Exercise

Exercise 1

Directions to Solve
Each question consist of two words which have a certain relationship to each other followed by four pairs of related words, Select the pair which has the same relationship.

Question 1 :

DIVA:OPERA


A). producer:theatre
B). director:drama
C). conductor:bus
D). thespian:play
Answer : Option D

Question 2 :

GRAIN:SALT


A). shard:pottery
B). shred:wood
C). blades:grass
D). chip:glass
Answer : Option D

Question 3 :

THRUST:SPEAR


A). mangle:iron
B). scabbard:sword
C). bow:arrow
D). fence:epee
Answer : Option D

Question 4 :

PAIN:SEDATIVE


A). comfort:stimulant
B). grief:consolation
C). trance:narcotic
D). ache:extraction
Answer : Option B

Question 5 :

LIGHT:BLIND


A). speech:dumb
B). language:deaf
C). tongue:sound
D). voice:vibration
Answer : Option A

Question 6 :

WAN:COLOUR


A). corpulent:weight
B). insipid:flavour
C). pallid:complexion
D). enigmatic:puzzle
Answer : Option B

Question 7 :

PORK:PIG


A). rooster:chicken
B). mutton:sheep
C). steer:beef
D). lobster:crustacean
Answer : Option B

Question 8 :

AFTER:BEFORE


A). first:second
B). present:past
C). contemporary:historic
D). successor:predecessor
Answer : Option D

Question 9 :

INDIGENT:WEALTHY


A). angry:rich
B). native:affluent
C). gauche:graceful
D). scholarly:erudite
Answer : Option C

Question 10 :

DISTANCE:MILE


A). liquid:litre
B). bushel:corn
C). weight:scale
D). fame:television
Answer : Option A

Question 11 :

TEN:DECIMAL


A). seven:septet
B). four:quartet
C). two:binary
D). five:quince
Answer : Option C

Question 12 :

MUNDANE:SPIRITUAL


A). common:ghostly
B). worldly:unworldly
C). routine:novel
D). secular:clerical
Answer : Option B

Question 13 :

ARMY:LOGISTICS


A). business:strategy
B). soldier:students
C). war:logic
D). team:individual
Answer : Option A

Question 14 :

GRAVITY:PULL


A). iron:metal
B). north pole:directions
C). magnetism:attraction
D). dust:desert
Answer : Option C

Question 15 :

FILTER:WATER


A). curtail:activity
B). expunge:book
C). edit:text
D). censor:play
Answer : Option D

Question 16 :

HOPE:ASPIRES


A). love:elevates
B). film:flam
C). fib:lie
D). fake:ordinary
Answer : Option C

Question 17 :

CORPOREAL:SPIRITUAL


A). mesa:plateau
B). moron:savant
C). foreigner:immigrant
D). pedagogue:teacher
Answer : Option B

Question 18 :

SYMPHONY:COMPOSER


A). Leonardo:music
B). Fresco:painter
C). colours:pallet
D). art:appreciation
Answer : Option B