Exercise 18

Question 1 :

What is the measurement of the badminton court for singles?


A). 13.41 m x 6.10 m
B). 13.41 m x 5.18 m
C). 12.30 m x 7.66 m
D). 12.30 m x 6.23 m
Answer : Option B

Question 2 :

When did India enter into space age by launching the satellite 'Aryabhatta'?


A). 1966
B). 1932
C). 1975
D). 1990
Answer : Option C

Question 3 :

What is Bhakti movement?


A). It is a social and religious movement form about AD 500 to 1600
B). It is the movement that influenced the developed of regional language because it emphasised people's everyday speech
C). both (a) and (b)
D). None of the above
Answer : Option C

Question 4 :

When and where athletics introduced in the Olympics?


A). 1896 at Athens
B). 1900 at Paris
C). 1992 at Barcelona
D). 1995 at Athens
Answer : Option A

Question 5 :

What was the purpose of establishment of NATO?


A). To maintain and develop individual and collective capacity to resist armed attack
B). To defend economic and trade interests of the developing nations of the world
C). TO provide collective defence and economic cooperation in south-east Asia
D). None of the above
Answer : Option A

Question 6 :

When and where is the next winter Olympics scheduled to be held?


A). 2015, Salt Lake City (USA)
B). 2016, Turin (Italy)
C). 2017, Nagono (Japan)
D). 2018, Pyeongchang (South Korea)
Answer : Option D

Question 7 :

What is the role of WTO (World Trade Organisation)?


A). To settle trade disputes between nations
B). To widen the principal of free trade to sectors such as services and agriculture
C). both (a) and (b)
D). None of the above
Answer : Option C

Question 8 :

What is the measurement of the volleyball court?


A). 5 m x 4 m divided into two parts by a net
B). 8 m x 7 m divided into two parts by a net
C). 18 m x 9 m divided into two parts by a net
D). 12 m x 11 m divided into two parts by a net
Answer : Option C

Question 9 :

What were the main factors responsible for World War I?


A). Nationalism and imperialism
B). Militarism and entangling alliances
C). Mutual rivalry, hatred and distrust within the countries
D). All of the above
Answer : Option D

Question 10 :

When did Christopher Columbus discovered the West Indies?


A). 1455 AD
B). 1492 AD
C). 1139 AD
D). 1556 AD
Answer : Option B

Question 11 :

When did the USSR formally disintegrates into 15 republics?


A). 1991
B). 1992
C). 1993
D). 1994
Answer : Option A

Question 12 :

What was the purpose of EFTA (European Free Trade Association)?


A). To remove all tariffs on trade of industrial goods between the member countries
B). To aid the creation of a single west European market to help boost world trade
C). both (a) and (b)
D). None of the above
Answer : Option C

Question 13 :

What is the normal red blood count per cubic mm?


A). 2 million red blood cells
B). 3 million red blood cells
C). 4 million red blood cells
D). 5 million red blood cells
Answer : Option B

Question 14 :

What is the population density of Andhra Pradesh?


A). 275/sq km
B). 13/sq km
C). 340/sq km
D). 154/sq km
Answer : Option A

Question 15 :

When there is a decrease in the concentration of oxygen in the blood, the breathing rate


A). increases
B). decreases
C). first increases and then decreases
D). is not affected
Answer : Option A

Question 16 :

What is the duration of football match?


A). Two 15 minute period with a reset at half time
B). Two 25 minute period with a reset at half time
C). Two 35 minute period with a reset at half time
D). Two 45 minute period with a reset at half time
Answer : Option D

Question 17 :

When did Ashoka became emperor of India?


A). 336 BC
B). 375 BC
C). 279 BC
D). 264 BC
Answer : Option D

Question 18 :

What was the purpose of establishing the European Economic Community (EEC)?


A). To promote a common market and economic prosperity among member countries
B). To create a single market for free import and export among
C). both (a) and (b)
D). None of the above
Answer : Option C

Question 19 :

Where did 2010 Commonwealth Games took place?


A). Beijing, China.
B). Kuala Lumpur, Malaysia
C). Victoria, Canada
D). New Delhi, India
Answer : Option D

Question 20 :

What is the literacy rate of Chhattisgarh?


A). 47.53 per cent
B). 65.18 per cent
C). 82.32 per cent
D). 60.91 per cent
Answer : Option B

Question 21 :

What is the covered area of Gujarat state?


A). 3,702 sq. km
B). 1,35,100 sq. km
C). 1,96,024 sq. km
D). 94,163 sq. km
Answer : Option C

Question 22 :

What is the capital of Dadra and Nagar Haveli?


A). Daman
B). Silvassa
C). Dispur
D). Shilling
Answer : Option B

Question 23 :

What is the literacy rate of West Bengal?


A). 69.22 per cent
B). 72.29 per cent
C). 51.33 per cent
D). 70.13 per cent
Answer : Option A

Question 24 :

What is the circumference of table tennis ball?


A). 3.71-3.82 cm
B). 4.72-4.82 cm
C). 2.72-2.82 cm
D). None of the above
Answer : Option A

Question 25 :

What is the capital of Jharkhand?


A). Raipur
B). Dehradun
C). Ranchi
D). None of the above
Answer : Option C

Question 26 :

When did Hitler became President of Germany?


A). 1934
B). 1935
C). 1936
D). 1937
Answer : Option A

Question 27 :

What is the Commonwealth of Independent States (CIS)?


A). Group of 53 former colonies of Britain
B). Group of 12 former republics of dissolved USSR
C). Group of 10 Latin America countries
D). Group of Islamic countries in Saudi Arabia region
Answer : Option B

Question 28 :

What is the literacy rate of Mizoram?


A). 88.49 per cent
B). 63.31 per cent
C). 67.11 per cent
D). 50.23 per cent
Answer : Option A