Exercise 14

Question 1 :

The playground of lawn tennis is called


A). court
B). ring
C). arena
D). rink
Answer : Option A

Question 2 :

The NATO (North Atlantic Treaty Organisation) was established on


A). April 4, 1949
B). September 1, 1966
C). December 12, 1990
D). January 20, 1950
Answer : Option A

Question 3 :

The number of principal organs of the United Nation is


A). 3
B). 4
C). 5
D). 6
Answer : Option D

Question 4 :

The Reliance Cup was earlier known by the name of


A). Benson and Hedges Cup
B). McDowell's Challenge Cup
C). Prudential Cup
D). Rothmans Cup
Answer : Option C

Question 5 :

The Rh factor refers to


A). a protein substance found in the blood of some people
B). a hormone carried by the blood
C). the ratio of red corpuscles to white corpuscles in the blood
D). a process that speeds up the clothing of blood
Answer : Option A

Question 6 :

The Reliance Cup is associated with


A). sea plane race (England)
B). world badminton (women)
C). badminton
D). cricket
Answer : Option D

Question 7 :

The National Emblem was adopted by Government of India on


A). January 26, 1950
B). August 15, 1947
C). August 2, 1950
D). July 12, 1947
Answer : Option A

Question 8 :

The scientist who first discovered that the earth revolves round the sun was


A). Newton
B). Dalton
C). Copernicus
D). Einstein
Answer : Option C

Question 9 :

The number of sovereign countries who are members of the United Nations, is


A). 180
B). 182
C). 183
D). 191
Answer : Option D

Question 10 :

The sacred place for Buddhists is


A). Lumbini (Nepal) where Buddha was born
B). Bodh Gaya (Bihar) where Buddha received enlightenment
C). Kusinagara (UP) where Buddha attained Nirvana
D). All of the above
Answer : Option D

Question 11 :

The national museum is located at


A). Mumbai
B). Lucknow
C). New Delhi
D). Pune
Answer : Option C

Question 12 :

The only Indian woman who become President of the World Health Organisation so far is/was


A). Smt. Kamala Devi Chattopadhyaya
B). Raj Kumari Amrit Kaur
C). Smt. Vijayalakshmi Pandit
D). Dr. Sushila Nayar
Answer : Option B

Question 13 :

The News Agency "Associated Press" is of


A). Indonesia
B). America
C). Bangladesh
D). China
Answer : Option B

Question 14 :

The Olympic Flame was lit for the first time at the Amsterdam stadium in


A). 1981
B). 1928
C). 1938
D). 1948
Answer : Option B

Question 15 :

The significance of peace is denoted by which of the following symbol?


A). Olive branch
B). Green light
C). Lotus
D). Red flag
Answer : Option A

Question 16 :

The objective of India's space programme was


A). mass communication and education via satellite
B). survey and management of natural resources
C). development of indigenous satellites and satellite launch vehicles
D). All of the above
Answer : Option D

Question 17 :

The number of permanent members of the UN Security Council is


A). 3
B). 4
C). 5
D). 6
Answer : Option C

Question 18 :

The Royal Swedish Academy of Sciences, awards the Nobel Prize in


A). physics
B). economics
C). chemistry
D). both (a) and (c)
Answer : Option D

Question 19 :

The prize winning title of Arundhati Roy for Booker's Prize in 1997 was


A). Amsterdam
B). The God of Small Things
C). Disgrace
D). Last Orders
Answer : Option B

Question 20 :

The 'pulse' of the aquatic environment can be ascertained by measuring


A). nitrogen
B). oxygen
C). alkalinity
D). conductivity
Answer : Option B

Question 21 :

The range of R.==================== C to W.==================== C in the human body is


A). 15 : 500
B). 10 : 500
C). 5 : 500
D). 1 : 500
Answer : Option D

Question 22 :

The official language of the Government of India is


A). English
B). Malayalam
C). Hindi
D). Marathi
Answer : Option C

Question 23 :

The number of chromosomes in human body is


A). 42
B). 44
C). 46
D). 48
Answer : Option C

Question 24 :

The purest form of water can be obtained from


A). a deep tubewell
B). a running stream
C). a hot water spring
D). a heavy shower of rain
Answer : Option D

Question 25 :

The Netaji Subhas National Institute of Sports is located at


A). Bangalore
B). Kolkata
C). Darjeeling
D). Patiala
Answer : Option D

Question 26 :

The Pilotless target aircraft, fabricated at the Aeronautical Development Establishment, Bangalore, is


A). Lakshya
B). Cheetah
C). Nishant
D). Arjun
Answer : Option A