Exercise 3

Question 1 :

In which year of First World War Germany declared war on Russia and France?


A). 1914
B). 1915
C). 1916
D). 1917
Answer : Option A

Question 2 :

ICAO stands for


A). International Civil Aviation Organization
B). Indian Corporation of Agriculture Organization
C). Institute of Company of Accounts Organization
D). None of the above
Answer : Option A

Question 3 :

India's first Technicolor film ____ in the early 1950s was produced by ____


A). 'Jhansi Ki Rani', Sohrab Modi
B). 'Jhansi Ki Rani', Sir Syed Ahmed
C). 'Mirza Ghalib', Sohrab Modi
D). 'Mirza Ghalib', Munshi Premchand
Answer : Option A

Question 4 :

India has largest deposits of ____ in the world.


A). gold
B). copper
C). mica
D). None of the above
Answer : Option C

Explanation :

The British Geological Survey reports that as of 2005, Kodarma district in Jharkhand state in India had the largest deposits of mica in the world.


Question 5 :

How many Lok Sabha seats belong to Rajasthan?


A). 32
B). 25
C). 30
D). 17
Answer : Option B

Question 6 :

India's first satellite is named after


A). Aryabhatta
B). Bhaskara II
C). Bhaskara I
D). Albert Einstein
Answer : Option A

Question 7 :

India's first atomic reactor was


A). Zerlina
B). Dhruva
C). Apsara
D). Kamini
Answer : Option C

Question 8 :

In which year, terrorists crash two planes into New York's World Trade Centre on September 11 in a sequence of destruction?


A). 2000
B). 2001
C). 2002
D). 2003
Answer : Option B

Question 9 :

India's first ocean wave's energy project was launched in


A). 1981
B). 1991
C). 1995
D). 2000
Answer : Option B

Question 10 :

In which of the following years, the membership of the Security Council was increased from 11 to 15 (under Article 23)?


A). 1960
B). 1965
C). 1972
D). 1975
Answer : Option B

Question 11 :

India's tallest stone statue of the Jain sage Gomateswara is at


A). Mysore, Karnakata
B). New Delhi
C). Sravanabelagola, Karnataka
D). Mandu, Madhya Pradesh
Answer : Option C

Question 12 :

In 1945, fifty nations met to phrase the basic charter for a world organization which would "save succeeding generations from the scourge of war". This conference took place at


A). Dumbarton Oaks
B). London
C). San Francisco
D). Yalta
Answer : Option C

Question 13 :

In a normal human body, the total number of red blood cells is


A). 15 trillion
B). 20 trillion
C). 25 trillion
D). 30 trillion
Answer : Option D

Question 14 :

INS Venduruthy is located at


A). Kochi
B). Lonavla
C). Jamnagar
D). Mumbai
Answer : Option A

Question 15 :

In which season do we need more fat?


A). Rainy season
B). Spring
C). Winter
D). Summer
Answer : Option C

Question 16 :

How much districts are there in Punjab?


A). 13
B). 17
C). 22
D). 15
Answer : Option C

Question 17 :

India participated in Olympics Hockey in


A). 1918
B). 1928
C). 1938
D). 1948
Answer : Option B

Question 18 :

If force is expressed in Newton and the distance in metre, then the work done is expressed in


A). Joule
B). Kg wt
C). Kg wt m
D). Watt
Answer : Option A

Question 19 :

How many teeth does a normal adult dog have?


A). 32
B). 34
C). 38
D). 42
Answer : Option D

Question 20 :

How many red blood cells does the bone marrow produce every second?


A). 5 million
B). 7 million
C). 10 million
D). 12 million
Answer : Option C

Question 21 :

How many times has Brazil won the World Cup Football Championship?


A). Four times
B). Twice
C). Five times
D). Once
Answer : Option C

Question 22 :

If speed of rotation of the earth increases, weight of the body


A). increases
B). remains unchanged
C). decreases
D). may decrease or increase
Answer : Option C

Question 23 :

In August, 1996 at Kolar(near Bangalore), India made successful test flights of Unmanned Air Vehicle (UAV) named


A). Arjun
B). Nishant
C). Vijayanta
D). Lakshya
Answer : Option B

Question 24 :

IDA stands for


A). Indian Development Agency
B). International Development Agency
C). Industrial Development Analyses
D). None of the above
Answer : Option B

Question 25 :

Indira Gandhi was assassinated in


A). 1974
B). 1984
C). 1994
D). 2004
Answer : Option B

Question 26 :

India's first nuclear blast at Pokhran in Rajasthan took place in


A). 1984
B). 1974
C). 1964
D). 1954
Answer : Option B

Question 27 :

How many players are there on each side in the game of Basketball?


A). 4
B). 5
C). 6
D). 7
Answer : Option B

Question 28 :

In a normal human being, how much time does food take to reach the end of the intestine for complete absorption?


A). About 8 hours
B). About 12 hours
C). About 16 hours
D). About 18 hours
Answer : Option B

Question 29 :

In certain diseases antibiotics are administered. The object is


A). stimulate production of white blood cells for fighting the disease
B). stimulate production of antibodies
C). inhibit the growth of bacteria
D). produce toxins against bacteria
Answer : Option C

Question 30 :

In cricket, the two sets of wickets are


A). 18 yards apart
B). 20 yards apart
C). 22 yards apart
D). 24 yards apart
Answer : Option C

Question 31 :

India's first indigenous helicopter was successfully flown in Bangalore on


A). August 30, 1992
B). August 30, 1982
C). August 30, 1990
D). None of the above
Answer : Option A

Question 32 :

In which of the followings places was the last Winter Olympics Games held?


A). Albertville
B). Lillehammer
C). Sochi, Russia
D). Salt Lake City (USA)
Answer : Option C

Question 33 :

Hundred year war was fought between


A). France and England
B). Greek and Persian forces
C). Civil war in England
D). None of the above
Answer : Option A

Question 34 :

In which of the following pairs, the two substances forming the pair are chemically most dissimilar?


A). Sugar and paper
B). Butter and paraffin wax
C). Chalk and marble
D). Charcoal and diamond
Answer : Option B

Question 35 :

India's Integrated Missiles Development Programme was started in ____ under the chairmanship of Dr. A.P.J. Abdul Kalam.


A). 1979-80
B). 1980-81
C). 1981-82
D). 1982-83
Answer : Option D

Question 36 :

INS Agrani (Petty Officers' School) is situated at


A). Mumbai
B). Jamnagar
C). Coimbatore
D). Lonavla
Answer : Option C

Question 37 :

Hybridization is


A). downward movement of water through soil
B). a process of tilling the land
C). decayed vegetable matter
D). cross-fertilization between two varieties
Answer : Option D

Question 38 :

In which world cup cricket final, Australia beat England?


A). 1983, Lord's - England
B). 1987, Kolkata - India
C). 1992, Melbourne - Australia
D). 1996, Lahore - Pakistan
Answer : Option B

Question 39 :

India is the ____ grower of pulses.


A). largest
B). smallest
C). appropriate for national need
D). None of the above
Answer : Option A

Question 40 :

In cricket, a run taken when the ball passes the batsman without touching his bat or body is called


A). leg bye
B). bye
C). bosie
D). drive
Answer : Option B

Question 41 :

How many non-permanent Security Council (UNO) members are from Afro-Asian countries?


A). 5
B). 15
C). 1
D). 4
Answer : Option A

Question 42 :

Indira Gandhi Centre for Atomic Research, established in 1971, is located at


A). Indore
B). Trombay, Maharashtra
C). Kalpakkam, Chennai
D). Kolkata
Answer : Option C

Question 43 :

In which year did Sir Edmund Hillary reach the summit of Mount Everest?


A). 1952
B). 1953
C). 1954
D). 1955
Answer : Option B

Question 44 :

HP stands for


A). Harmonic Progression
B). Horse Power
C). both (a) and (b)
D). None of the above
Answer : Option C

Question 45 :

India's first fast breeder neutron reactor was


A). Zerlina
B). Apsara
C). Purnima-I
D). Kamini
Answer : Option D

Question 46 :

India's first atomic power station was set up at


A). Surat (Gujarat)
B). Tarapur (Maharashtra)
C). Trombay (Maharashtra)
D). Solapur (Maharashtra)
Answer : Option B

Question 47 :

How many Ergs are there in 1 joule?


A). 102
B). 104
C). 106
D). 107
Answer : Option D

Question 48 :

In 1943, Franklin D. Roosevelt, Winston Churchill and Joseph Stalin met at Teheran primarily


A). to discuss the strategy to be adopted by the Allies to invade Germany
B). to consider a common plan of action by the Allies forces against the axis powers
C). for creating an effective instrument for maintaining international peace
D). to work out a common line of action against Japan
Answer : Option C

Question 49 :

Innocent III, who became pope in 1198 led


A). the first crusade
B). the second crusade
C). the third crusade
D). the fourth crusade
Answer : Option D

Question 50 :

In which year a resolution 'Uniting for Peace' was adopted by UN General Assembly?


A). 1950
B). 1960
C). 1965
D). 1980
Answer : Option A