Exercise 19

Question 1 :

Which countries from the membership of CACM (Central American Common Market)?


A). Costa Rica, EI Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua
B). Bogota, EI Salvedor, Honduras
C). Washington DC, Bogota, Guatemala
D). All of the above
Answer : Option A

Question 2 :

Which company manufacturers low and high power communication equipment like radius for the use of defence services and paramilitary organisations?


A). Bharat Electronics Limited (BEL)
B). God Shipyard Limited (GSL)
C). Bharat Dynamic Limited (BDL)
D). None of the above
Answer : Option A

Question 3 :

Where is the Judicature of Orissa?


A). Bhubaneswar
B). Cuttack
C). Both
D). None of the above
Answer : Option B

Question 4 :

Which of the following are the members of SAARC (South Asian Association for Regional Cooperation)?


A). Bhutan, Bangladesh, India and Pakistan
B). Bhutan, Bangladesh, the Maldives, Nepal, India, Pakistan, Afghanistan and Sri Lanka
C). Afghanistan, Pakistan, Thailand, Indonesia, Nepal and Sri Lanka
D). None of the above
Answer : Option B

Question 5 :

Where is the permanent secretariat of the SAARC?


A). Kathmandu
B). New Delhi
C). Islamabad
D). Colombo
Answer : Option A

Question 6 :

Which is the oldest paramilitary force in the country?


A). Border Security Force (BSF)
B). Assam Rifles
C). Indo-Tibetan Border Police (ITBP)
D). Coast Guard
Answer : Option B

Question 7 :

When was Mahatma Gandhi assassinated?


A). 1948
B). 1951
C). 1958
D). 1971
Answer : Option A

Question 8 :

Which is the India's largest and the oldest museum?


A). Indian Museum, Kolkata
B). National Museum, New Delhi
C). Allahabad Museum
D). Salar Jung Museum, Hyderabad
Answer : Option A

Question 9 :

When was pottery developed in the Indus Valley?


A). 5000 BC
B). 6000 BC
C). 3500 BC
D). 2600 BC
Answer : Option C

Question 10 :

Which Academy promotes and develops literature in all the 22 languages of India?


A). Sahitya Academy
B). Sangeet Natak Academy
C). Lalit Kala Academy
D). None of the above
Answer : Option A

Question 11 :

Which of the following agencies related to the United Nations is concerned with promoting the growth of international trade and equilibrium in balance of payments?


A). United Nations Industrial Development Organisation
B). International Development Association
C). International Bank for Reconstruction and Development Organisation
D). United Nation Development Programme
Answer : Option C

Question 12 :

Which of the following are the members of CARICOM?


A). Angrilla, Antigua, Trinidad, Tobago
B). Barbados, Belize, St. Lucia, St. Vincent
C). Dommica, Grenade, Guyana, Jamaica
D). All of the above
Answer : Option D

Question 13 :

When was the International Monetary Fund established?


A). 1945
B). 1946
C). 1947
D). 1950
Answer : Option A

Question 14 :

Which company carries the construction of submarines, missile-boats and destroyers and so on for the India navy and offshore supply vessels and well-head platforms and so on?


A). Mazgaon Dock Limited (MDL)
B). Garden Reach Shipbuilders and Engineering Limited (GRSE)
C). Goa Shipyard Limited (GSL)
D). None of the above
Answer : Option A

Question 15 :

Which is the major mineral found in Punjab?


A). Coal
B). Gold
C). Salt
D). Iron
Answer : Option C

Question 16 :

When was Shakespeare born?


A). 1564 AD
B). 1618 AD
C). 1642 AD
D). 1776 AD
Answer : Option A

Question 17 :

Which city in Tamil Nadu has airport?


A). Chennai
B). Triuchirapalli
C). Madurai
D). All of the above
Answer : Option D

Question 18 :

Which minerals are found in Chhattisgarh?


A). Iron-ore, limestone, dolomite
B). Coal, bauxite, corundum
C). Gaunet, guartz, marble, diamond
D). All of the above
Answer : Option D

Question 19 :

Which is post-harvest folk dance in Assam?


A). Bihu
B). Ojapali
C). Ankia Nat
D). None of the above
Answer : Option A

Question 20 :

Which country hosted the first Asian Games?


A). India
B). Indonesia
C). Iran
D). Malaysia
Answer : Option A

Question 21 :

Which Indian satellite had a main function to perform X-ray experiments in space and send back data to earth?


A). Aryabhatta
B). Bhaskara II
C). Bhaskara IL
D). None of the above
Answer : Option A

Question 22 :

Which is the language used in Bihar?


A). Hindi
B). Marathi and English
C). Urdu
D). Bangla
Answer : Option A

Question 23 :

Which is India's largest library with a collection of over 190 million volumes of reading and information material?


A). National Book Trust
B). National Library
C). National Educational Resource Centre
D). None of the above
Answer : Option B

Question 24 :

Which of the following UN agencies has its headquarters at Paris?


A). UNESCO
B). ILO
C). FAO
D). IMO
Answer : Option A

Question 25 :

Which amongst the following has the lowest metabolic rate of oxygen consumption (mm3/g hour)?


A). Dog
B). Elephant
C). Horse
D). Man
Answer : Option B

Question 26 :

Which of the following causes Poliomyelitis?


A). Dengue virus
B). Enterovirus
C). Mumps virus
D). Rhabdovirus
Answer : Option B

Question 27 :

Where is the BARC's Research Centre?


A). Variable Energy Cyclotron Centre, Kolkata
B). Nuclear Research Lab, Kashmir
C). High Altitude Research Lab, Gulmarg
D). All of the above
Answer : Option D

Question 28 :

Zawar (Rajasthan) is famous for


A). ship manufacturing
B). zinc mines
C). salt
D). major port
Answer : Option B

Question 29 :

Which of the following cities will be the host of XIX Commonwealth Games 2010?


A). London
B). Delhi
C). Melbourne
D). Auckland
Answer : Option B

Question 30 :

Which language of India belongs to Dravidian family?


A). Languages of Northern India
B). Languages of Southern India
C). Languages of Eastern India
D). Languages of Western India
Answer : Option B

Question 31 :

Which of the following became the first black President of South Africa?


A). Nelson Mandela
B). George Washington
C). Jamo Kenyatta
D). None of the above
Answer : Option A

Question 32 :

Which of the following cities of Maharashtra have airports?


A). Mumbai and Nagpur
B). Pune and Manmad
C). Sholapur and Akola
D). All of the above
Answer : Option D

Question 33 :

Where did last world cup soccer tournament took place (2010)?


A). Japan and South Korea
B). France
C). South Africa
D). West Germany
Answer : Option C

Question 34 :

When was Ranasingha Premadasa, President of Sri Lanka, assassinated?


A). 1963
B). 1973
C). 1983
D). 1993
Answer : Option D

Question 35 :

Which of the following are the native languages of Manipur?


A). Manipuri and English
B). Marathi and Hindi
C). Manipuri
D). None of the above
Answer : Option A

Question 36 :

Where did the three leaders, F.D. Roosevelt, Winston Churchill and Joseph Stalin, meet in 1943 and agreed on the need for maintaining international peace?


A). Moscow
B). San Francisco
C). Teheran
D). Washington D.C.
Answer : Option C

Question 37 :

Where was the headquarters of European Union located?


A). Brussels
B). Paris
C). London
D). Rome
Answer : Option A

Question 38 :

When was the city Rome found by Romulus?


A). 753 BC
B). 604 BC
C). 660 BC
D). None of the above
Answer : Option A

Question 39 :

Which launch vehicle is capable of placing around 1540 kg of INSAT class of satellites in geosynch-ronous transfer orbit of earth?


A). SLV-S
B). PSLV
C). ASLV
D). GSLV
Answer : Option D

Question 40 :

Which industries are common in Andhra Pradesh?


A). Cement and paper
B). Asbestos and units of HMT, BHEL
C). Hindustan Shipyard and Bharat Dynamics Limited
D). All of the above
Answer : Option D

Question 41 :

Which of the following act as a channel of transmission of blood to the heart in the human body?


A). Arteries
B). Muscle fibres
C). Nerves
D). Veins
Answer : Option D

Question 42 :

Which of the following of the members of OPEC (Organisation of Petroleum Exporting Countries)?


A). Algeria, Indonesia, Iran, Iraq, Kuwait
B). Libya, United Arab Emirates, Nigeria
C). Qatar, Saudi Arabia, Venezuela
D). All of the above
Answer : Option D

Question 43 :

Which of the following acts as a resistance against in the body?


A). Carbohydrates
B). Red corpuscles
C). Vitamins
D). White corpuscles
Answer : Option D

Question 44 :

Which of the following chemicals is useful in photography?


A). Aluminium hydroxide
B). Potassium nitrate
C). Silver bromide
D). Sodium chloride
Answer : Option C

Question 45 :

Which are the important meeting of the Commonwealth?


A). Biennial meeting of the Commonwealth Heads of Government (CHOGM)
B). Annual meeting of the finance minister of the member countries
C). Regular meeting of the minister of education, law, health and other minister
D). All of the above
Answer : Option D

Question 46 :

When was slavery abolished in Britain?


A). 1830
B). 1837
C). 1843
D). 1833
Answer : Option D

Question 47 :

Which is the biggest literary award of Britain?


A). David Cohen Award
B). Kalinya Award
C). Owen Global Prize
D). Golden Bear Award
Answer : Option A

Question 48 :

Which industries are found in Goa?


A). Mining and various small-scale industries like manufacturing soaps, paper and so on
B). steel and cement industries
C). Oil refineries
D). None of the above
Answer : Option A

Question 49 :

Which body of UNO carries on the function of the UNO with regard to international, economic, social, cultural, education, wealth and related matters?


A). General Assembly
B). Security Council
C). The Economic and Social Council
D). Trusteeship Council
Answer : Option C

Question 50 :

Which atomic reactor is used for studies of uranium heavy water lattice?


A). Apsara
B). Zerlina
C). Dhruva
D). Purnima-I
Answer : Option B