Exercise 2

Question 1 :

During World War I Germany was defeated in the Battle of Verdun on the western front and Romania declared war on the eastern front in the year


A). 1914 AD
B). 1915 AD
C). 1916 AD
D). 1917 AD
Answer : Option C

Question 2 :

Heavy Water Project (Talcher) and Fertilizer plant (Paradeep) are famous industries of


A). Orissa
B). Tamil nadu
C). Andhra Pradesh
D). Kerala
Answer : Option A

Question 3 :

Hamid Karzai was chosen president of Afghanistan in


A). 2000
B). 2001
C). 2002
D). 2003
Answer : Option C

Explanation :

Hamid Karzai
As Acting President - From 22 December 2001 to 19 June 2002
As President - From 19 June 2002 to 7 December 2004.


Question 4 :

Durand Cup is associated with the game of


A). Cricket
B). Football
C). Hockey
D). Volleyball
Answer : Option B

Question 5 :

Headquarters of UNO are situated at


A). New York, USA
B). Haque (Netherlands)
C). Geneva
D). Paris
Answer : Option A

Explanation :

The headquarters of the United Nations is a distinctive complex in New York City (USA). The United Nations has three additional, subsidiary, regional headquarters or headquarter districts. These are located in Geneva (Switzerland), Vienna (Austria), and Nairobi (Kenya).


Question 6 :

First International Peace Congress was held in London in


A). 1564 AD
B). 1798 AD
C). 1843 AD
D). 1901 AD
Answer : Option C

Question 7 :

For seeing objects at the surface of water from a submarine under water, the instrument used is


A). kaleidoscope
B). periscope
C). spectroscope
D). telescope
Answer : Option B

Question 8 :

Dr. Zakir Hussain was


A). the first Muslim president of India
B). first vice president of India
C). first president of Indian National Congress
D). first speaker of Lok Sabha
Answer : Option A

Question 9 :

G-15 is an economic grouping of


A). First World Nations
B). Second World Nations
C). Third World Nations
D). Fourth World Nations
Answer : Option C

Question 10 :

Fathometer is used to measure


A). Earthquakes
B). Rainfall
C). Ocean depth
D). Sound intensity
Answer : Option C

Question 11 :

For galvanizing iron which of the following metals is used?


A). Aluminium
B). Copper
C). Lead
D). Zinc
Answer : Option D

Question 12 :

Economic goods are


A). all commodities that are limited in quantity as compared to their demand
B). Commodities that is available according to their demand
C). Commodities that is available more as compared to demand
D). None of the above
Answer : Option A

Question 13 :

For purifying drinking water alum is used


A). for coagulation of mud particles
B). to kill bacteria
C). to remove salts
D). to remove gases
Answer : Option A

Question 14 :

Hockey was introduced in the Asian Games in


A). 1958 in Tokyo
B). 1962 in Jakarta
C). 1966 in Bangkok
D). 1970 in Bangkok
Answer : Option A

Question 15 :

ESCAP stands for


A). Economic and Social Commission for Asia and Pacific
B). European Society Council for Africa and Pacific
C). Economic and Social Commission for Africa and Pacific
D). None of the above
Answer : Option A

Question 16 :

Firdausi was


A). a poet
B). well known for his epic 'Shahnama'
C). Both option A and B
D). None of the above
Answer : Option C

Question 17 :

Himalayan Mountaineering Institute is at


A). Darjeeling
B). Dehradun
C). Marmago
D). Dispur
Answer : Option A

Question 18 :

Gabriel Daniel Fahrenheit was


A). a German Physicist
B). developed the mercury thermometer in 1714
C). devised temperature scale
D). All of the above
Answer : Option D

Question 19 :

During the first crusade, crusaders reached Jerusalem and captured it in


A). 1000 AD
B). 1099 AD
C). 1200 AD
D). 1515 AD
Answer : Option B

Question 20 :

Dr. Linus Carl Pauling is the only person to have won two Nobel prizes individually for


A). Chemistry in 1954, Peace Prize in 1962
B). Peace Prize in 1954, Chemistry in 1962
C). Physics in 1954, Medicine in 1962
D). Medicine in 1954, Physics in 1962
Answer : Option A

Question 21 :

Free market is


A). a condition in the international market where nations do not impose customs duty or other taxes on import of goods
B). market where the price of a commodity is determined by free play of the forces of supply and demand
C). ports that are exempted from payment of customs duty on articles of commerce, primarily to encourage tourism
D). None of the above
Answer : Option B

Question 22 :

East Timor, which became the 191st member of the UN, is in the continent of


A). Asia
B). Africa
C). Europe
D). South America
Answer : Option A

Question 23 :

Free surface of a liquid behaves like a sheet and tends to contract to the smallest possible area due to the


A). force of adhesion
B). force of friction
C). centrifugal force
D). force of cohesion
Answer : Option D

Question 24 :

Gopal Krishna Gokhale


A). started as a maths teacher and rose to the position of the principal of Ferguson College, Pune
B). founded the servants of India Society
C). served as President of the Indian National Congress in 1905
D). All of the above
Answer : Option D

Question 25 :

GNLF stands for


A). Gorkha National Liberation Front
B). Gross National Liberation Form
C). Both option A and B
D). None of the above
Answer : Option A

Question 26 :

Excessive secretion from the pituitary gland in the children results in


A). increased height
B). retarded growth
C). weakening of bones
D). None of the above
Answer : Option A

Question 27 :

Fa-Hien was


A). the first Buddhist pilgrim of China to visit India during the reign of Chandragupta Vikramaditya
B). the discoverer of Puerto Rico and Jamaica
C). the first Buddhist pilgrim of India to visit China
D). None of the above
Answer : Option A