Exercise 10

Question 1 :

The frequency of which of the following is the highest?


A). Gamma rays
B). Light waves
C). Micro waves
D). Radio waves
Answer : Option A

Question 2 :

The first Olympics in the city of Olympia in Greece took place in


A). 1000 BC
B). 850 BC
C). 776 BC
D). 753 BC
Answer : Option C

Question 3 :

The clear sky looks blue because


A). reflection of light
B). refraction of light
C). diffraction of light
D). dispersion of light
Answer : Option D

Question 4 :

The common terms used in shooting are


A). hunting, show-jump, dressage
B). bed, ballsege, marksmanship, plug
C). bou, bucket, low, feather, paddle, regatta
D). None of the above
Answer : Option B

Question 5 :

The buoyancy depends on


A). the shape of the body
B). the mass of the body
C). the mass of the liquid displaced
D). the depth to which the body is immersed
Answer : Option C

Question 6 :

The first chairman of the Africa fund committee was


A). Late Rajiv Gandhi
B). Late Indira Gandhi
C). Late Pt. Jawaharlal Nehru
D). None of the above
Answer : Option A

Question 7 :

The award instituted to honor outstanding agricultural scientists is


A). Bhatnagar Award
B). Dadabhai Naoroji Award
C). Borlaug Award
D). Arjuna Award
Answer : Option C

Question 8 :

The battle tanks designed and developed by the Defence Research and Development Organization in collaboration with Heavy Vehicles Factory and Bharat Heavy Electricals Limited are


A). Vijayanta
B). T-55 and T-72
C). Arjun
D). All of the above
Answer : Option C

Question 9 :

The chief administrative office of the UNO, which co-ordinates and supervises the activities of the UNO, is


A). the International court of justice
B). the General Assembly
C). the secretariat
D). the Trusteeship council
Answer : Option C

Question 10 :

The first women to climb Mt. Everest was


A). Junko Taibei
B). Karoline Mikkelson
C). Valentina Tereshkova
D). None of the above
Answer : Option A

Question 11 :

The five intertwined rings or circles on the Olympic Flag made of white silk are


A). from right to left blue, yellow, black, green and red respectively
B). from left to right blue, yellow, black, green and red respectively
C). from right to left blue, black, green, red and yellow respectively
D). from left to right yellow, red, green, black and blue respectively
Answer : Option B

Question 12 :

The company that has acquired interest in different industries by taking over or merging with other companies, is called


A). collateral
B). coalition
C). conglomerate
D). None of the above
Answer : Option C

Question 13 :

The first Indian and Asian to receive the Noble Prize in Physics was


A). C.V. Raman
B). Mother Teresa
C). Rabindranath Tagore
D). S. Chandrasekhar
Answer : Option A

Question 14 :

The first Dada Saheb Phalke Award, given in 1969, was received by


A). Devika Rani
B). Pankaj Mullick
C). Kanan Devi
D). Sohrab Modi
Answer : Option A

Question 15 :

The command from a superior officer or a judge to a subordinate right given to a person to act in the name of another, is


A). Mandamus
B). Mandate
C). Manifesto
D). Modvat
Answer : Option B

Question 16 :

The Awards conferred by the Hollywood Foreign press Association which is given annually for creditable efforts in film direction, are


A). Golden Bear Award
B). Oscar Award
C). Owen Global Prize
D). Golden Globe Award
Answer : Option D

Question 17 :

The first lady Prime Minister of a country was


A). Srimavo Bhadaranaike (Sri Lanka)
B). Maria Estate Pew (Argentina)
C). Junko Taibei (Japan)
D). None of the above
Answer : Option A

Question 18 :

The common pesticides which are in use consist of


A). PCBs
B). organochlorines
C). olefins
D). heterocyclic compounds
Answer : Option C

Question 19 :

The dance in Himachal Pradesh, performed indoor, solo or duet, especially when life comes to a standstill during cold winter is


A). Luddi dance
B). Munzra
C). Giddha parhaun
D). Rouf
Answer : Option B

Question 20 :

The battle tanks that have been modernized to keep pace with the latest technology development is


A). Vijayanta
B). T-55 and T-72
C). Arjun
D). All of the above
Answer : Option A

Question 21 :

The first Asian Games were held in 1951 at


A). New Delhi, India
B). Manila, Philippines
C). Tokyo, Japan
D). Jakarata, Indonesia
Answer : Option A

Question 22 :

The chemical name of Vitamin B is


A). nicotinamide
B). ascorbic acid
C). riboflavin
D). thiamine
Answer : Option D

Question 23 :

The first Indian actress to have been nominated to the Rajya Sabha was


A). Nargis Dutt
B). Hema Malini
C). Jaya Prada
D). None of the above
Answer : Option A

Question 24 :

The first NAM (Non-Aligned Movement) conference was held at


A). Belgrade (Yugoslavia)
B). Caire (Egypt)
C). Lusaka (Zambia)
D). Algeria (Algeria)
Answer : Option A

Question 25 :

The first recipient of Bharat Ratna award in 1954 was


A). S. Radhakrishnan
B). C. Rajagopalachari
C). C.V. Raman
D). Jawaharlal Nehru
Answer : Option B

Question 26 :

The credit of developing the polio vaccine goes to


A). Jones Salk
B). Alb E. Sabin
C). J.L. Baird
D). J. Perkins
Answer : Option A