Exercise 15

Question 1 :

UN General Assembly elects a President and how many Vice Presidents at the start of its each regular session?


A). Seven
B). Fifteen
C). Twenty one
D). Two
Answer : Option C

Question 2 :

The treaty which ushered in NATO, was signed by the member nations at


A). Geneva
B). London
C). Paris
D). Washington
Answer : Option D

Question 3 :

The unit of current is


A). ohm
B). watt
C). ampere
D). None of the above
Answer : Option C

Question 4 :

Thomas Cup is associated with


A). badminton
B). billiards
C). lawn tennis
D). table tennis
Answer : Option A

Question 5 :

Theory of Idealism was expounded by George Hegal, Bishop George and Berkeley According to this


A). mathli is an illusion and that the only reality that which exists mentally
B). good was pleasure and that evil was pain
C). base of knowledge is sense-experience, that is, observations governed by scientific principles
D). all knowledge is derived from sensory experience, by observing and experimenting
Answer : Option A

Question 6 :

To which country does the present UN Secretary-General belongs?


A). Ghana
B). South Korea
C). Spain
D). Sweden
Answer : Option B

Explanation :

The current Secretary-General is Ban Ki-moon of South Korea, who took office on 1 January 2007. His first term will expire on the 31st of December 2011, and he will be eligible for reappointment.


Question 7 :

Vitamin B12 is most useful for combating


A). anemia
B). goitre
C). night blindness
D). rickets
Answer : Option A

Question 8 :

To prevent loss of weight plants reduce transpiration by


A). shedding of leaves
B). reducing the size of leaves
C). developing hair around stomata
D). All of the above
Answer : Option D

Question 9 :

The term which denotes that each side has made equal point at game point, in Tennis, is referred to as


A). baseline
B). deuce
C). fault
D). grand slam
Answer : Option B

Question 10 :

The telescope is used for viewing


A). distant objects
B). near objects
C). small objects
D). living cells
Answer : Option A

Question 11 :

The transport fleet of Air Force consists of


A). IL-765
B). Boeing-731
C). AN-352
D). All of the above
Answer : Option D

Question 12 :

The term butterfly is associated with


A). kabaddi
B). swimming
C). boxing
D). wrestling
Answer : Option B

Question 13 :

Venturi tube is used for


A). measuring intensity of earthquakes
B). measuring specific gravity
C). measuring density
D). measuring flow of a fluid
Answer : Option D

Question 14 :

Uttar Pradesh is surrounded by ___ in north


A). Nepal
B). Uttrakhand
C). Haryana and Delhi
D). Rajasthan
Answer : Option B

Question 15 :

The theory of utilitarianism was expounded by


A). Jeremy Bentham (1748-1836)
B). James Mill(1773-1839)
C). Henry Sidgwick (1838-1900)
D). All of the above
Answer : Option D

Question 16 :

The velocity of sound in air (under normal condition) is


A). 30 m/sec
B). 320 m/sec
C). 323 m/sec
D). 3,320 m/sec
Answer : Option C

Question 17 :

The term used to describe a sudden fall of a government, brought about by illegal force is called


A). credit squeeze
B). loup de' etat
C). deficit financing
D). deflation
Answer : Option B

Question 18 :

The term steeplechase is associated with which of the following sports?


A). Boxing
B). Chess
C). Rowing
D). Horse Racing
Answer : Option D

Question 19 :

The total number of Judges of the International Court of Justice is


A). 10
B). 12
C). 15
D). 18
Answer : Option C

Question 20 :

The velocity of light was first measured by


A). Einstein
B). Newton
C). Romer
D). Galileo
Answer : Option C

Question 21 :

The trophies and cups awarded for cricket are


A). McDowell's Challenge cup and World cup
B). Federation cup
C). Moin-ud-Dowla cup and B. C. Gupta cup
D). None of the above
Answer : Option A

Question 22 :

The third highest nation award given for distinguished service in any field is


A). Padma Vibhushan
B). Padma Bhushan
C). Padma Shri
D). Bharat Ratna
Answer : Option B

Question 23 :

The term used in billiards are


A). blocking, held ball, holding, jump ball, pivot
B). target, field, flight, ballsege
C). auxiliary point system, rabbit punch, break, cut
D). blank line, break, bolting, cannon, cue, hazard, in-oft
Answer : Option D

Question 24 :

Vir Chakra (a medal) is made up of


A). bronze
B). gold gilt
C). standard silver
D). None of the above
Answer : Option C

Question 25 :

Triple antigen provides immunity to children against all of the following disease, except


A). diphtheria
B). polio
C). tetanus
D). whooping cough
Answer : Option B

Question 26 :

Trans World Airlines is an International Airline of


A). United Kingdom
B). United States of America
C). Russia
D). Scandinavia
Answer : Option B

Question 27 :

The third crusade was led by


A). Richard I of England
B). Fredrick Barbarossa of Germany
C). Philip II of France
D). All of the above
Answer : Option D

Question 28 :

Walt Disney was


A). the President of America during World War I
B). the greater of cartoon films starring popular cartoon characters Mickey Mouse and Donald Duck
C). the British physician known for his discovery of Addison's disease
D). None of the above
Answer : Option B

Question 29 :

To consider the large number of agenda items, General Assembly has how many main committees?


A). Five
B). Seven
C). Nine
D). Fifteen
Answer : Option B

Question 30 :

Until December 1991 ____ were integral parts of the USSR & not independent countries, but had separate UN memberships.


A). Belarus and Ukraine
B). Czech Republic and Slovakia
C). Tonga and Nauru
D). None of the above
Answer : Option A

Question 31 :

Weight of an object put in a satellite orbiting in space around the earth is


A). the same as on the earth
B). slightly more than that on the earth
C). less than that on the earth
D). reduced to zero
Answer : Option D

Question 32 :

To which country did the first Secretary-General of the UN belong?


A). Austria
B). Sweden
C). Burma
D). Norway
Answer : Option D

Question 33 :

War of the Roses was


A). civil war in England
B). religious-cum-political war between the Lutherans Catholics in Germany
C). war between Syrian and Roman forces
D). None of the above
Answer : Option A

Question 34 :

The three abundant elements in the earth's crust are aluminium, oxygen and silicon. The correct order of their abundance is


A). oxygen, aluminium, silicon
B). aluminium, silicon, oxygen
C). oxygen, silicon, aluminium
D). silicon, oxygen, aluminium
Answer : Option C

Explanation :

Oxygen (46.60%) Silicon (27.72%) Aluminium (8.13%)


Question 35 :

The world's largest international organisation and a successor to the League of Nations is


A). UNESCO
B). UNO
C). UNICEF
D). None of the above
Answer : Option B

Question 36 :

Tomb of Vasco-da-Gama is situated at


A). Chittorgarh (Rajasthan)
B). Kochi (Kerala)
C). Coimbatore (Tamil Nadu)
D). Durgapur (West Bengal)
Answer : Option B

Question 37 :

UNO Day is on


A). 20th July
B). 24th October
C). 14th November
D). 12th February
Answer : Option B

Question 38 :

To which of the following country Olympic Airways belong?


A). France
B). Greece
C). Hong Kong
D). Indonesia
Answer : Option B

Question 39 :

Velocity of wind is measured by


A). speedometer
B). tachometer
C). anemometer
D). audiometer
Answer : Option C

Question 40 :

The term used to describe money that flows into a country to take advantage of high rates of interest is called


A). hot money
B). hard sector
C). hard currency
D). None of the above
Answer : Option A

Question 41 :

Todar Mal was


A). revenue minister in the court of Akbar
B). one of the nine gems in the court of Akbar
C). known for his reforms in policies of land revenue during Akbar's reign
D). All of the above
Answer : Option D

Question 42 :

The unit of energy in MKS system is


A). volt
B). erg
C). ohm
D). joule
Answer : Option D

Question 43 :

Tiruchirapalli is situated on river


A). Cauvery
B). Tapti
C). Krishna
D). Ganga
Answer : Option A

Question 44 :

The XV Asian Games are scheduled to be held at


A). Qatar
B). Hiroshima
C). Beijing
D). Jakarta
Answer : Option A

Question 45 :

The term cover point in cricket means


A). the position given by the bowler to the fielder on the offside, in front of a wicket
B). if the ball goes off the batsman's leg
C). an off-break ball bowled by a left-handed bowler to a right-handed batsman
D). None of the above
Answer : Option A

Question 46 :

The term which refers to the total amount of sales made by a firm in one year or the total amount of money changing hands in business, is


A). trade gap
B). turnover
C). reserves
D). referendum
Answer : Option B

Question 47 :

Treaty of Versailles rearranged the boundaries of several countries in Europe and many countries were formed such as


A). Poland and Yugoslavia
B). Lithuania and Estonia
C). both (a) and (b)
D). None of the above
Answer : Option C

Question 48 :

The tribe residing in Meghalaya is


A). Garos
B). Khas
C). Kol
D). Murias
Answer : Option A

Question 49 :

The UN charter was finalized at ___ and become effective on ___ .


A). San Francisco, 24th October, 1945
B). Dumbarton Oaks, 5th March, 1944
C). Yalta, 2nd February, 1945
D). Teheran, 24th October, 1943
Answer : Option A

Explanation :

The Charter of the United Nations was signed on 26 June 1945, in San Francisco, at the conclusion of the United Nations Conference on International Organization, and came into force on 24 October 1945. The Statute of the International Court of Justice is an integral part of the Charter.


Question 50 :

The total number of members of UN Security Council is


A). 5
B). 10
C). 15
D). 20
Answer : Option C