Exercise 16

Question 1 :

Unofficial, and usually illegal, system of providing people with more then their share of goods and services where their prices are controlled, is called


A). black money
B). blue chip
C). black market
D). black economy
Answer : Option C

Question 2 :

Under which article in 1968, the number of votes required in the Security Council to convene a general conference to review the charter was increased from seven to nine?


A). Article 81
B). Article 98
C). Article 109
D). Article 115
Answer : Option C

Question 3 :

The term Ground Stroke is associated with which of the following games?


A). Cricket
B). Badminton
C). Tennis
D). Draughts
Answer : Option C

Question 4 :

The type of root system of all of the following is tap root system, except that of


A). mango tree
B). kachnar tree
C). sunflower plant
D). maize plant
Answer : Option D

Question 5 :

To which of the following countries does the news agency Cetreko belong?


A). Czechoslovakia
B). Indonesia
C). France
D). USA
Answer : Option A

Question 6 :

To produce sound it is necessary that


A). the source should execute longitudinal vibrations
B). the source should execute transverse vibrations
C). the source may execute any type of vibrations
D). the vibrations of source are not necessary
Answer : Option C

Question 7 :

The UN library is known by the name of


A). Nation's library
B). U Thant library
C). Hammarskjoeld library
D). Trygve Lie library
Answer : Option C

Question 8 :

The theory of inheritance of acquired character was propounded by


A). Charles Darwin
B). Gregor Mendel
C). J.B. Lamarck
D). Weismann
Answer : Option C

Question 9 :

Water is a good solvent of ionic salts because


A). it has a high boiling point
B). it has a high dipole moment
C). it has a high specific heat
D). it has no colour
Answer : Option B

Question 10 :

Vijayalakshmi Pandit was


A). the first women minister of an Indian state (UP)
B). the first women to become president of the UN General Assembly
C). the first Indian women Ambassador to Moscow
D). All of the above
Answer : Option D

Question 11 :

The Territorial Army was established in


A). 1962
B). 1948
C). 1920
D). 1953
Answer : Option B

Question 12 :

Tiger Woods is associated with which of the following sports?


A). Table tennis
B). Tennis
C). Golf
D). Boxing
Answer : Option C

Question 13 :

The UN charter was ratified in 1945 by


A). 25 nations
B). 29 nations
C). 33 nations
D). 37 nations
Answer : Option B

Question 14 :

Uttaranchal has international boundary with ____ in north, north-east and eastern side.


A). China
B). Nepal
C). both (a) and (b)
D). None of the above
Answer : Option C

Question 15 :

The trophy know by the name of Grand Prix is associated with


A). table tennis
B). lawn tennis
C). table tennis and lawn tennis
D). table tennis, lawn tennis and shooting
Answer : Option D

Question 16 :

Value Added Tax (VAT) is


A). indirect tax levied at each stage of production and distribution, from the primary produce to the retailer
B). tax calculated on the selling price, but in declaring the liability to the government, the seller is allowed to deduct any tax paid by him when he bought the goods
C). both (a) and (b)
D). None of the above
Answer : Option C

Question 17 :

Tripura is surrounded by ____ in the east


A). Assam
B). Mizoram
C). both (a) and (b)
D). Bangladesh
Answer : Option C

Question 18 :

The trophy given for exemplary conduct displayed by an athlete during the Olympic games is


A). Mohammad Toher Trophy
B). Count Alberto Bonacossa Trophy
C). Tokyo Trophy
D). None of the above
Answer : Option C

Question 19 :

Toxin is a poisonous substance produce by


A). some higher plants
B). certain animals
C). pathogenic bacteria
D). All of the above
Answer : Option D

Question 20 :

Vedanthangal Bird Sanctuary at Tamil Nadu has reserves of


A). wild ass, wolf, nilgai, chinkara
B). important bird sanctuary
C). pantha, chital, sloth bear, wolf
D). elephant, deer, wild boar, crocodile, crangetic dolphin
Answer : Option B

Question 21 :

The term of office of a Judge of the International Court of Justice is


A). five years
B). six years
C). nine years
D). ten years
Answer : Option C

Question 22 :

UNESCO (United Nations Education, Scientific and Cultural Organisation) was established in


A). 1919
B). 1957
C). 1945
D). 1946
Answer : Option D

Question 23 :

The Treaty of Versailles was signed in


A). 1917
B). 1918
C). 1919
D). 1920
Answer : Option C

Question 24 :

The temporary suspension of hostilities by mutual consent in order to stout a peace negotiation is called


A). arbitration
B). asylum
C). armistice
D). apartheid
Answer : Option C

Question 25 :

The UN Flag is made up of


A). the white UN Emblem is super-imposed on a light blue background
B). the red UN Emblem is super-imposed on white background
C). the light blue UN Emblem is super-imposed on white background
D). None of the above
Answer : Option A

Question 26 :

The term used when a member of a legislature leaves his party on whose ticket he was elected to join the ruling party or the opposition, is called


A). floor crossing
B). fourth estate
C). fifth column
D). free ports
Answer : Option A

Question 27 :

The term hit wicket in cricket refers to


A). when the bowler bowls out three batsman with three successive balls
B). when the batsman intercepts the ball with his leg or any part of his body between the wicket
C). when the batsman, while hitting the ball, strikes his own wicket with his bat or body and is declared out
D). None of the above
Answer : Option C

Question 28 :

Under article 61 of the UN Charter, the membership of the Economic and Social Council was which of the following years from 27 to 54?


A). 1963
B). 1973
C). 1978
D). 1983
Answer : Option B

Question 29 :

WTO, (World Trade Organization), WHO, (World Health Organization) and IDA (International Development Association) are ___ of General Assembly (UNO).


A). principal organs
B). other United Nations Organs
C). specialized agencies and other autonomous organization
D). they are independent agencies and not a part of UNO
Answer : Option C