 28 :

Some of the Asian countries have been enmeshed in an inescapable debt trap.


A). entangled
B). hit
C). struck
D). ensured
Answer : Option A

Question 29 :

She baffled all our attempts to find her.


A). defeated
B). thwarted
C). foiled
D). circumvented
Answer : Option C

Question 30 :

It is a scandal that the murderer was declared innocent.


A). silly notion
B). talk
C). rumour
D). disgraceful action
Answer : Option D

Question 31 :

Everybody likes him because he is an industrious student.


A). energetic
B). prompt
C). excellent
D). diligent
Answer : Option D

Question 32 :

The young man appears to be quite headstrong.


A). thick-headed
B). obstinate
C). robust
D). witty
Answer : Option B

Question 33 :

As soon as he finished his speech, there was spontaneous applause from the audience.


A). well-timed
B). willing
C). instinctive
D). instantaneous
Answer : Option C

Question 34 :

The president of the party deprecated the move of the Government to introduce electoral reforms in a haste.


A). welcomed
B). denied
C). protested
D). humiliated
Answer : Option C

Question 35 :

He found a lucrative assignment.


A). good
B). profitable
C). excellent
D). significiant
Answer : Option B

Question 36 :

A person unrestrained by the rules of morality or tradition is called a licentious person.


A). libertine
B). loafer-type
C). criminal
D). freelance
Answer : Option A

Question 37 :

The leader nodded his approbation.


A). understanding
B). approval
C). admiration
D). appreciation
Answer : Option B

Explanation :

Approbation means Approval or Praise.


Question 38 :

When he returned he was accompanied by a sprightly young girl.


A). beautiful
B). lively
C). intelligent
D). sportive
Answer : Option B

Question 39 :

Being a member of this club, he has certain rights.


A). status
B). truth
C). virtues
D). privileges
Answer : Option D

Question 40 :

When he could not endure the cruel ragging any longer, the new recruit bravely stood up to all his bullying seniors.


A). challenged
B). fought back
C). resisted
D). defeated
Answer : Option C

Question 41 :

His style is quite transparent.


A). verbose
B). involved
C). lucid
D). witty
Answer : Option C

Question 42 :

The invasion force had no artillery and was completely annihilated.


A). dismembered
B). reduced
C). destroyed
D). split
Answer : Option C

Question 43 :

The courage shown by the soldiers at this moment of crisis is exemplary.


A). suitable
B). clear
C). elementary
D). admirable
Answer : Option D

Question 44 :

Swift is known in the world of letters for his misogynism.


A). hate for mankind
B). hate for womankind
C). love for the reasonable
D). love for the womankind
Answer : Option B

Question 45 :

The indiscriminate demand for mass consumption goods is deplorable.


A). desperate
B). undifferentiated
C). discreet
D). insensitive
Answer : Option B