Exercise 13

Question 1 :

The Olympic Flame, was, for the first time, ceremonially lighted and burnt in a giant torch at the entrance of the stadium at


A). Athens Games (1896)
B). London Games (1908)
C). Paris Games (1924)
D). Amsterdam Games (1928)
Answer : Option D

Question 2 :

The Olympic Flame symbolises


A). unity among various nations of the world
B). speed, perfection and strength
C). sports as a means for securing harmony among nations
D). continuity between the ancient and modern games
Answer : Option D

Question 3 :

The reaction which converts sugar solution into alcohol is an example of


A). saponification
B). hydrogenation
C). fermentation
D). hydrolysis
Answer : Option C

Question 4 :

The Scottish bacteriologist who discovered penicillin was


A). Alexander Fleming
B). Albert Einstein
C). Archimeder
D). Aryabhatta
Answer : Option A

Question 5 :

The number of already named bones in the human skeleton is


A). 200
B). 206
C). 212
D). 218
Answer : Option B

Question 6 :

The purpose of United Nations Fund for Population Activities (UNFPA) is


A). studying population dynamics
B). collecting population data
C). evolving population policies, family planning and related programmes
D). All of the above
Answer : Option D

Question 7 :

The National Sports Festival for women was, for the first time, organized in


A). 1970
B). 1975
C). 1980
D). 1985
Answer : Option B

Question 8 :

The official working languages recognised by the UNO are


A). Chinese and English
B). French and Russian
C). Spanish and Arabic
D). All of the above
Answer : Option D

Explanation :

The six official languages of the United Nations are: 1. Arabic 2. Chinese (Mandarin) 3. English 4. French 5. Russian 6. Spanish


Question 9 :

The ozone layer restricts


A). visible light
B). infrared radiation
C). x-rays and gamma rays
D). ultraviolet radiation
Answer : Option D

Question 10 :

The Secretary-General is required to submit an annual report on the work of the UN to


A). the General Assembly
B). the Security Council
C). the Trusteeship Council
D). All of the above simultaneously
Answer : Option A

Question 11 :

The SLV-3 project provided India with the expertise to lop a larger and more sophisticated launch vehicle


A). PSLV
B). ASLV
C). GSLV
D). None of the above
Answer : Option B

Question 12 :

The site of the third oldest civilisation after the Sumerian and Egyption, Mohenjo-daro, was Built in


A). 2500 BC
B). 2500-2000 BC
C). 2300 BC
D). 2200 BC
Answer : Option A

Question 13 :

The saffron colour in the national flag signifies


A). truth and peace
B). courage and Sacrifice
C). faith and chivalry
D). None of the above
Answer : Option B

Question 14 :

The official languages of the United Nations are


A). African, Chinese, English, French, German and Spanish
B). Arabic, Chinese, English, French, Russian and Spanish
C). Arabic, Japanese, Chinese, English, French and German
D). Chinese, English, French, Hindi, Japanese and Spanish
Answer : Option B

Question 15 :

The news agency Reuters belongs to which of the following country?


A). Palestine
B). Yugoslavia
C). Vietnam
D). UK
Answer : Option D

Question 16 :

The sacred place of the followers of Shintoism is


A). Central shrine of Ise (Central of Japan)
B). Yasukuni Shrine in Tokyo
C). both are correct
D). None of the above
Answer : Option C

Question 17 :

The smallest state of India is


A). Rajasthan
B). Sikkim
C). Himachal Pradesh
D). Goa
Answer : Option D

Question 18 :

The parts of the Mahabharata which include Bhagawad Gita, is


A). more then 100 years old
B). more then 2500 years old
C). more then 1500 years old
D). None of the above
Answer : Option B

Question 19 :

The ruling party of Singapore, where no opposition parties are allowed is called


A). People's Party
B). People's Action Party
C). Labour Party
D). Communist Party
Answer : Option B

Question 20 :

The restoration o the Olympic Games at the end of the last century was at the initiative of a/an


A). French baron
B). Greek philosopher
C). German philanthropist
D). English duke
Answer : Option A

Question 21 :

The national sport of Canada is


A). tennis and cricket
B). lacrosse
C). judo
D). rugby and football
Answer : Option B

Question 22 :

The Prize that is awarded every two years to people who have worded for "Freedom of speech", is


A). Plame Prize
B). UNEOSCO Prize for Tolerance
C). Unesco Peace Award
D). Monismanien Swedish
Answer : Option D

Question 23 :

The origin of modern badminton is attributed to


A). India
B). Britain
C). France
D). Spain
Answer : Option B

Question 24 :

The SAF (South Asian Federation) Game, as a part of the SAARC programme, was first held in


A). 1964
B). 1974
C). 1984
D). 1994
Answer : Option C

Question 25 :

The normal threshold of hearing is around


A). 60-80 db
B). 45-60 db
C). 100-120 db
D). 25-45 db
Answer : Option D

Question 26 :

The refrigerant commonly used for domestic refrigerators is


A). alcohol
B). ammonia
C). neon
D). None of the above
Answer : Option B

Question 27 :

The normal term of office for which the President and Vice-President of the International Court of Justice are elected is


A). three years
B). five years
C). seven years
D). nine years
Answer : Option A

Question 28 :

The ozone layer is being destroyed by chlorofluorocarbons. In this regard which do you consider as the most harmful?


A). Carbon atom
B). Chlorine atom
C). Fluorine atom
D). The entire compound
Answer : Option B

Question 29 :

The North Atlantic Treaty Organisation was created in


A). 1945
B). 1947
C). 1949
D). 1951
Answer : Option C

Question 30 :

The principal bodies of the UNO are The General Assembly and the Security Council The Economic and Social Council International Court of Justice Trusteeship Council and secretariat


A). I
B). I, II
C). I,II,III
D). All of the above
Answer : Option D

Question 31 :

The name of Ronaldinho is associated with the game of


A). football
B). hockey
C). gymnastics
D). badminton
Answer : Option A

Question 32 :

The range of missile Agni is approximately


A). 150 km
B). 1200-2000 km
C). 500 m to 9 km
D). 4 km
Answer : Option B

Question 33 :

The process of revival of learning that swept across Europe in 15th and 16th centuries is called


A). feudalisam
B). crusade
C). renaissance
D). communism
Answer : Option C

Question 34 :

The red blood cells are in the


A). heart
B). liver
C). lymph nodes
D). bone marrow
Answer : Option D

Question 35 :

The revival work of the Olympic Games was undertaken by Baron Pierre deCoubertin after a lapse of 15 centuries. The first modern Games were held in 1896 at


A). Athens
B). London
C). Paris
D). St. Louis
Answer : Option A

Question 36 :

The significance of the lotus symbol is


A). culture and civilisation
B). peace
C). justice
D). sign of mourning, in protest
Answer : Option A

Question 37 :

The number of judges is European Court of Human Rights are


A). 5
B). 11
C). 21
D). 15
Answer : Option C

Question 38 :

The Roman governor and principal assassin in the murder of Julies Caesar was


A). Marcus Junius Brutus
B). Marco Polo
C). Leon Trotsky
D). Karl Markx
Answer : Option A

Question 39 :

The term of office of the UN Secretary-General is


A). three years
B). four years
C). five years
D). six years
Answer : Option C

Question 40 :

The Newspaper Paravada is taken out in


A). London
B). Beijing
C). Jakarta
D). Moscow
Answer : Option D

Question 41 :

The Olympic Symbol (Summer Games) comprises five rings or circles linked together to represent


A). the sporting friendship of all people
B). the five continents
C). both (a) and (b)
D). None of the above
Answer : Option C

Question 42 :

The prize given to individuals fighting for freedom, independence and dignity of people is


A). Simon Bolivai Prize
B). Golden Bear Award
C). David Cohen Award
D). Owen Global Award
Answer : Option A

Question 43 :

The SI unit of ___ is named after Andre Marie Ampere.


A). power
B). potential difference
C). electric current
D). energy
Answer : Option C

Question 44 :

The national flag was adopted by the Constituent Assembly of India on


A). August 15, 1947
B). July 22, 1947
C). January 26, 1950
D). January 2, 1950
Answer : Option B

Question 45 :

The regional economic commissions of the Economic and social Council (UNO) are


A). ECE (Economic Commission of Europe) and ESCAP (Economic and Social Commission for Asia)
B). ECLA (Economic Commission for Latin America) and ECA (Economic Commission for Africa)
C). ECWA (Economic Commission for Western Asia) and ECLA
D). All of the above
Answer : Option D

Question 46 :

The playground of baseball is known as


A). court
B). diamond
C). ring
D). pitch
Answer : Option A

Question 47 :

The sacred text of Confucianism is


A). The Tripitaka
B). The Analects
C). Quran
D). no specific text
Answer : Option B

Question 48 :

The state having maximum cities is


A). Uttar Pradesh
B). West Bengal
C). Madhya Pradesh
D). Kerala
Answer : Option A

Question 49 :

The National Convention framed the new Republican constitution of France in 1795, according to which


A). the executive authority of the state was vested in a committee of five directors, called the Directory
B). a bicameral legislature was established
C). both (a) and (b)
D). None of the above
Answer : Option C

Question 50 :

The Sports Authority of India is was registered as a society in


A). 1982
B). 1983
C). 1984
D). 1985
Answer : Option C