Exercise 17

Question 1 :

When light passes from air into glass it experiences change of


A). frequency and wavelength
B). frequency and speed
C). wavelength and speed
D). frequency, wavelength and speed
Answer : Option C

Question 2 :

When is the World's Diabetes Day?


A). 14th November
B). 11th December
C). 15th October
D). 1st July
Answer : Option A

Question 3 :

When did Margaret Thatcher became the first women Prime Minister of Britain?


A). 1998
B). 1989
C). 1979
D). 1800
Answer : Option C

Question 4 :

When is the International Workers' Day?


A). 15th April
B). 12th December
C). 1st May
D). 1st August
Answer : Option C

Question 5 :

What is the population density of Madhya Pradesh?


A). 202/sq. km
B). 196/sq. km
C). 116/sq. km
D). 68/sq. km
Answer : Option B

Question 6 :

When a moving bus stops suddenly, the passenger are pushed forward because of the


A). friction between the earth and the bus
B). friction between the passengers and the earth
C). inertia of the passengers
D). inertia of the bus
Answer : Option C

Question 7 :

What is the literacy rate of Himachal Pradesh?


A). 68.59 per cent
B). 77.13 per cent
C). 22.63 per cent
D). 54.40 per cent
Answer : Option B

Question 8 :

When the batsman, in cricket, is out without scoring a single run, is called


A). drive
B). duck
C). flight
D). googly
Answer : Option B

Question 9 :

What is the literacy rate of Maharashtra?


A). 77.27 per cent
B). 66.26 per cent
C). 55.25 per cent
D). 44.24 per cent
Answer : Option A

Question 10 :

What is Magna Carta?


A). It was a charter of Rights granted to the Englishmen during 1215 AD by King John II
B). It was a charter guaranteeing the freedom of the barons, the church and the common man
C). It is the foundation stone of the rights and liberties of the English people
D). All of the above
Answer : Option D

Question 11 :

When does Russia celebrates its Independence Day?


A). 14th November
B). 8th October
C). 9th August
D). 12th June
Answer : Option D

Question 12 :

What is the language mostly used in Madhya Pradesh?


A). Hindi
B). Marathi
C). English
D). Malayalam
Answer : Option A

Question 13 :

When and where was hockey introduced for women in Olympics?


A). 1908 at London
B). 1980 at Moscow
C). 1936 at Berlin
D). 1924 at Paris
Answer : Option B

Question 14 :

When is the Haryana Day?


A). September 1
B). October 1
C). November 1
D). December 1
Answer : Option C

Question 15 :

When did Afghanistan ends monarchy and became a republic?


A). 1949
B). 1973
C). 1965
D). 2000
Answer : Option B

Question 16 :

When and where was tennis introduced in the Asian Games?


A). In 1958 at Tokyo
B). In 1962 at Jakarta
C). In 1966 at Bangkok
D). In 1974 at Teheran
Answer : Option A

Question 17 :

When the Aryans advanced towards India reaching the Ganges and the Yamuna rivers? It was the time of rise of Ganges Civilization.


A). 2200 BC
B). 1200 BC
C). 2000 BC
D). 1500 BC
Answer : Option D

Question 18 :

Zakir Hussain was


A). the third President of India
B). India's second vice President
C). both (a) and (b)
D). None of the above
Answer : Option C

Question 19 :

What is the purpose of SAARC?


A). To promote the welfare of the people of South Asia
B). To improve the environment of security in the region
C). To accelerate economic growth and cultural development
D). All of the above
Answer : Option D

Question 20 :

When did Yuri Alekseyevich Gagaris of Russia, the first man to reach space, reached space?


A). 1960
B). 1961
C). 1962
D). 1963
Answer : Option B

Question 21 :

What is the height of Nainital, Uttaranchal above sea level?


A). 7,500 ft above sea level
B). 3,500 ft above sea level
C). 7,168 ft above sea level
D). 6,400 ft above sea level
Answer : Option A

Question 22 :

When a given amount of air is cooled


A). the amount of moisture it can hold decreases
B). its absolute humidity decreases
C). its relative humidity remains constant
D). its absolute humidity increases
Answer : Option A

Question 23 :

When did France became Republic?


A). 1789 AD
B). 1798 AD
C). 1792 AD
D). 1729 AD
Answer : Option C

Question 24 :

What is the purpose of OECD (Organisation for Economic Cooperation and Development)?


A). Sustained economic growth
B). Employment
C). Higher standards of living
D). All of the above
Answer : Option D

Question 25 :

When and where was weightlifting introduced in Olympics?


A). 1986 at Athens
B). 1988 at Seoul
C). 1924 at St. Louis
D). 1908 at London
Answer : Option A

Question 26 :

What is the purpose of 'United Nations Conference on Trade and Development' (UNCTAD)?


A). Promotes International Trade with a view to accelerate economic growth of developing countries
B). Promotes International Monetary co-operation & expansion of International Trade
C). Set rules for World Trade
D). None of the above
Answer : Option A

Question 27 :

What is the population density of Kerala?


A). 819/sq. km
B). 602/sq. km
C). 415/sq. km
D). 500/sq. km
Answer : Option A

Question 28 :

What is the range of missile 'Akash'?


A). 4 km
B). 25 km
C). 500 m to 9 km
D). 150 km
Answer : Option B

Question 29 :

What is the function of a dynamo?


A). To convert heat energy into light energy
B). To convert light energy into heat energy
C). To convert mechanical energy into electrical energy
D). To convert electrical energy into mechanical energy
Answer : Option C

Question 30 :

What is the population density of Manipur?


A). 107/sq. km
B). 207/sq. km
C). 307/sq. km
D). 407/sq. km
Answer : Option A

Question 31 :

Yuri Gagarin was


A). a Russian cosmonaut & became the first man to travel in space.
B). the first person to fly at great height of about 340 km from the earth
C). both (a) and (b)
D). None of the above
Answer : Option C

Question 32 :

When did Commander Robert Peary discovered North Pole?


A). 1904
B). 1905
C). 1908
D). 1909
Answer : Option D

Question 33 :

When does the Indonesian settlement in the Malay Peninsula took place?


A). 2400 BC
B). 2300 BC
C). 2200 BC
D). 2100 BC
Answer : Option C

Question 34 :

When did US solar system probe Voyager-two discovered six new moons of the planet Uranus?


A). 1986
B). 1916
C). 1946
D). 1966
Answer : Option A

Question 35 :

What is the approximate area of Bihar?


A). 94,163 sq. km
B). 1,35,100 sq. km
C). 3,702 sq. km
D). 1,96,024 sq. km
Answer : Option A

Question 36 :

When did India hosted the Common wealth meeting?


A). 1961 at Bangalore
B). 1976 at Pune
C). 1983 at New Delhi
D). None of the above
Answer : Option C

Question 37 :

When did China exploded first atomic device?


A). 1962
B). 1963
C). 1964
D). 1965
Answer : Option C

Question 38 :

What is the population density of Nagaland?


A). 120/sq. km
B). 220/sq. km
C). 320/sq. km
D). 420/sq. km
Answer : Option A

Question 39 :

When is Lal Bahadur Shastri's death anniversary?


A). January, 11
B). January, 20
C). January, 27
D). January, 31
Answer : Option A

Question 40 :

When and where was basketball introduced in Olympics as a medal event?


A). 1992 at Barcilona
B). 1928 at Paris
C). 1936 at Berlin
D). 1900 at Athens
Answer : Option C

Question 41 :

When did first test tube baby - Louise Brown born?


A). 1939
B). 1958
C). 1981
D). 1978
Answer : Option D

Question 42 :

What is the density of population in Chandigarh?


A). 7,902/sq. km
B). 1,008/sq. km
C). 5,512/sq. km
D). 2,669/sq. km
Answer : Option A

Question 43 :

When cream is separated from milk


A). the density of milk increases
B). the density of milk decreases
C). the density of milk remains unchanged
D). it becomes more viscous
Answer : Option A

Question 44 :

When did US astronauts Neil Armstrong and Edwin E. Aldrin land on the moon?


A). July 21, 1969
B). July 21, 1970
C). July 21, 1963
D). July 21, 1972
Answer : Option A

Question 45 :

What is the literacy rate of Punjab?


A). 63.615 per cent
B). 61.03 per cent
C). 69.95 per cent
D). 65.07 per cent
Answer : Option C

Question 46 :

What is the S.I. unit of temperature?


A). Kelvin
B). Celsius
C). Centigrade
D). Fahrenheit
Answer : Option A

Question 47 :

When did 19 NATO members and 11 'Partners for Peace' join hands for peace plan for Kosovo Crisis?


A). 1999
B). 1989
C). 1979
D). 1969
Answer : Option A

Question 48 :

Yelena Isinbayeva is associated with which of the following games/sports?


A). Tennis
B). Pole vault
C). Boxing
D). Weightlifting
Answer : Option B

Question 49 :

What is the Indus valley culture called Harappan culture?


A). The first discovery comes from Harappa
B). It was first discovery by a person called Harappa
C). Harappa is the biggest site discovered so far
D). Most of the valuable remains have come from Harappa
Answer : Option A

Question 50 :

What is the population of Assam?


A). 140/sq km
B). 340/sq km
C). 240/sq km
D). None of the above
Answer : Option B