Exercise 11

Question 1 :

The main objectives of the UN are


A). to maintain peace and security in the world
B). to work together to remove poverty, disease and illiteracy and encourage respect for each other's rights of basic freedom.
C). to develop friendly relations among nations
D). All of the above
Answer : Option D

Question 2 :

The headquarter of ESCAP Economic and Social Commission for Asia are situated at


A). Bangkok
B). Geneva
C). Santiago (Chile)
D). Baghdad
Answer : Option A

Question 3 :

The industrial organization of Atomic Minerals Division, Heavy Water Board (HWB) is located at


A). Mumbai
B). Kolkata
C). Hyderabad
D). Jadugude, Bihar
Answer : Option A

Question 4 :

The Indian Air Force celebrated its Golden Jubilee in


A). 1962
B). 1972
C). 1982
D). 1992
Answer : Option C

Explanation :

The Indian Air Force was officially established on 8th October 1932, and on 1st April 1954, Air Marshal Subroto Mukherjee, one of the founding members of the Air Force took over as the first Indian Chief of Air Staff.


Question 5 :

The headquarter of OAU (Organization of African Unity) are at


A). Addis Ababa, Ethiopia
B). Washington DC
C). Paris
D). Jakarta, Indonesia
Answer : Option A

Question 6 :

The headquarter of International Atomic Energy Agency (IAEA) are situated at


A). Vienna
B). Geneva
C). Rome
D). Paris
Answer : Option A

Question 7 :

The main crop of Meghalaya is


A). rice
B). wheat
C). barley
D). sugarcane
Answer : Option A

Question 8 :

The major minerals found in Uttar Pradesh are


A). limestone and dolomite
B). rock phosphate and dolomite
C). copper and graphite
D). None of the above
Answer : Option A

Question 9 :

The member of SEATO (South-East Asia Treaty Organisation) are


A). Australia, France, New Zealand
B). Philippines, Thailand
C). UK and USA
D). All of the above
Answer : Option D

Question 10 :

The highest national award in India given for exceptional work for advancement of art, literature and science


A). Bharat Ratna
B). Padma Awards
C). Gallantry Awards
D). None of the above
Answer : Option A

Question 11 :

The main reserves of phosphorus in the biosphere is in the


A). hydrosphere
B). atmosphere
C). lithosphere
D). troposphere
Answer : Option C

Question 12 :

The Loktak lake facing environmental problems is situated in


A). Orissa
B). Assam
C). Manipur
D). Kerala
Answer : Option C

Question 13 :

The market condition when goods and services are not freely available and thus the prices are relatively high is called


A). rights issue
B). sinking fund
C). seller's market
D). recession
Answer : Option C

Question 14 :

The headquarter of 'Assam Rifles' at


A). Shillong
B). Kohima
C). Aizawl
D). Itanagar
Answer : Option A

Question 15 :

The language spoken in Sikkim are


A). Nepali, Hindi, Lepcha, Bhutani
B). Marathi
C). Bengali, Tripuri
D). Manipuri
Answer : Option A

Question 16 :

The Heads of Government of the countries which are members of the Commonwealth meet


A). once a year
B). biannually
C). at intervals of three years
D). as and when necessary
Answer : Option B

Question 17 :

The headquarter of the International court of Justice (UNO) are located at


A). Hague (Netherlands)
B). Addis Ababa
C). Bangkok
D). New York, USA
Answer : Option A

Question 18 :

The headquarter of all the following international organization are based at Vienna, excepted


A). United Nations Industrial Development Organization
B). Organization of Petroleum Exporting Countries
C). United Nations Development Programme
D). International Atomic Energy Agency
Answer : Option C

Question 19 :

The headquarter of European Court of Justice (ECJ) are situated at


A). Luxembourg
B). Paris
C). Strasbourg (France)
D). San Jose, Costa Rica
Answer : Option A

Question 20 :

The host of first Olympics in 1896 was


A). Athens, Greece
B). Paris, France
C). London, Great Britain
D). Los Angeles, USA
Answer : Option A

Question 21 :

The largest cantilever bridge of India is


A). Chambal Bridge
B). Mahatama Gandhi Setu
C). Howrah Bridge
D). None of the above
Answer : Option C

Question 22 :

The headquarter of United Nations Fund for Programmes Population Activities (UNFA) are at


A). London
B). New York
C). Washington
D). Rome
Answer : Option B

Question 23 :

The Himalayan Mountaineering Institute is located in


A). Dehradun
B). Darjeeling
C). Uttarkashi
D). Shillong
Answer : Option B

Question 24 :

Deforestation in the uplands may cause pollution in rivers through


A). leaching of salts
B). erosion and silting
C). inflow of forest material
D). increased discharge rate
Answer : Option B

Question 25 :

The Indian Ocean Arc is an Imaginary circle in space about ____ over the equator


A). 20,000 km
B). 35,000 km
C). 36,000 km
D). 30,000 km
Answer : Option C

Question 26 :

The main purpose of ASEAN (Association of South-East Asian Nations) is


A). to accelerate economic progress and maintain economic stability
B). to maintain higher standards of living among member nations
C). to provide collective defence and economic cooperation
D). None of the above
Answer : Option A

Question 27 :

The main object of which of the following UN agency is to help the underdeveloped countries in the task of raising their living standards?


A). IMF
B). UNICEF
C). UNDP
D). IDA
Answer : Option D

Question 28 :

The headquarter of the Organization of Petroleum Exporting Countries are at


A). Algiers
B). Lagos
C). Kuwait
D). Vienna
Answer : Option D

Question 29 :

The language spoken in Lakshadweep island is


A). Malayalam
B). Marathi
C). Tamil
D). Gujarati
Answer : Option A

Question 30 :

The life history of human malaria parasite in Anopheles was first described by


A). Partrick Manson
B). Laveran
C). Ronald Ross
D). Richard Pfeiffer
Answer : Option C

Question 31 :

The Indian Olympic Council was established in


A). 1936
B). 1988
C). 1924
D). 1900
Answer : Option C

Question 32 :

The last Hindu king who party succeeded in establishing "Hindu Swaraj" was


A). Chhatrapati Shivaji
B). Akbar, the Great
C). Chandragupta Maurya
D). Bahadurshah Zafar Khan
Answer : Option A

Question 33 :

The king of Macedonia, who conquered most of Asia Minor and defeated Porus (India) in 327 B. C. was


A). Adolf Hitler
B). Alexander the Great
C). Chandragupta Maurya
D). Christopher Columbus
Answer : Option B

Question 34 :

The largest lake in India is


A). Luni lake
B). Sambhar lake
C). Wular lake
D). None of the above
Answer : Option C

Question 35 :

The headquarter of the International Committee of Red Cross are at


A). Geneva
B). Paris
C). Rome
D). Stockholm
Answer : Option A

Question 36 :

The important industries of Rajasthan are


A). textiles and woollen
B). sugar and cement
C). glass and zinc smelters
D). All of the above
Answer : Option D

Question 37 :

The headquarter of the Indian Mountaineering Foundation is at


A). Kolkata
B). Darjeeling
C). New Delhi
D). Warsaw
Answer : Option C

Question 38 :

The member states of Benelux Economic Union are


A). Belgium, Netherlands, Luxembourg
B). Algeria, Bahrain, Comoros, Iraq
C). Indonesia, Kuwait, Libya
D). Guyana, Jamaica, Trinidad, Tobago
Answer : Option A

Question 39 :

The largest city of India is


A). New Delhi
B). Mumbai
C). Kolkata
D). Chennai
Answer : Option B

Question 40 :

The literacy rate of Andaman & Nicobar Islands is


A). 81.18 per cent
B). 80.76 per cent
C). 79.23 per cent
D). 78.11 per cent
Answer : Option A

Question 41 :

The important industries of Assam are


A). tea processing, oil refineries and coal
B). silk and plywood
C). both (a) and (b)
D). None of the above
Answer : Option C

Question 42 :

The longest rail line of the world, Trans-Siberian line, is in


A). Russia
B). China
C). USA
D). Saudi Arabia
Answer : Option A

Question 43 :

The measurement of Lawn Tennis court for singles


A). 70 ft. by 26 ft.
B). 78 ft. by 27 ft.
C). 70 ft. by 30 ft.
D). 78 ft. by 38 ft.
Answer : Option B

Question 44 :

The main credit of the concept of Non-aligned Movement goes to


A). Pt. Jawaharlal Nehru, India
B). Marshal Tito - President of Yugoslavia
C). Dr. Sukarno - President of Indonesia
D). G. A. Nassir - President of Egypt
Answer : Option A

Question 45 :

The Kvinna Till Kvinna foundation (Sweden) was award Right Livelihood Award in 2002 for


A). its remarkable successes in healing the wounds of ethnic hatred and war, by helping women, often the prime victims, to be the major agents of reconciliation and peace-building
B). outstanding courage and persistent efforts to expose and bring to account the tortures
C). Their exemplary and indomitable courage and compassion, which have proved that, even after murderous civil war, young people from different ethnic groups can learn to live and build a future together in peace and harmony
D). None of the above
Answer : Option A

Question 46 :

The main purpose of International Bank for Reconstruction (IBRD) is


A). development of economics of members by facilitating investment of capital and foreign investment, through provision of loans
B). promotes co-operation on technical matters of maritime safety, navigation and encourages anti-pollution measures
C). attainment of the highest possible level of health by all people
D). None of the above
Answer : Option A

Question 47 :

The headquarter of the United Nations is at


A). Geneva
B). Paris
C). New York
D). Washington, D.C.
Answer : Option C

Question 48 :

The main purpose of the Group of 77 was


A). sustained economic growth
B). to promote African unity and solidarity
C). to defend the economic and trade interests of the developing nations of the world
D). None of the above
Answer : Option C

Question 49 :

The largest party of Ireland, the Ulster Unionist Party, endorses the Northern Ireland peace deal between British and Irish governments in


A). 1997
B). 1988
C). 1998
D). 1990
Answer : Option C

Question 50 :

The last ruler of the Mughal dynasty was


A). Babur
B). Bahadurshah Zafar
C). Akbar
D). None of the above
Answer : Option B