Exercise 20

Question 1 :

Which language is spoken in Karnataka?


A). Marathi
B). Hindi
C). Malayalam
D). Kannada
Answer : Option D

Question 2 :

Which are the important minerals found in manipur?


A). Sillimanite, nickel, petroleum
B). Oil, coal, manganese
C). Iron, lime, bauxite
D). None of the above
Answer : Option A

Question 3 :

When was Lord Buddha born?


A). 586 BC
B). 1000 BC
C). 560 BC
D). 750 BC
Answer : Option C

Question 4 :

Which missile is designed to defend large installation like oil-fields etc. against enemy air attacks?


A). Akash
B). Nag
C). Agni
D). Prithvi
Answer : Option A

Question 5 :

When was Zoroaster, the founder of Zoroastrianism born in Media(Iran)?


A). 2000 BC
B). 660 BC
C). 1075 BC
D). 740 BC
Answer : Option B

Question 6 :

When was Prophet Mohamed, the founder of Islam, born?


A). 420 AD
B). 570 AD
C). 868 AD
D). 1138 AD
Answer : Option B

Question 7 :

Which are the main crops of Arunachal Pradesh?


A). Rice, maize, millet, wheat, mustard
B). Rice, tobacco, oilseeds, jute, cotton
C). Tea, jute, rice, cotton, silk
D). None of the above
Answer : Option A

Question 8 :

Which of the following inventions were done by Thomas Alva Edison?


A). Incandescent lamp
B). Phonograph C (Gramophone) and microphone
C). Carbon telephone transmitters
D). All of the above
Answer : Option D

Question 9 :

Which of the following are the member countries of the commonwealth?


A). Australia, Tonga, UK and Zimbabwe
B). Nigeria, Pakistan, India, Jamaica and Singapore
C). Mauritius, Maldives, Ghana, Bangladesh
D). All of the above
Answer : Option D

Question 10 :

When was Mona Lisa painted by Leonardo da Vinci?


A). 1431 AD
B). 1492 AD
C). 1504 AD
D). 1556 AD
Answer : Option C

Question 11 :

Which of the following agencies related to the United Nation was in existence before the Second World War?


A). Food and Agricultural Organisation
B). International Labour Organisation
C). World Health Organisation
D). International Monetary Fund
Answer : Option B

Question 12 :

Which is the state with largest urban population?


A). West Bengal
B). Maharashtra
C). Kerala
D). Goa
Answer : Option B

Question 13 :

Which of the following are the important sects of Islam?


A). Catholics and Protestants
B). Sunnis and Shias
C). Mahayana and Hinayan
D). None of the above
Answer : Option B

Question 14 :

Where is the sports stadium, Green Park, located?


A). Kanpur
B). Jamshedpur
C). Cuttack
D). Patiala
Answer : Option A

Question 15 :

Which Bank has the maximum number of branches?


A). ICICI Bank
B). HDFC Bank
C). State Bank of India
D). State Bank of Patiala
Answer : Option C

Question 16 :

When was table tennis introduced in Olympics?


A). 1896 at Athens
B). 1988 at Seoul
C). 1924 at Paris
D). 1924 at Seoul
Answer : Option B

Question 17 :

Which is the associated sport of Bombay Gold Cup?


A). Basketball
B). Weightlifting
C). Hockey
D). Football
Answer : Option C

Question 18 :

Which is the place of worship for Judoists?


A). Synagogue
B). First temple
C). No church or temple
D). Monastery
Answer : Option A

Question 19 :

Which is the sacred text of Hinduism?


A). The Vedas
B). The Bhagavad Gita
C). The epics of the Mahabharata and the Ramayana
D). All of the above
Answer : Option D

Question 20 :

Which amongst the following mammals has the highest metabolic rate in terms of oxygen consumption (mm3/g hour)?


A). Dog
B). Mouse
C). Rabbit
D). Rat
Answer : Option B

Question 21 :

When was Mandela inaugurated as first black President?


A). 1994
B). 1999
C). 2000
D). None of the above
Answer : Option A

Question 22 :

Which among the sources of energy tapped in India has shown the largest growth till the Eighth plan?


A). Hydro
B). Thermal
C). Gas
D). Nuclear
Answer : Option B

Question 23 :

Which body of UNO gives advisory opinion on legal matters to the bodies and special agencies of the UNO?


A). The Security Council
B). International Court of Justice
C). Trusteeship Council
D). Secretariat
Answer : Option B

Question 24 :

Which is the highest literary award of the world?


A). Nobel Prize
B). Booker Prize
C). Pulitzer Prize
D). Magsaysay Award
Answer : Option B