Exercise 12

Question 1 :

The headquarter of the Warsaw Treaty Organization were at


A). Berlin
B). Prague
C). Moscow
D). Warsaw
Answer : Option C

Question 2 :

The main objective of the Department of Atomic Energy is


A). to generate safe, economic electrical power from nuclear energy
B). to built research reactors and to utilize the radioisotopes
C). to encourage technology transfer and interaction with industry for industrial & social development
D). None of the above
Answer : Option D

Question 3 :

The last Asian Games took Place in 2002 at


A). Bangkok, Thailand
B). Busan, South Korea
C). Hiroshima, Japan
D). Beijing, China
Answer : Option B

Question 4 :

The important minerals of Assam are


A). coal and limestone
B). petroleum
C). copper and mica
D). manganese, gold and quartzite
Answer : Option B

Question 5 :

The headquarter of BSF are at


A). Chennai
B). Kolkata
C). New Delhi
D). Mumbai
Answer : Option C

Question 6 :

The main function of General Assembly of UNO is:


A). It discusses & makes recommendations on any subject mentioned in the UN charter except those with which the Security Council may be dealing with
B). It is responsible for international peace and security
C). It is responsible for admission of new member, suspension and for expulsion of old member
D). All of the above
Answer : Option A

Question 7 :

The headquarter of Lalit Kala Academy are at


A). New Delhi
B). Chandigarh
C). Pune
D). Kolkata
Answer : Option A

Question 8 :

The headquarter of Army are situated at


A). New Delhi
B). Mumbai
C). Kolkata
D). Chennai
Answer : Option A

Question 9 :

The headquarter of the International Court of Justice are at


A). Geneva
B). The Hague
C). Rome
D). Vienna
Answer : Option B

Question 10 :

The highest rank in Army is that of


A). Brigadier
B). General
C). Lieutenant General
D). Major General
Answer : Option B

Question 11 :

The headquarter of Asian Development Bank is located in which of the following cities


A). Jakarta
B). Singapore
C). Bangkok
D). Manila
Answer : Option D

Question 12 :

The Melghat Tiger reserve is in


A). Assam
B). Maharashtra
C). Karnataka
D). Orissa
Answer : Option B

Question 13 :

The legislature of Sikkim is


A). Unicameral
B). Bicameral
C). Polycameral
D). None of the above
Answer : Option A

Question 14 :

The lower limit of perpetual snow in mountains such as the Himalayas is termed as the


A). tree line
B). timber line
C). snow line
D). boundary line
Answer : Option C

Question 15 :

The instrument used to measure electric current is


A). ammeter
B). electrometer
C). galvanometer
D). spectrometer
Answer : Option A

Question 16 :

The helicopter fleet of Air Force consists of


A). Chetak
B). Cheetah
C). MI-8s, MI-17s, MI-26
D). All of the above
Answer : Option D

Question 17 :

The Infantry school (Army) is situated at


A). Mhow
B). Deolali
C). Bareilly
D). Pune
Answer : Option A

Question 18 :

The headquarter of a few agencies related to the UN are located in Vienna, which is in


A). Austria
B). Belgium
C). Denmark
D). Sweden
Answer : Option A

Question 19 :

The Law of Natural Selection is associated with


A). Dalton
B). Darwin
C). Kepler
D). Mendel
Answer : Option B

Question 20 :

The Indian space programme began in


A). 1961
B). 1962
C). 1965
D). 1969
Answer : Option B

Question 21 :

The influx of domestic sewage containing detergents cause nutrient enrichment in water bodies due to the presence of


A). carbonates
B). nitrates
C). phosphates
D). silicates
Answer : Option C

Question 22 :

The member states of European Union are


A). Belgium, Denmark, France and Greece
B). The Federal Republic of Germany, Republic of Ireland, Italy
C). Luxembourg, Netherlands, Portugal, Spain, UK
D). All of the above
Answer : Option D

Question 23 :

The height of the net in the center of the tennis court is


A). 2 ft. 10 inches
B). 2 ft. 11 inches
C). 2 ft. 1 inch
D). 3 ft. 2 inches
Answer : Option D

Question 24 :

The last or 13th NAM (Non-aligned Movement) conference was held on


A). September 2000 at Jakarta (Indonesia)
B). September 2001 at Cartagene
C). September 2002 at Durban
D). September 2003 at Kuala Lumper
Answer : Option D

Question 25 :

The largest airport in the world is


A). Palam Airport
B). Indira Gandhi International Airport
C). Cochin International Airport
D). King Khalid International Airport
Answer : Option D

Question 26 :

The main crops of Sikkim are


A). rice, maize, bajra, wheat, barley, cardamom
B). sugarcane, tobacco, wheat, rice,
C). chillies, oilseeds, groundnut, pepper
D). None of the above
Answer : Option A

Question 27 :

The increased use of groundwater for irrigation purposes has led to


A). salinization
B). lowering of the water table
C). water logging
D). All of the above
Answer : Option D

Question 28 :

The headquarter of ECA (Economic Commission for Africa) are situated at


A). Bangkok
B). Geneva
C). Addis Ababa
D). Baghdad
Answer : Option C

Question 29 :

The last month of the Saka year is


A). Phalguna
B). Chaitra
C). Asadha
D). Pausa
Answer : Option A